Een salade lijkt een gezonde keuze te zijn. Toch is alleen een salade eten tijdens de lunch niet zo’n goed idee. Een salade bestaat vaak uit veel water en vezels bestaat. Het aantal calorieën lijkt laag, maar kan oplopen door bijvoorbeeld de saus of croutons. Terwijl die eigenlijk niets doen om je voor de middag weer veel energie te geven. Maar het zijn wel dikmakers.
Een salade geeft dus eigenlijk niet de energie die je wilt om weer lekker veel energie te hebben tijdens de middag. Waardoor je ook niet om drie of vier uur weer trek krijgt.
Het is echter wél goed om een salade als bijgerecht te eten tijdens de lunch. Neem dan een salade zonder calorierijke saus. Als hoofdmaaltijd kun je voeding kiezen die langdurig energie geeft, zoals:
- volkoren producten
- groenten en fruit met meer voedingsstoffen dan sla
- voeding met eiwitten
Je kunt ook een salade meer en betere ingrediënten geven, waardoor de salade wel meer energie geeft.
Om een salade energieker te maken, kun je de volgende ingrediënten toevoegen:
- Eiwitrijke ingrediënten: kipfilet, hardgekookte eieren, tofu, tempeh, bonen, linzen of kikkererwten.
- Gezonde vetten: avocado, noten, zaden, en olijfolie.
- Complexe koolhydraten: quinoa, bruine rijst, volkorenpasta of zoete aardappelen.
- Meer variatie: door een verscheidenheid aan kleuren en texturen toe te voegen, zorg je niet alleen voor een smakelijkere salade, maar ook voor een voedzamer geheel. Denk aan het toevoegen van wortel, tomaat, mais, radijs, druiven, ananas, paprika, enzovoort.
Door deze aanpassingen krijg je een salade die niet alleen voedzamer is, maar ook een stabielere en langdurigere bron van energie biedt.
Lees ook: Wat is de gezondste slasoort?
Rauwe groenten soms niet goed voor de spijsvertering
Er is nog een reden waarom het voor jou misschien verstandig is om geen salade te eten. Dat komt doordat best veel mensen wat meer moeite hebben om rauwe groenten te verteren.
Sommige mensen hebben lagere niveaus van bepaalde spijsverteringsenzymen, wat kan bijdragen aan problemen met de vertering van rauwe groenten.
Je kunt dat merken als je juist moe wordt na het eten van rauwe groenten of als je een opgeblazen gevoel hebt, last van winderigheid of buikkrampen. Dat hoeft overigens niet altijd heel heftig te zijn.
In de Chinese Voedingsleer wordt gezegd dat het eten van koude rauwe groentes sowieso niet aan te raden is. Zij gaan ervan uit dat je groenten zoveel mogelijk eerst moet verwarmen (koken, stomen, bakken of grillen) voor je het eet. Omdat je lichaam het dan makkelijker kan verterenen dat geeft meer energie.
Iedereen is anders, eten is maatwerk!
Ondanks bovenstaande, kan het zijn dat jij het heel goed doet op een caloriearme salade als lunch. En dat je ook geen problemen hebt met de spijsvertering als je iets ongekookt zo uit de koelkast opeet.
Luister dus vooral ook goed naar je eigen lichaam en wees lief voor je lijf door het in ieder geval genoeg goede voedingsstoffen te geven.
Jenny
Laatste berichten van Jenny (toon alles)
- Ochtendstijfheid: verschillende oorzaken en oplossingen - 7 januari 2025
- Jojoba Olie: waarom is dit zo goed voor huid en haar? - 3 januari 2025
- Afvallen in 2025: Wat is de gouden formule? - 29 december 2024
Laat een reactie achter