Je lichaam heeft om goed te functioneren omega-3 vetzuren nodig. Die zijn goed voor je algehele gezondheid en haal je uit je voeding. Ben je vegetarisch, vegan of geen liefhebber van vis dan kun je voor je dagelijkse portie visvetzuren kiezen voor algenolie. Die zit daar boordevol mee. Algenolie is duurzaam en 100% plantaardig.
Algenolie wordt gemaakt van microalgen en bevat de omega-3 vetzuren docosahexaeenzuur (DHA) en eicosapentaeenzuur (EPA). Vissen eten algen om hun portie omega-3 vetzuren binnen te krijgen. Kies jij voor algenolie dan haal jij die dus, net als de vissen, van de bron.
Wat is algenolie?
Algenolie is een plantaardig alternatief voor de traditionele visolie en krillolie. Het is de puurste vorm van omega-3. De algen, kleine plantjes die omega 3-vetzuren aanmaken, zijn de basis van algenolie. De algen worden gekweekt in grote waterbassins. Ze bevatten naast de ‘gezonde’ vetten ook eiwitten, ijzer en vitamine B.
Waarom is algenolie gezond?
Visvetzuren zijn heel gezond. Het advies luidt één keer per week vis te eten. De voorkeur daarbij heeft vette vis zoals makreel, haring of zalm. Heel veel Nederlanders (meer dan driekwart) halen de richtlijn niet, waaronder natuurlijk vegetariërs en veganisten, en dan is algenolie aan te raden.
Dit is de enige plantaardige bron van DHA en EPA. Deze vetzuren zijn goed voor je hersenen, hart, bloeddruk en gezichtsvermogen. Het gunstige effect wordt verkregen bij een dagelijkse inname van 250 mg EPA en DHA.
Wat zijn omega-3 vetzuren?
Omega-3 vetzuren zijn meervoudig onverzadigde vetzuren. Die hebben een positieve uitwerking op je lichaam en lichaamsfuncties. Deze vetten moet je halen uit je voeding of supplementen omdat je lichaam ze niet zelf kan aanmaken. ALA, EPA en DHA beschermen onder andere tegen hart- en vaatziekten.
Plantaardige bronnen van omega-3
Je lijf kan het omega-3 vetzuur ALA halen uit plantaardige bronnen. Hieruit kunnen dan de omega 3 vetzuren DHA en EPA worden aangemaakt. Dit levert echter niet zoveel op. ALA zit onder andere in (wal)noten, hennepzaad, chiazaad, lijnzaad- en koolzaadolie en groene bladgroenten. Hormonen, eiwitten en enzymen hebben ALA nodig om goed hun werking te kunnen doen.
Hoeveel omega-3 per dag?
De Gezondheidsraad gaat uit van 200 mg van de vetzuren EPA en DHA per dag en 2 gram (vrouwen) of 3 gram (mannen) ALA per dag. Zwangere vrouwen wordt geadviseerd tweemaal per week vis te eten. De inname van DHA door de moeder draagt bij tot de normale ontwikkeling van de ogen van de foetus en zuigelingen. Tevens is het een belangrijke bouwsteen voor de hersenen van de foetus en van zuigelingen die borstvoeding krijgen.
Eet je geen vis of te weinig dan is het verstandig een omega-3 supplement te nemen, bijvoorbeeld algenolie. Voor vegans is dit de enige oplossing. Voor mensen die allergisch zijn voor vis en/of schaal- en schelpdieren, last hebben van oprispingen na het slikken van visoliecapsules of begaan zijn met het milieu kan dit ook een goed alternatief zijn.
Heel veel mensen hebben een tekort aan omega-3. Ze hebben dus een gebrek aan essentiële vetzuren, voedingsstoffen die onontbeerlijk zijn voor een gezond lichaam. Symptomen van een omega-3 tekort zijn minder scherp zicht, een droge huid, vermoeidheid en concentratieproblemen.
Wat is het verschil tussen algenolie en visolie?
Voor je gezondheid maakt het niet zo veel verschil of je kiest voor algenolie of visolie. De werking van beide producten in je lichaam is hetzelfde. Algenolie is wel beter voor het milieu. Voor visolie moeten veel vissen worden gevangen en bestaat het gevaar voor overbevissing. Dit verstoort weer het ecosysteem in de oceanen. Een derde van de visbestanden wordt momenteel al overbevist. En één op de vier vissen wordt gevangen voor het produceren van visolie. Dat zijn miljoenen tonnen vis. De vangst van zoveel vis komt het zeeleven natuurlijk niet ten goede.
Vissen bevatten helaas veel schadelijke stoffen. Veel vissen zijn vervuild met pcb’s, kwik, plastic en dioxinen. Kwalitatief goede visolie is gezuiverd. Eventuele onzuiverheden zijn eruit gehaald voor ze worden verwerkt tot visoliecapsules. Algenolie is sowieso vrij van verontreiniging.
Duurzaam
Algenolie is duurzamer dan vis of visolie. En dan kijken we niet alleen naar de milieuproblemen van de visserij. Algen groeien snel . Daarvoor is alleen voldoende zonlicht, koolstofdioxide, stikstof en fosfor nodig. Voor de productie van algenolie is dan ook minder energie nodig dan voor de productie van visolie. Je kunt dus stellen dat algenolie beter voor het milieu is en daarom ook beter voor jou.
Algenolie capsules
Microalgen worden dus gekweekt om er olie van te maken vol met omega-3 vetzuren. De meeste algenolie die wordt verkocht, is afkomstig van de groene microalg Schizochytrium sp. Algenolie is verkrijgbaar in vloeibare vorm, capsules, vegicaps of softgels. De capsules worden vaak gemaakt van zeewier.
Per merk verschilt hoeveel DHA en EPA er in de algenolie zit. Let erop dat de capsules minimaal 200 mg vetzuren bevatten, de aanbevolen dagelijkse hoeveelheid. Dit veganistisch voedingssupplement kan ook worden gebruikt tijdens de zwangerschap en als je borstvoeding geeft.
Gezonde leefstijl en algenolie
Omega-3 vetzuren bieden bescherming tegen hart- en vaatziekten. Naast het regelmatig eten van vis of het dagelijks slikken van visolie- of algenoliecapsules kun je zelf nog meer doen om het risico hierop te verkleinen. Daarbij staat een gezonde leefstijl natuurlijk bovenaan. Dat betekent onder andere het vermijden van te veel vet. Vette snacks, chips, koek, chocola, gebak, vette vleeswaren en vet vlees laat je het liefste met rust of eet je zo weinig mogelijk. Verzadigd vet verhoogt je cholesterol en dat is niet goed voor je hart- en bloedvaten.
Daarnaast houdt gezond leven in: niet roken, weinig alcohol, niet teveel stress, genoeg slaap en voldoende beweging. Een gezond gewicht is ook een voorwaarde om een gezond leven te leiden. Door overgewicht heb je een grotere kans op hart- en vaatziekten. Ben je te zwaar dan is dit niet goed voor je cholesterolgehalte en je bloeddruk. In beide gevallen loop je het risico dat die te hoog zijn. Bovendien loop je een grotere kans op het krijgen van diabetes.
Omdat de meeste vegetariërs en veganisten al volop bezig zijn met voeding en er over het algemeen een redelijk gezonde levensstijl op nahouden, lopen zijn minder risico op hart- en vaatziekten.
Bronnen:
https://www.vegetariers.nl/gezond/gezond-eten/omega-3-vetzuren
Laatste berichten van Marijke Lentferink (toon alles)
- Wanneer is magnesium bisglycinaat aan te raden? - 28 september 2024
- Afvallen met acupunctuur, kan dat? - 7 juli 2024
- Supplementen voor je kraakbeen en gewrichten - 5 mei 2024
Laat een reactie achter