Vorige week heeft Isabelle een en ander verteld over volkoren en speltbrood. Dit artikel het vervolg daarop. Nu gaat Isabelle in op het superfoodbrood gemaakt van teff.
Ik (red. Isabelle) zal jullie echter wel wat verschuldigd blijven als ik geen echt alternatief zou bieden en het is teff, een absolute aanrader.
Teff is een graansoort van oorsprong uit Ethiopië. Teffmeel is altijd volkorenmeel, omdat de korrels zo klein zijn dat ze niet gepeld kunnen worden voordat ze gemalen worden. Teffmeel is dus zeer rijk aan vezels. Ook bevat teff veel meer calcium dan andere graansoorten. Hoewel Teff wel gluten bevat* is het een soort gluten dat wel geschikt is voor mensen met Coeliakie. Teff heeft daarnaast een lagere glycemische waarde dan tarwe. Het wordt langzamer opgenomen waardoor na het eten van Teff een langere tijd geen hongergevoel ontstaat.
*Zie ook dit artikel: https://goedetengezondleven.nl/teffmeel-glutenvrij/
Voor mijn patiënten (en voor mezelf) heb ik een recept gemaakt met Teff dat ik graag met jullie wil delen. Door het toevoegen van eieren, walnoten ,etc… is dit brood qua voedingsstoffen zeer compleet en gezond. Het bevat veel vezels, mineralen en vitaminen, alle essentiële aminozuren, omega 3 en anti-oxidant.
Recept Teff brood Superfood
Ingrediënten voor brood voor Coeliakie
- 500 gr teff broodmix. (je kunt ook teff meel gebruiken, maar geen mix)
- Droge biologische gist 7 gr ±
- 2 of 3 biologische omega 3 eieren
- Kokosolie 30 gr langzaam laten smelten niet koken!!!! (je kunt het ook weglaten)
- 400 à 500 ml lauw water afhankelijk van de structuur
- Sorghum meel (optioneel) 100 gr TOP antioxidant (moeilijk te vinden op internet. Heb je een tip dan hoor ik het graag.)
- Walnoten fijn gemalen 100gr,
- 40 gr amandelen fijn gemalen of amandelmeel (niet gebruiken als je een notenallergie hebt). Let wel op dat je zoete amandelengebruikt niet het bittere soort)
- Een snufje Keltisch of Himalaya zout
Bereiding
- Teff + gist (+ sorghum) meel goed mengen
- Daarna water toevoegen
- Daarna eieren, kokosolie, zout en noten toevoegen
- Goed mengen (mixer)
- Broodbakmachine op 9 glutenvrij programma ± 3.30 uur afhankelijk van uw broodmachine
- In de oven kan het ook 😉
- Bewaren in een keukendoek meteen na het bakken. Zo blijft uw brood een hele week goed.
Wil je stokbrood maken met dit deeg? Dat kan o.a. met een stokbrood-bakvorm.
We bedanken Isabelle Trebillod van OrthoNature voor deze kennis en het recept. Het proberen waard!
(red) Je kunt teffmeel ook zelf kopen in Groesbeek bij molenwinkel De Zuidmolen.
Isabelle Trébillod
Laatste berichten van Isabelle Trébillod (toon alles)
- Welke honing kiezen? De gezondheidsvoordelen van verschillende honingsoorten - 24 april 2024
- Waarom zijn groene groente gezond? - 4 juli 2015
- Vetzuren uit supplementen - 20 mei 2015
Mary zegt
Misschien gekke vraag, maar hoe lang en hoe heet in de oven bakken? Moet beslag ook rijzen? Onduidelijk recept
Bernie Dibble zegt
Dat vraag ik mij dus ook af ,jammer dat ze daar geen info over heeft en/of geeft .
Vanessa zegt
Dames, ik heb even een algemene instructie voor in de oven voor jullie opgezocht:
Gist activeren: Los de gist op in een kleine hoeveelheid lauwwarm water (volg de instructies op de verpakking van de gist). Laat het mengsel enkele minuten staan tot het begint te schuimen.
Mengen van droge ingrediënten: In een grote kom meng je het teffmeel en zout.
Deeg maken: Maak een kuiltje in het midden van het meel en giet hierin de opgeloste gist en eventuele olijfolie of gesmolten boter. Voeg langzaam het lauwwarme water toe terwijl je het meel in het midden mengt. Blijf roeren tot een deeg ontstaat.
Kneden: Strooi wat extra teffmeel op een schoon werkoppervlak en kneed het deeg ongeveer 10 minuten, of totdat het elastisch en soepel is.
Eerste rijzing: Plaats het deeg in een met meel bestrooide kom, dek af met een vochtige doek en laat het ongeveer 1-2 uur rijzen op een warme plaats, of totdat het in omvang is verdubbeld.
Vormen en tweede rijzing: Verwijder het deeg uit de kom, vorm het in een broodvorm, en laat het nogmaals 30-60 minuten rijzen.
Oven voorverwarmen: Verwarm de oven voor op 200°C.
Bakken: Plaats het brood in de voorverwarmde oven en bak het gedurende ongeveer 25-30 minuten, of totdat het goudbruin is en hol klinkt als je erop tikt.
Afkoelen: Haal het brood uit de oven en laat het afkoelen op een rek voordat je het aansnijdt.
Houd er rekening mee dat dit een algemeen recept is, en de exacte baktijd kan variëren afhankelijk van je oven en de dikte van het brood. Je kunt altijd een kernthermometer gebruiken; de interne temperatuur van het brood moet ongeveer 90°C zijn wanneer het gaar is.
Succes! En mochten jullie nog vragen hebben, laat het mij dan even weten (door te reageren op dit artikel)
Anna zegt
Hallo, ik heb maar 400gr teff meel. Aub! Eventueel enige hulp bij het aanpassen de ingrediënten….
Grtjs, Anna
Imre Visser zegt
sorghum en teff meel zijn met vele soorten andere meel bij
“de notenshop” online goed te verkrijgen.
een bezoekje meer dan waard, ik haal al mijn (bak)spullen daar vandaan.
Joke zegt
Sorghum meel is te koop (en de rest ook) bij Pit & Pit.
Erg fijn bedrijf! http://www.pit-pit.com
anne Logiest zegt
beste,
Zoon heeft ziekte van Crohn en prikkelbaar darmsyndroom en bovendien ei-allergie.Door wat te vervangen aub?
Gr,A
Isabelle zegt
het is moeilijk op afstand te zeggen want u noemde twee problemen: darm en allergie.
Darm kan de oorzaak zijn (ei-allergie)maar het hoeft niet, het kan een enzymenprobleem zijn.
harrie zegt
misschien moet je ook nadenken over histamine. Vooral vindbaar op internet als histamine intolerantie. histamine zit in allerlei voeding maar kan ook door sommige voedingsmiddelen uit eigen mestcellen vrijgemaakt worden. bij een gestoorde darmwand wordt minder dao (afbreekenzym histamine) geproduceerd. Chronisch te hoge histamine veroorzaakt infecties. ik ben geen profi.
els zegt
Sorghum-meel en Teff-meel te verkrijgen bij de molen Nooitgedagt in Budel (N-Br.) ook online te bestellen
Monique zegt
Bij molen de Sant Haes in Santpoort Noord heb ik het meel gehaald
maureen zegt
sorghummeel kan je ook verkrijgen in holland & barrett
grtjes maureen
Sylvia zegt
Sorghum meel is ook te koop bij pit-pit.com
Jos zegt
ik heb hier 500 gr puur teffmeel van natural treasures staan, THT 28022019
Kan ik hier nog brood mee maken en zo ja gaat het ook zonder toevoegingen? Wat is absoluut nodig? Ik heb ook nog wat glutenvrije havermix staan. Dank
isabelle zegt
Top Iris, bedankt voor het delen. Ik zal het aan mijn patiënten doorgeven.
JoFlo zegt
Ik heb het brood in de gewone oven gebakken op 225 graden en dit gedurende 70 minuten. Het is superlekker! Dankjewel voor het recept!
marjo zegt
Mag ik vragen hoe lang je het hebt laten rijzen?
Iris Wolff zegt
ik heb het een uur laten rijzen en dan is de deeg bijna dubbel zo hoog.
Daarna op 220 graden (Heteluchtoven) eerst 65 minuten bakken en dan met een houten saté-stokje in het midden van het brood prikken. Komt het er droog uit, is het gaar. Zo niet nog eens 10 minuten bakken en weer proberen tot het stokje er droog uit het deeg komt. Daarna 10 minuten in bakvorm laten koelen en dan op een taart rooster geheel laten afkoelen. Hierna kun je het gemakkelijk in plakken snijden en die dan in de vriezer bewaren.
groetjes
Carine Binnenmarsch zegt
hoe lang moet het rijzen?
Mi zegt
Die anti oxidatie is optioneel ., waarvooris dat, kan je ook citroensap oid gebruiken?
isabelle zegt
Als je puur kijkt naar de omega’s is olijfolie gezonder mits je de koudgeperste olie gebruikt en deze NIET verhit. Altijd koud gebruiken. Roomboter kan ook af en toe maar ook niet verhitten. In ieder geval veel beter dan margarine!
Yilmaz zegt
Hoi,
Ik heb een vraag namelijk wat is gezonder olijfolie of roomboter.?
MvG,
Yilmaz,
Isabelle zegt
beide als u ze niet verhit, boter wel met mate
maar eerste klas olijfolie van een eerste koude persing
lisa zegt
Hoi!
Ik heb meerdere recepten al geprobeerd, maar het lukt me telkens niet.
Ik heb als ingredienten 450 Teff-meel, 330ml water, 37.8gram wijnsteenbakpoeder( ik mag geen gist en geen eieren) en zout. Dan zet in mijn broodbakmachine op glutenvrijprogramma (2.55u) en doe de ingredienten in het broodbakblik zonder vooraf te mengen.
Zou je me hier mee kunnen helpen? wat doet ik verkeerd?
Ik hoor heel graag van je!
Lisa
isabelle zegt
Beste Lisa,
IK ben helaas niet bekend met wijnsteenpoeder. Waarom mag je geen gist? (candida albicans of spe?)
Ria de Lange zegt
Ik heb het brood nu gebakken in broedmachine rechtstreeks maar met gevolg mislukt brood rijp voor de prullenbak. Op glutenvrijbrood programma. Zouden jullie eens naar recept willen kijken en duidelijk vermelden welke stappen je moet nemen. Bijv eerst met keukenmachine daarna in broodmachine. Sorry hierboven staat broedmachine maar moet broodmachine zijn.
Vanessa zegt
Hallo Ria, ik ga het aan Isabelle vragen. Zij is bekend met dit recept.
Groet,
Vanessa
Isabelle Trebillod zegt
eerst goed mengen in keukenmachine en dan in broodmachine. Wel van belang is dat het deeg soepel moet blijven dus genoeg water
Ria de Lange zegt
Ik ging dit brood maken vanmiddag beslag met mixer daarna in broodmachine kwam er achter dat het Coeliakie brood een programma heet op 12 maar duurt helaas 1.50 dus gekozen voor een programma dat 3.30 duurt werkt Rye bij mij Panasonic broedmachine. Dan denk je dit gaat goed komen, nu een vervelende mededeling zie mijn brood al inzakken zonde van al deze ingrediënten. Zouden jullie duidelijker willen zijn hetzelfde geld voor sorghum optioneel maar moet het water dan niet aangepast worden. Ik heb Milo gebruikt bij de zaadhaas vandaan en ben van 400 ml half warm water uit gegaan daarna op het programma Rye gezet omdat dat 3.30 duurt. En niet voor coeliakie programma gekozen dat 1.50 uur duurt. Zouden jullie hierop willen reageren.
Isabelle Trebillod zegt
IK zet het altijd op programma 9 (glutenvrij programma) en het gaat altijd goed. Ik heb wel een ander merk machine. Water is indicatief. Je kunt meer water gebruiken afhankelijk van de hoeveelheid tot 500, zelf 600 ml. Het is steeds uitproberen totdat de juiste hoeveelheid bereikt is. Succes
Isabelle
E. Gerritsen zegt
als je een niet-gluten programma op de broodbakmachine gebruikt, dan wordt het deeg te veel gekneed en werkt de gist niet meer. Ook als je te veel water/vocht gebruikt, zakt hij in. Ook moet je de gist pas op het laatst in de bakmachine doen, apart in een kuiltje en dat weer bedekken. Het mag beslist niet eerder in contact komen met het zout, want dan werkt het niet meer goed. Afhankelijk van het merk broodbakmachine zit het glutenvrij programma onder een andere knop/nummer. Trek je van de baktijd niets aan, dat doet de machine wel voor je.
Thea de Boer zegt
Hoe lang moet het in de oven en op hoeveel graden?
Isabelle Trebillod zegt
In de oven weet ik het helaas niet omdat ik het altijd met een broodmachine heb gedaan. Sorry!
Hanny zegt
Sorghum meel heet ook milo meel en ik koop het onder die naam bij Molen de Zandhaas in Santpoort Noord.
Fulco zegt
Ik vond via Sjoprz dat de AH het heeft van het merk Peak
Tineke zegt
Goedendag aangezien ik een ernstige notenallergie heb moet ik deze weglaten in het recept voor teffbrood. Moet hier geen vervanging voor worden gebruikt?
Isabelle Trebillod zegt
nee dat hoeft niet. Noten zijn slechts een extra gezonde toevoeging
marjo zegt
Je kunt ook druivenpit meel gebruiken, gezond en een nootachtige smaak.