Sinds kort ligt het nieuwe boek Overprikkeld brein van Charlotte Labee in die winkel. Een mooie aanleiding voor een interview. Een paar weken geleden maakte ik al kennis met Charlotte tijdens haar theatertour in Amstelveen. Na afloop hebben we even gesproken over de avond en dit interview.
Het allerbelangrijkste punt dat ik meegenomen heb uit Amstelveen is dat het verzorgen van het brein bestaat uit vele verschillende elementen. In het kort komt dat neer op gezonde voeding, positieve gedachten, beweging en rust. Charlotte benadrukt ook dat het brein eigenlijk uit drie delen bestaat: de hersenen, darmen en het hart. Kortom een gezonde leefstijl is essentieel voor het brein (en de rest van je lichaam natuurlijk 😉 )
28 juni ontvingen we het nieuwe boek en ik zorg nog voor een uitgebreid boekverslag. Op het moment van het interview was het boek namelijk nog niet uitgebracht. Toch heb ik nu al even gesproken met Charlotte over een paar punten uit het boek. Ik kon natuurlijk nog niet helemaal ingaan op de inhoud, omdat ik het boek nog niet gelezen heb. Maar mocht ik na het lezen van het boek alsnog een brandende vraag heb, dan weet ik waar ik het antwoord kan vinden.
(red: Lees hier de boekreview over Overprikkeld Brein)
Overprikkeld Brein: een boek met veel oefeningen
Het boek bevat naast heel veel informatie over het brein, weetjes, inzichten, wat het brein nodig heeft, een soort programma van 10 weken. Ik heb gevraagd om dit even toe te lichten.
Wat kunnen we verwachten van zo’n programma?
Er zijn 10 weken uitgewerkt, met per week drie punten waar je die week mee aan de slag gaat. Je kunt dus in 10 weken 30 dingen leren. Daar gaat veel tijd in zitten, dus houd je niet te veel aan de opdrachten per week. Dat kan weer te veel stress geven.
Je mag hier ook een jaar voor uittrekken als je meer tijd nodig hebt. Dat is natuurlijk ook afhankelijk van de plek op de ladder waar je nu staat. Je gaat je brein trainen, observeren en nieuwsgierig worden.
Nou dat is mooi, de laatste twee puntjes zijn eigenschappen die ik van nature al heb.
Breinverslavingen en persoonlijke groei
In het boek wordt gesproken over breinverslavingen, een term die mij triggerde in de voorpublicatie. Wat zijn de verschillende breinverslavingen waar we last van kunnen hebben?
Charlotte geeft aan dat een breinverslaving heel verschillend kan zijn, te weten:
- van eten tot suikers
- alcoholische drankjes om te ontspannen
- shoppen
- gokken
- seks
- piekeren
- altijd aan staan
Je snapt dat dit natuurlijk slechts een aantal voorbeelden zijn. Er zijn er nog veel meer en we hebben er allemaal wel mee te maken. Sommige zullen minder schadelijk zijn dan anderen. De laatste vind ik ook wel opvallend. Altijd ‘aan’ staan, dat is iets dat ik niet direct herken bij mezelf, maar ook niet als verslaving zou zien. Al is het wel heel herkenbaar in het lijstje, vind je niet?
Ik vroeg Charlotte hoe ze aankijkt tegen persoonlijke groei/ontwikkeling. Iets dat ik zelf erg leuk en nuttig vind, maar hoe kijkt zij er als expert tegenaan?
Als je aan je brein gaat werken dán is dat werken aan persoonlijke groei. Het boek opent hiermee. Daar gaat het om. Het is niet alleen een theoretisch boek, maar hoe kun je het toepassen en skills inzetten.
Overprikkeld brein is een boek dat je met regelmaat zal pakken en weer opnieuw toe gaat passen. Dat gelooft ze heilig in. Bij de vorige boeken is het ook gebeurt, omdat lezers weer in een ander fase zitten. (Zo heb ik het smoothieboek ook weer gepakt).
Wat is het grootste struikelblok van jullie klanten?
Grootste klacht is vermoeidheid en daardoor ontstaan vaak de volgende klachten:
- hersenmist
- hormoonverstoring
- depressies
En nog veel andere mentale klachten of ziektes. Het brein is vaak overactief is en doet daardoor anders dan het hoort te doen.
Doen wat je al heel lang op een bepaalde manier doet. Veranderen is het moeilijkst. Het is mooi dat door we door de neuroplasticiteit dat kunnen doen. Alleen dan is toch wel het grootste struikelblok er tijd voor vrij maken. Mensen ervaren dat ze er eigenlijk te druk voor zijn. Het interesseren voor een andere lifestyle is vaak de moeilijkste les daarbij. Dat betekent dat je jezelf op nummer één moet zetten, iets dat we van nature vaak niet meegekregen hebben.
Eerst eens even afstand nemen wat je doet, uit de rijdende trein stappen, dat is nodig om goed naar je zelf te kijken. Wat doe ik? Kan ik de rust nemen om te kijken wat doe ik? Echt uitzoomen, zodat je echt de diepere connectie legt met jezelf. Wat wil je echt met je leven? Waar word je wel blij van? Dan krijg je de motivatie om te veranderen. Zoals je leest best pittige vragen om mee aan de slag te gaan, dat doe je niet even snel.
Wat is jouw ultieme droom of missie met Brain Balance?
“Buiten de landsgrenzen gaan. Ik wil wereldwijd mensen inspireren, iedereen op de wereld, die een brein heeft, verdient de kennis over de meest belangrijke tool in hun lichaam.“
Gelukkig is er een groeiend besef dat het brein meer is dan alleen de hersenen. De bewustwording voor het belang van goede zorg voor het brein groeit. Zeker de afgelopen twee jaar is de groei én de urgentie groter geworden. Het zorgen voor jezelf is geen luxe product, maar een must. Het is niet even leuk, het is zorgen voor iets dat altijd bij je aanwezig is.
Ik kreeg laatst het advies om meer vanuit mijn intuïtie te gaan leven, hoe kijk jij daar tegenaan?
Zeker als je niet je intuïtie volgt, raak je de connectie met jezelf kwijt. Dus luisteren naar je intuïtie, je zingeving, is een must om je brein gezond te houden. We zijn niet gewend om te luisteren naar onze intuïtie, maar we ‘horen’ het economisch stelsel te volgen. Herken je de opmerking: daar kun je geen droog brood mee verdienen.
Leren voelen wat je echt wilt, of wat je eigenlijk tegen staat. Maar ook ervaringen uit het verleden een goede plaats geven.
“Verkeerde beslissingen uit het verleden blijven herhalen is killing.”
Het economische systeem waar we mee te maken hebben, hoe kun je daar mee om gaan?
Charlotte gelooft ook dat het systeem verandert, doordat we van mono culturen naar biologisch veranderen. Er is ooit iemand dat pad ingeslagen en dat is groter en groter geworden.
Zingeving: doe je waar je iedere dag voor wakker wilt worden? Waar werk je aan? Waar kun je een ander mee helpen? Het is helemaal mooi als je er geld mee kunt verdienen. We hebben immers met het economische systeem te maken. Je kunt zingeving ook halen uit activiteiten die je doet naast je werk. Zodra deze balans goed is en je ’s morgens meestal blij wakker wordt.
Hoe ziet je eigen dag er uit?
“Geen dag is hetzelfde. Het wisselt dagelijks, maar globaal gezien ga ik ’s morgens eerst een half uur mediteren en wandelen. Dan ga ik een kopje thee drinken, op mijn gemak ontbijt maken voor mijn mannen. Ik doe zelf aan intermitted fasting. Na het ontbijt breng ik mijn zoon naar school.
Dan ga ik of de bossen in of aan het werk. Dat hangt er even vanaf. Op dit moment werk ik veel ’s avonds door de theatershow en begin ik wat later. Dan ga ik een boek lezen en lekker chillen. Werk ik niet in de avond dat doe ik dat ’s avonds. De boeken die ik lees zijn ook heel vaak op het gebied van persoonlijke ontwikkeling, maar ook de nieuwste onderzoeken en wetenschappelijke artikelen rondom neurowetenschappen of orthomoleculaire geneeskunde. “
De cirkel is rond, naast het gezonde dagritme doet Charlotte dagelijks aan persoonlijke ontwikkeling om haar brein ook gezond te houden.
De laatste vraag wat is je belangrijkste tip voor een overprikkeld brein?
Observeer waarom je overprikkeld bent en pas dat aan. Er is iets in je leven wat je doet waardoor je te veel prikkels hebt. Neem afstand en observeer wat het kan zijn en pas dat aan. Vragen aan je naasten kan dan ook helpen.
Na dit leuke interview kijk ik helemaal uit naar haar nieuwste boek. Wordt vervolgd!
Vanessa
Laatste berichten van Vanessa (toon alles)
- Bijzonder recept: grapefruit Gazpacho - 16 oktober 2024
- Paar minuten adempauze op het werk vermindert stress - 6 oktober 2024
- Bosvruchten smoothie - 4 oktober 2024
Laat een reactie achter