• Door naar de hoofd inhoud
  • Spring naar de eerste sidebar
  • Spring naar de voettekst
  • Over ons
  • Adverteren
  • Gastbloggers
  • Nieuwsbrief
  • Dossiers
  • Contact
Logo Goed eten Gezond leven
Hide Search
%s
  • Home
  • Goed eten
    • Voeding
    • Drinken
    • Tussendoortjes
    • Buiten koken
  • Gezond leven
    • Gezondheid
    • Zelfzorg
    • Mind
    • Vitamines & mineralen
    • Liefde & Relaties
    • Op je werk
  • Recepten
    • Ontbijt
    • Lunch
    • Diner
    • Desserts
    • Tussendoortjes
    • Drinken
    • Vegan
    • Koolhydraatarm
  • Afvallen
  • Beweging
    • Oefeningen voor thuis
    • Wandelen
    • Yoga
  • Boeken
    • Kookboeken
    • Boeken over Afvallen
    • Boeken Gezonde Leefstijl
    • Boeken over Gezondheid
    • Boeken Zelfontwikkeling
    • Boeken over Beweging
  • Leuk!
    • Restaurants
    • Erop uit
    • Cadeautips
    • Schoonheid
    • WellnessVakanties
    • Productreviews
Je bevindt je hier: Home   Recepten   Chocolademousse van Aquafaba, zonder eiwitten!

Chocolademousse van Aquafaba, zonder eiwitten!

Laatste update: 16 oktober 2016 - Door Kim Callens | Leestijd ca. 4 minuten

Er is weer fantastisch nieuws voor ons foodies!  De nieuwste hype onder de veganisten en mensen met een eiwitten-intolerantie. De reden waarom ik een luchtsprongetje maak:  aquafaba!

Aquafaba

Aquafaba is het sap dat uit een doosje kikkererwten of bonen komt. En waarom is dit zo revolutionair, hoor ik je denken?

Wel, je kan het net zoals eiwitten opkloppen tot schuim en het blijft even stabiel. Geen enkel ei-vervangend product heeft ooit de luchtigheid van opgeklopt eiwit kunnen evenaren en nu is het er plots. Dit vormt een grote experimentele uitdaging voor vele. Over de hele wereld zijn ze recepten aan het bedenken en uitproberen met dit goed. En het lukt.

De voedingswaarde is nog niet bepaald. Die zijn ze volop aan het onderzoeken en de resultaten worden eind deze maand verwacht. Men verwacht een veilig en gezond resultaat. Toch altijd even checken als de resultaten er zijn.

Hoe komen we er aan? 

Door Joël Roessel en Goose Wohlt. Joël Roessel is een Franse chef die hier het eerst over berichtte. Hij maakte meringues van het gekookte vocht van kikkererwten en deelde via zijn blog zijn bevindingen en techniek. Goose Wohlt, een Amerikaan met een voorliefde voor speciale voeding, pikte dit op en onderzocht de verdere mogelijkheden om het toegankelijk te maken voor een groot publiek.

Hij is het die erachter kwam dat het “kikkererwtensap” op zichzelf een volwaardige eiwitvervanger was indien het de juiste consistentie had. Hij bedacht ook de term aquafaba, die later door veganisten werd overgenomen.

Een goede raad: zorg er wel voor dat je blik kikkererwten vrij is van bpa. Om geen onaangename stofjes binnen te krijgen. Ook is het belangrijk dat er voldoende vocht in je blik aanwezig is.

Een ander belangrijk punt is dat je erop toekijkt dat de kikkererwten of bonen vrij zijn van gekke conserveermiddelen. Enkel de kikkererwten of bonen, water en zout zijn goed voor de bewaring van een gezonde dosis bonen of erwten.

Er is echt een verschil qua smaak en textuur tussen de soorten en zeer waarschijnlijk ook tussen verschillende merken.

Ik heb een chocolademousse gemaakt van organic chickpeas (kikkererwten) en eentje van organic mixed beans van het merk Bioitalia. Het resultaat was verschillend. De mixed beans hebben veel langer nodig om op te kloppen en blijven romiger en dikker. De chickpeas worden erg luchtig en lijken daardoor iets onstabieler. Ze hebben ook een meer uitgesproken smaak dan de mixed beans. Nu past het zoute van de chickpeas wel bij de chocolade van de mousse hieronder. (red: hieronder staat ook een alternatief voor een ander merk Bioitalia)

Recept chocolademousse van Aquafaba

Het recept:

Chocolademousse van Aquafaba

  • Een blik van organic mixed beans of chickpeas van Bioitalia.
    Tip: Dit kunnen ook de biologische kikkererwten van AH zijn, die bevatten ook geen toevoegingen, voldoende water en een beetje zeezout
  • ½ theelepel chiazaad
  • ¼ theelepel bourbon van vanille
  • 2 eetlepels honing
  • 30 tot 45g chocolade van 70% cacao

Smelt je chocolade, voeg je chiazaad erbij en laat deze gewoon afkoelen. Neem je blikje kikkererwten of bonen en giet het sap in je kom. Er komt ongeveer 125 à 130 ml sap uit.

Neem je keukenrobot en mix het op de hoogste stand tot het sap helemaal opgeklopt is en je een romige massa verkrijgt die je ondersteboven kan houden zonder gemors. Dit kan bij de mixed beans echt wel 20 minuten duren. Daarna zet je hem op de laagste stand.

Nu voeg je ¼ theelepel bourbon van vanille en de honing aan toe.
Dan is het zover, voeg heel voorzichtig 2 dikke eetlepels van je afgekoelde chocolade toe. Je kan tot 3 dikke eetlepels gaan. Dan neem je 45 g chocolade. Dit hangt van je smaak af.  De chocolade is ongeveer goed wanneer hij op kamertemperatuur is.  Is hij te warm, zorgt hij voor de meltdown van je romige schuim. Is je schuim toch ietsje gesmolten, geen paniek het resterende deel blijft stabiel.

Je kan het verschillende uren bewaren en in de koelkast plaatsen.

En nu smullen maar!

—
Dit artikel en het recept is van onze gastblogger Kim Callens, van getestdoormamas. Hieronder vind je haar profiel.

Bekijk ook ons recept van chocolademouse. Of andere lekkere recepten met chocolade.

Misschien vind je dit ook interessant:

  • Recept Dalgona Matcha Latte
    Recept Dalgona Matcha Latte
  • 5x Voeding met de meest Complete Eiwitten voor veganisten/vegetariërs
    5x Voeding met de meest Complete Eiwitten voor…
  • Suikervrije lactosevrije chocoladecake, gemaakt met bonen
    Suikervrije lactosevrije chocoladecake, gemaakt met bonen
The following two tabs change content below.
  • Biografie
  • Laatste Berichten
Mijn Twitter profielMijn Facebook profielMy Pinterest profile

Kim Callens

Ik ben Kim, mede- oprichtster van het blog Getestdoormamas.com. Mama van 2 prachtige zonen en wegens intoleranties experimenteer ik graag met recepten die vrij zijn van ei, melk, gluten en suiker. Gerechten horen niet alleen gezond en lekker te zijn, ze dienen ook de fantasie en creativiteit van jezelf en je kinderen aan te wakkeren. Groenten fun maken en je wereld verrijken door met vernieuwende producten te koken, vind ik gewoon super.
Mijn Twitter profielMijn Facebook profielMy Pinterest profile

Laatste berichten van Kim Callens (toon alles)

  • Chocolademousse van Aquafaba, zonder eiwitten! - 26 februari 2016

Interessant? Lees dan ook onze andere artikelen over: aquafaba, chocolademousse, ei-intolerantie, ei-vervangend product, eiwitvervanger, gastblogger, gezond recept, kim callens, veganistisch

Lees Interacties

Laat een reactie achter Reactie annuleren

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Primaire Sidebar

Gratis WandelBingokaarten!

Schrijf je in voor onze wekelijkse updates en ontvang gratis 4 WandelBingokaarten!

Volg ons ook op Facebook

Goed eten Gezond leven

Partners:

Wil je ons helpen? Dankzij onze partners zijn wij in staat om deze website te blijven maken. Daar zijn we blij mee. Zij bemoeien zich overigens niet met de inhoud van onze site!

Body and Fit shop    

Dossiers

Dossiers Goed eten Gezond leven over voeding, bewegen en mind




Alka Greens

Footer Widget Header

Footer

Recente berichten

  • Tips uit het boek 101 Essays die je denkwijze zullen veranderen
  • Op een gezonde manier detoxen, dit is mijn ervaring
  • Gezond en lekker recept: gevulde pompoen met spinazie en halloumi
  • Hoe merk je dat je te weinig zuurstof binnen krijgt?
  • Lovehandles bij mannen: meer testosteron tegen overgewicht!

Let op

Deze website geeft geen medisch advies en is slechts ter inspiratie bedoeld voor een gezonder leven en zelfzorg met de juiste voeding, leefstijltips en tips voor beweging. Bij fysieke of mentale klachten dien je te allen tijde je (huis)arts te raadplegen.

Meest gelezen artikelen op onze site

  1. Is kurkuma gezond?
  2. Welke maaltijdboxen zijn er allemaal?
  3. Is muntthee gezond?
  4. Feiten over het ontzuren van je lichaam
  5. Basisrecept speltpannenkoeken
  6. Tips om af te vallen als je ouder dan 40 bent
  7. Welke eiwitshake is het beste?
  8. Fitness artikelen voor de thuisfitness
  9. Collageen-proteïnepoeder getest, goed voor huid, spieren en gewrichten
  10. De lekkerste en beste suikervervanger

Goed eten Gezond leven

Over ons, onze visie en missie
Disclaimer
Privacy statement
Partners
Adverteren
Gastbloggers
Nieuwsbrief
Dossiers
Contact

Zie ook:
Wellness Vakanties

Volg ons op Social Media

Volg ons op FacebookVolg ons op Twitter Volg ons op Pinterest Volg ons op Instagram Volg ons op Youtube

© 2023 Goed Eten Gezond Leven