Binnenkort een kinderverjaardag? Deze suikervrije citroen cupcakes met roze topping is gegarandeerd een hit! Ze cupcakes zijn ontzettend lekker én verantwoord (ze zijn gemaakt van spelt- en amandelmeel en gezoet met honing) en de roze topping is zonder koemelk, suiker en kunstmatige kleurstoffen want hij is gekleurd met…. rode bietensap!
Laat je nou niet afschrikken door het bietensap want echt, dat proef je niet! En suiker is ook helemaal niet nodig omdat de sojaroom van zichzelf al zoet is en je een heerlijke (lichte) kokossmaak hebt door de kokosroom!
Ingrediënten
Voor 8 cupcakes
- 100 gr amandelmeel
- 100 gr (volkoren)speltmeel
- 100 gr honing
- 25 gr kokosolie
- 3 eieren
- rasp van 1 biologische citroen
- 10 gr wijsteenbakpoeder
Topping
- 200 ml kokosroom (te koop bij de toko of de wat grotere biologische winkel)
- 300 ml sojaroom (ook te koop bij de biologische winkel)
- 1 el rode bietensap (bietje koken en vervolgens pureren/blenden)
Tips
- voor een glutenvrije variant kun je 200 gr amandelmeel gebruiken of bijvoorbeeld 100 gr amandelmeel en 100 gr rijst- of boekweitmeel.
- ik heb 1 el bietensap gebruikt maar wil je de crème nog dieper roze, voeg dan meer toe. In de wat grotere biologische winkels kun je trouwens ook rode bietenpoeder kopen, een prima kleurstof voor in cakejes of toppings!
Hoe maak je het
Cupcakes
- meng in een kom de droge ingrediënten (meel en bakpoeder) door elkaar.
- klop in een ander kom de natte ingrediënten luchtig (eieren, kokosolie, honing en citroenrasp).
- voeg de droge ingrediënten aan de natte ingrediënten toe en mix nog even tot een mooi glad beslag.
- verdeel het beslag over de vormpjes (ik gebruik hier altijd een ijstang voor), vul de vormpjes tot de helft.
- bak de cupcakes in een minuut of 12 gaar en bruin op 175 graden.
Topping
- klop met een mixer de kokos-, sojaroom en bietensap in een maatbeker een minuut of 2 redelijk stijf (let op, net als bij slagroom: niet ‘over-mixen’!)
- zet de maatbeker vervolgens in de koelkast, de crème zal nu echt goed opstijven.
- na ongeveer een uur is de crème echt goed stijf geworden en kun je het met een spuitzak op de cupcakes spuiten.
Eet smakelijk!
Weer een heerlijk recept van Dayenne van dayennesfoodblog.com.
In dit artikel kunnen affiliatelinks getoond worden naar bepaalde producten. Dit zijn producten die wij handmatig hebben gekozen en waar wij achter staan. Door te klikken naar de webshop en hier iets te kopen, ontvangen wij een kleine affiliate-commissie. Dit kost jou echter niets extra. Ook is het volledig anoniem.
Dayenne Bos
Laatste berichten van Dayenne Bos (toon alles)
- Vegetarische zoete hamburgers van quinoa en zoete aardappel - 4 juli 2014
- Zelf gezonde cracker maken van quinoa - 18 juni 2014
- Vegetarische kokoscurry - 4 juni 2014
Patricia zegt
Hey!
Er staat ‘Suikervrije Citroen cupcakes met roze topping’, maar naar mijn mening is honing toch ook echt een vorm van suiker.
Liefs, Patricia
Lara zegt
Hoi, kun je de sojaroom vervangen voor slagroom?
En bedoel je kokosmelk voor de kokosroom?