Verzadigde of onverzadigde vetzuren? Welke mogen wel en welke mogen niet? We hebben het even op een rijtje gezet volgens de principes van De Voedselzandloper. Hieronder vind je een overzicht van goede vetten en slechte vetten:
Verzadigde vetzurenDeze vetzuren kunnen dichter tegen elkaar aanliggen, doordat de moleculen recht zijn. Hierdoor kunnen ze overal in het lichaam makkelijk samenklonteren en stroperig worden (boter ipv olie). |
|
Onverzadigde vetzurenDe moleculen van onverzadigde vetten zijn rommelig van opzet (er zit een knikje in). Ze blijven losser van elkaar liggen en klonteren niet samen (olie ipv boter). Dus minder kans op adervernauwing. |
|
TransvetzurenTransvetten hebben een dubbele binding. Omdat dit voor ons lichaam vreemde vetzuren zijn, hebben we moeite om deze goed te verwerken en gaan ze sneller samenklonteren. Transvetten vind je o.a. in margarine of gefrituurd voedsel. |
Dat betekent dat we het onderstaande producten het beste kunnen gebruiken:
- olijfolie
- lijnzaadolie
- koolzaadolie
- walnootolie
- vette vis
- walnoten
- lijnzaad e.d.
Omega 3 vetzuren
Veel gehoord en heel gezond zijn omega 3 vetzuren. Deze zitten vooral in vette vis, noten en lijnzaad. Maar waarom is omega 3 nu gezond?
- vermindert de kans op een hartaanval (50%)
- verbetert werking statines bij hart- en vaatziektes
- verlaagt kans op depressies, psychoses
- remt ontstekingen af
Het volgende artikel uit de reeks van de Voedselzandloper gaat in op het ‘dranken’. Lees ook mijn andere artikelen van deze reeks.
Vanessa
Laatste berichten van Vanessa (toon alles)
- Bijzonder recept: grapefruit Gazpacho - 16 oktober 2024
- Paar minuten adempauze op het werk vermindert stress - 6 oktober 2024
- Bosvruchten smoothie - 4 oktober 2024