Eieren, ik vind ze heerlijk. Gewoon als zachtgekookte eieren eten, of onder de vorm van een omelet of roerei (zonder toegevoegd vet), vermengd in deegwaren of groenten. De mogelijkheden zijn eindeloos.
Welk ei?
De eidooier bevat 200 mg cholesterol, maar wel onverzadigd. Je kunt dus zonder problemen drie tot vier eieren per week eten. Lijd je aan hypercholesterolemie? Eet dan niet meer dan drie eieren per week.
Het is echter belangrijk om het juiste ei te kopen. Momenteel zijn er eieren in de handel met een hoge concentratie aan meervoudig onverzadigde vetzuren.
De beste keus: kies voor biologische eieren.
Waarom kiezen voor een biologisch ei?
Bij het houden van “biologische” kippen ligt de nadruk op de gezondheid van de kippen. Hun leefomgeving is zo ingericht dat ze hun natuurlijke gedrag kunnen uiten. Binnen hebben ze veel ruimte met zitstokken en een zachte ondergrond, waardoor ze geen last krijgen van open voetzolen en andere pootgebreken.
Buiten hebben ze een grote ruimte, waarin ze rond kunnen scharrelen, een stofbad kunnen nemen, kunnen schuilen en ander natuurlijk gedrag kunnen vertonen. Ook is er buiten voldoende (onbespoten) gras, waar ze lekker van kunnen eten.
Biologisch kippenvoer
Het voer van deze kippen bestaat uitsluitend uit biologische graan- en grassoorten, die niet genetisch gemanipuleerd zijn en waarbij geen gebruik is gemaakt van chemische bestrijdingsmiddelen of kunstmest. Bij het houden van deze kippen, ligt de nadruk op hun natuurlijke gezondheid, zonder al teveel in te grijpen. Daarom krijgen ze geen antibiotica, hormonen of andere bijproducten die bedoelt zijn om de kippen onnatuurlijk snel te laten groeien. Antibiotica is slechts toegestaan, wanneer er plotseling een infectie uitbreekt.
Kippen die industrieel voer hebben gekregen produceren eieren, waarin sporen van antibiotica en bestrijdingsmiddelen te vinden zijn. Door deze eieren te consumeren krijg je dit dus uiteindelijk ook binnen. Als je veel antibiotica binnenkrijgt, krijgen bacteriën de kans hier immuun voor te worden. Dat betekent dat het in sommige gevallen moeilijker wordt om van een ziekte te genezen.
Zie ook: vlees vrij van antibiotica
Gezonde eieren
Gezonde eieren zijn eieren waar, bij de productie, zo min mogelijk door de mens is ingegrepen en waarbij het vrije verloop van de natuur de voorkeur heeft. Gezonde eieren zijn ook eieren met een hoog gehalte aan omega 3 vetzuren. Deze vetzuren zijn goed voor je hart en vaten en hebben een gunstige invloed op het slechte cholesterol, de zogenaamde LDL. Eieren van kippen, die voornamelijk groenvoer en zaden hebben gekregen, bevatten de meeste omega 3 vetzuren.
Niet-biologische legkippen krijgen meestal eenzijdige voeding te eten. Maïs voert de boventoon, waardoor de eierschaal dun is en makkelijk breekt en de eidooier bleekgeel is.
Biologische scharreleieren hebben een dikkere schaal en de eidooiers hebben een dieporanje kleur (door de carotenoïden ofwel de Vitamine A), wat allemaal indicatoren zijn dat de voedingswaarde van de voeding die deze kippen krijgen een stuk hoger is: veel meer vitaminen en mineralen, een beter gebalanceerd omega-3/omega-6 gehalte en een grotere hoeveelheid carotenoïde.
Eieren als preventie van metabool syndroom
Decennialang werden eieren afgeraden omdat ze te veel cholesterol bevatten, en zo het risico op hart- en vaatziekten zouden verhogen. Een recente studie weerlegt deze misser nu definitief.
Studie naar eten eieren voor het metabool syndroom
In combinatie met een koolhydraatarm dieet kreeg een groep proefpersonen 3 eieren per dag, een andere groep een substituut. Na 3 maanden bleek er geen verandering te zijn voor totaal en LDL-cholesterol. Maar bij de ‘eigroep’ was er wel een grotere verhoging van HDL en dus HDL/LDL-ratio, en een grotere daling van plasmatriglyceriden dan in de andere groep. En een verbetering van de insulinesensiviteit.
De onderzoekers stellen bovendien dat eidooiers een belangrijke voedingsbron zijn van vitamine D, choline, zeaxanthine, luteïne, bètacaroteen, lycopeen… belangrijke en kritische, maar meestal deficiënte, nutriënten bij metabool syndroom, hart- en vaatziekten en diabetes. Eieren zijn dus belangrijk om de nutriëntenstatus te verbeteren bij mensen met verhoogd risico.
Hoeveel schade is er al die decennia aangericht door eieren te verbieden aan diegenen die ze hard nodig hadden ter preventie van de ziektes waarvoor ze als schadelijk beschouwd werden?
Referenties:
Blesso N et al. Whole egg consumption improves lipoprotein profiles and insulin sensitivity to a greater extent than yolk-free egg substitute in individuals with metabolic syndrome. Metabolism 2012; 26 september;doi:10.1016/j.metabol.2012.08.014
Fernandez ML et al. Egg intake improves carotenoid status by increasing plasma HDL cholesterol in adults with metabolic syndrome. Food Funct. 2012 nov 5. (Epub ahead of print)
Een andere studie komt op hetzelfde uit in verband met verlies aan cognitieve functie en dementie: transvetten verhogen het risico, gezonde voeding en omega-3 beschermen de hersenen bij het verouderen. Ook eieren (choline) helpen hierbij! En zelfs de cochrane database ondersteunt dit nu.
Samengevat:
- Eieren zijn een perfecte bron van eiwitten en bevatten alle essentiële aminozuren
- Het ei is één van de belangrijkste bron van choline.
Choline is belangrijk voor de structuur van de celmembraan en andere membraanstructuren, evenals voor neurotransmissie. Choline is belangrijk voor de ontwikkeling van de hersenen en komt in grote hoeveelheden voor in moedermelk. Onderzoeken hebben laten zien dat het eten van eieren het risico op hartaanvallen en hersenbloedingen vermindert, omdat het soort eiwit dat in eieren zit de tijdsduur verlengt waarin fibrinogeen (een eiwit dat in het bloed zit) wordt omgezet in fibrine. - In eieren zit meer luteïne dan in de meeste groene groenten. Luteïne is een caroteenachtige stof waarvan men vermoedt dat deze helpt je te beschermen tegen leeftijdsgebonden maculaire degeneratie (een oogaandoening waarbij de gezichtsscherpte afneemt) en staar. Het type luteïne dat in eieren zit wordt makkelijker opgenomen door ons lichaam dan de luteïne in groenten.
- Eieren zitten vol verschillende soorten vitamine B, ijzer en foliumzuur (vitamine B11). Foliumzuur is met name een belangrijke voedingsstof voor zwangere vrouwen, omdat het helpt bij de aanmaak van rode bloedcellen en een rol speelt bij de aanmaak van genetisch materiaal in alle delen van het lichaam.
- Dankzij het hoge zwavel- en vitamine B12 gehalte zijn eieren ook goed voor haren en nagels.
Het mag wel duidelijk zijn dat het eten van eieren allesbehalve ongezond is. Eieren zijn een gezonde, natuurlijke en goedkope voedingsbron die je lichaam voorziet van veel eiwitten, vitamines en mineralen die je elke dag nodig hebt om gezond te blijven.
Eieren kunnen wat ons betreft met recht een superfood worden genoemd.
Tip: zelf een eiersalade maken
Isabelle Trébillod
Laatste berichten van Isabelle Trébillod (toon alles)
- Welke honing kiezen? De gezondheidsvoordelen van verschillende honingsoorten - 24 april 2024
- Waarom zijn groene groente gezond? - 4 juli 2015
- Vetzuren uit supplementen - 20 mei 2015