Fermenteren is simpel, veilig en praktisch, volgens Adam Elabd (de auteur van het Handboek Fermenteren). Eerst even een toelichting wat het is en hoe je het in de dagelijkse keuken kunt toepassen.
Geen kookboek maar een handleiding voor basistechnieken
Door de recepten en technieken uit het boek te gebruiken, kun je dit toepassen op wat je maar wilt. Zelf doet Adam nooit twee keer hetzelfde. Hij gebruikt liever z’n creativiteit om oneindig veel mogelijkheden te proberen.
Fermentatie maakt dat simpele ingrediënten een transformatie ondergaan tot dat ze anders of zelf nieuw worden. Micro-organismen (gist, bacteriën) zetten koolhydraten om in alcohol of zuren. Dat zijn natuurlijke conserveermiddelen.
Effecten van fermenteren zijn:
- diepere kleur
- zachtere textuur
- doordringender geur
- pittiger/zuurdere smaak
Waarom zouden we fermenteren?
Allereerst is er het fenomeen smaak. De smaak wordt stevig en opwindend (volgens Adam). Maar bovenal is het goed voor je spijsvertering. Gefermenteerde producten voeden je darmen met goede bacteriën en zorgen voor het evenwicht tussen spijsvertering en het immuunsysteem.
En ook nog recepten
Zoals ik net aangaf, leert het boek je fermenteren door de recepten te maken. Er staan een aantal basistechnieken in. Maar vooral door te doen, leer je fermenteren. Denk bij de recepten aan:
- verschillende soorten zuurkool
- mosterd
- kaas maken
- chutney
- saus
- kefir
Meer over Fermenteren
Paperback
Uitgeverij Kosmos Uitgevers
224 pagina’s
Prijs: 20 euro
Te koop bij bol.com
Bekijk het inkijkexemplaar bij bol.com
Vanessa
Laatste berichten van Vanessa (toon alles)
- Bijzonder recept: grapefruit Gazpacho - 16 oktober 2024
- Paar minuten adempauze op het werk vermindert stress - 6 oktober 2024
- Bosvruchten smoothie - 4 oktober 2024
Laat een reactie achter