Motivatie, het klinkt eenvoudig, maar vaak ebt het zomaar weg… En dat is niet handig als je bepaalde doelen wilt halen, zoals:
- afvallen
- een studie doen
- een project
- klussen in huis
- opruimen
- een sportieve uitdaging
enz..
Hoe blijf je gemotiveerd zodat je je doel echt zult halen?
Je leest het hieronder!
11 Tips die jou gemotiveerd houden!
1 Noteer de vooruitgang
Ook al is het maar klein, je moet de vooruitgang inzichtelijk maken. Dat kan bijvoorbeeld met trainingsschema’s, maar ook op andere manieren.
Stel je doet een studie. Dan is je einddoel het behalen van de studie. Maar dat is te ver weg. Probeer bijvoorbeeld per hoofdstuk een plan te maken. Zoals: lezen pagina 5 t/m 10, samenvatting maken, leren, ezelsbruggetjes. Je schrijft alle stappen op in een schriftje en streept weg wat je gedaan hebt.
Het grotere doel maak je ook inzichtelijk. Je maakt bijvoorbeeld een grafiek met al het lesmateriaal. Je kleurt in wat je behaald hebt (bijvoorbeeld, 10 hoofstukken, verdeeld over 3 boeken). Zo zie je steeds waar je bent in het proces. Je ziet de vooruitgang!
2 Begin niet té enthousiast
Bijna iedereen is enthousiast over het doel dat je wilt halen. Je bent in het begin super gemotiveerd en je bent er steeds mee bezig. Maar dit is vaak niet vol te houden. Omdat ander werk blijft liggen, of omdat je nu te extreem aan het diëten of sporten bent. Dat breekt je op en daardoor raak je gedemotiveerd!
Wees dus realistisch. Begin met kleinere stappen. Wil je afvallen? Stop dan bijvoorbeeld eerst met koekjes en snoepjes (suiker). Dat is al moeilijk genoeg. Probeer dit twee weken vol te houden. Als het goed is, krijg je meer energie en kun je ook besluiten te minderen met andere snacks, zoals chips, kaas, enzovoort.. Zo is het allemaal te overzien.
Datzelfde geldt met opruimen. Als je meteen de hele kamer omver trekt omdat je wilt opruimen, dan raak je het overzicht kwijt en is de bende die ontstaat enorm demotiverend. Begin met één plank in een kastje.
3 Doe het samen
Misschien heeft iemand in jouw omgeving hetzelfde doel? Trek dan samen op. Deel elkaars successen, maar ook de moeilijke momenten. Je kunt samen trainen, of samen studeren. Maar je kunt ook elkaar steunen door af en toe de voortgang door te nemen, of door met elkaar te appen. Of gebruik social media. Want wellicht is er een Facebookgroep waar jij “mede-lotgenoten” vindt die elkaar kunnen helpen. Soms help je jezelf te motiveren door een ander te motiveren!
4 Maak je doel zichtbaar
Vaak weten we in ons hoofd precies wat we willen bereiken. Maar schrijf het nu eens op. Of maak het zichtbaar wat je doel is. Bijvoorbeeld door een fake-diploma te maken van die studie, die te printen en in de kamer te hangen. Of een foto met een weegschaal waar jouw streefgewicht op staat. Of een afbeelding hoe netjes je woonkamer of slaapkamer eruit kan zien, dat is ook een mooi doel!
5 Begin gewoon, elke dag
Wil je echt wat bereiken, dan ben je er elke dag mee bezig! En je zult echt af en toe geen zin hebben, geen puf. Dan is het de kunst om wél gewoon te beginnen. Vrijwel altijd lukt het dan wel en ben je zo weer een poosje bezig met het project, de studie of aan het opruimen. Je voelt je daarna supergoed! Ook bij afvallen ben je dan misschien geneigd om voor een makkelijke (lees: verkeerde) oplossing te kiezen. Dan verplicht je jezelf (zie ook punt 8) om toch eerst die gezonde maaltijd of snack te maken (eet wel voldoende). Wacht minstens een half uur na zo’n maaltijd om te ervaren of je daarna nog steeds trek hebt in calorierijke comfortfood.
6 Maak het leuk!
Een doel willen halen is vaak pijn lijden…. Met een sportief doel of bij het afvallen is dat duidelijk. Maar ook een studie doen, is soms niet leuk als iedereen naar het strand gaat. Dus maak het wel leuk! Beloon jezelf met een goed trainingsoutfit. Maak het bureau waar je studeert of je project uitvoert leuk en gezellig, zodat het fijn is om daar te werken. Zet tijdens het opruimen lekkere muziek op en zing luidkeels mee! En afvallen maak je leuk door online lekkere recepten te zoeken, te eten van mooi servies, enz.. Verzin bij elk doel een aantal zaken die het proces toch een stuk leuker maakt!
7 Wees geduldig
De meeste doelen kosten nu eenmaal tijd. Dus je kunt geen wonderen verwachten na enkele dagen. Daarom is het zo goed om alles in kleine stappen te verdelen en de voortgang te noteren. Je moet geduldig , maar wel vastberaden zijn. Heb vertrouwen in jezelf.
8 Maak regels voor jezelf
En noteer die regels en hang ze op. Of bespreek ze met je “buddy” (zie punt 3). Een belangrijke regel kan zijn, dat je hooguit 1x per week een dag verzuimd. Een regel kan ook zijn dat je elke dag om vijf uur de voortgang noteert. Een regel kan zijn dat je elke dag minstens 10 pagina’s leest of schrijft. Of dat je dagelijks voor het ontbijt al 15 minuten aan je project besteed, om zo de focus goed te houden. Wat zijn jouw regels?
9 Maak er een competitie van
Let op, dit kan ook een valkuil zijn. Maar voor de meeste mensen werkt het goed als er een soort wedstrijdelement in zit… Bijvoorbeeld met ‘lotgenoten’. Bij afvallen kan dat motiveren (mits het gezond blijft). Ook bij het trainen (mits het gezond blijft). Met opruimen kan je afspraken met een vriendin: wie heeft het eerst de perfecte kledingkast? Die neemt volgende keer een aardigheidje mee voor de ander. Deels is dit natuurlijk gebaseerd op goed vertrouwen, maar het kan wel werken.
Ook kun je werken met een puntensysteem en dit delen met anderen. Geef allerlei stappen en subdoelen vooraf een bepaald puntenaantal. Hoeveel punten heb jij al behaald? En je collega? Door met punten te werken, kun je je eigen koers varen en er toch een soort van wedstrijdelement van maken.
10 Accepteer dat je goede en slechte dagen hebt
Je kunt niet altijd positief zijn. Soms heb je er de balen van. Erken gewoon dat gevoel. Verzin niet allerlei excuses waardoor jij zielig bent en dit niet kan. Bedenk juist dat iedere topsporter, succesvolle man/vrouw of anderen die veel afgevallen zijn, deze momenten hebben gehad. Je bent hierin niet uniek. Zoek wat afleiding om niet te blijven hangen in een baal-, of piekermoment. Doe gewoon toch dat ene wat je vandaag moest doen om je doel te halen (begin gewoon, zie punt 5) en je zult daarna extra trots op jezelf zijn!
Gebeuren die slechte dagen te vaak? Kijk dan of je niet teveel doet. Is jouw aanpak te extreem? Of wil je teveel tegelijk doen? Bedenk dan dat je keuzes moet maken. Doe een stapje terug, maar schrijf wel op hoe je de voortgang dan bewaakt. Want je moet zeker niet zomaar je doel opgeven!
11 Beloon jezelf!
Oke, die hoor je wel vaker, maar doe je het ook? Wat is voor jou een beloning? Schrijf eens 10 beloningen op die jou wel aanspreken. Het mag best een beetje tegenstrijdig zijn met het doel dat je wilt halen. Bijvoorbeeld: één studieboek uit? Avondje bioscoop en niet aan de studie die dag! Of, 5 kilo eraf? Dan ga je een keer lekker uit eten zonder aan je dieet te denken (wel de volgende dag weer oppakken he!). Bij het opruimen kan je jezelf belonen met een tijdschrift. En zo is er bij elk doel wel iets te bedenken!
Jenny
Laatste berichten van Jenny (toon alles)
- Pijn aan één knie tijdens het fietsen: oorzaken, tips en preventie voor fietsers - 20 november 2024
- Hoe kan ChatGPT helpen met een gezondere levensstijl? - 17 november 2024
- Helpt ontzuren of ontgiften (detoxen) bij reuma of fibromyalgie? - 13 november 2024
Laat een reactie achter