Bij gezond eten of wellicht afvallen, denken veel mensen dat dit soort zoete gebakjes geen optie zijn. Maar ik heb goed nieuws, dit kun je zelfs als ontbijt eten en is een prima keuze.
Wat is een mugcake?
Een mugcake is een soort kleine cake die je snel en eenvoudig in een magnetron kunt maken. De naam “mugcake” komt van het feit dat je het mengsel direct in een mok (“mug” in het Engels) maakt en bakt.
Hieronder deel ik graag een recept van een mugcake die we van een collega hebben gekregen. Een superlekkere chocolade mugcake met een smaak die vergeleken wordt met Snickers.
Maar laat ik eerst eens uitleggen wat de basisstappen zijn van een mugcake. Als je het nog nooit gedaan hebt, het is echt super makkelijk!
- Ingrediënten verzamelen
- Meng de ingrediënten in een magnetronbestendige mok of kopje
- Plaats de mok of kopje in de magnetron (meestal tussen 1 tot 2 minuten op hoog vermogen)
- Afkoelen (al kun je het prima warm eten, maar net uit de magnetron is vaak te heet)
- Genieten maar!
Een mugcake is dus een snelle en gemakkelijke manier om een zoet ontbijt of goed vullend tussendoortje te maken zonder dat je een oven nodig hebt. Het is perfect voor een eenpersoonsportie.
Onze collega had deze mugcake ook al eerder gemaakt (gebaseerd op de healthy Snickers) maar hij viel toen wat droog uit. Dus is zij verder gaan experimenteren. En dit was het resultaat. Een heerlijk, eerlijk, voedzaam en gezond gerecht. Maar vooral super lekker! Hieronder vind je het recept.
Recept Mugcake met Snickerssmaak
Ingrediënten:
- 1 ei
- 50 gram havermout
- 1 eetlepel biologische cacao
- 1 theelepel bakpoeder
- 1 geprakte banaan
- 4 stukjes pure chocolade (minimaal 73%)
- 2 eetlepels biologische pindakaas
- 1/2 kopje water
Garnering:
- amandel- en kokossnippers
- ongezouten walnoten of pinda’s
- biologische agavesiroop
Hoe ga je te werk?
Bereidingstijd: 5 minuten
In de magnetron: 2,5 minuut op minimaal 750 watt
Vet een kommetje in met een stukje keukenpapier met olie (notenolie smaakt extra lekker). Breek het ei boven de kom.
Voeg de havermout, bakpoeder, cacao, geprakte banaan, en het water toe en mix het geheel goed met een vork.
Sluit af met de pindakaas en stukjes pure chocola. Mix dit niet helemaal door het mengsel maar roer het er vluchtig doorheen…2,5 minuut in de magnetron en dan is je ontbijt alweer klaar!
Je kunt nu direct uit de mok of het kopje de mugcake eten. Of je keert de mok om op een bord en garneert het met kokos- en amandelrasp, agavesiroop en walnoten of pinda’s. Zie de foto hierboven.
Je zult verrast zijn door de smaak!
Misschien vind je dit leuk om te lezen: Hoe gezond is pindakaas?
Jenny
Laatste berichten van Jenny (toon alles)
- Limoen vs Citroen: Wat is het verschil? - 13 oktober 2024
- Paardenbloem, een natuurlijk medicijn bij bepaalde gezondheidsproblemen - 13 oktober 2024
- Sporten net na het eten, is dat gezond? - 9 oktober 2024
Yvette Gerritse zegt
Goede morgen,
Kun je de havermout weglaten of vervangen door iets?
Groetjes Yvette
Dieuwke Tijsen zegt
Hey Yvette, je kunt het vervangen door Teff of spelt. Ook met Brinta Kan het maar dat is minder healthy! Ben benieuwd! 🥳
Vanessa zegt
Vandaag geprobeerd, mijn beker mee naar kantoor. Ik had alleen geen garnering apart, dus mis een kleine bite.
De volgende keer doe ik een paar pinda’s of pecannoten door de mix!
Dieuwke zegt
Ha Vanessa, leuk dat je hem geprobeerd hebt… Vond je hem lekker? Pecannoten goed idee! ?
Vanessa zegt
Ja heel lekker. Het was voor mij wel iets te veel, maar dat geeft niet..
Gon zegt
Kun je het recept niet zo aanpassen dat je het NIET in de magnetron hoeft te doen?
Dat lijkt mij nog gezonder.
Succes met alles.
Groet
dieuwke tijsen zegt
Ha Gon,
Je kunt het zeker ook in de oven plaatsen. Afhankelijk van de oven plaats je het dan 15 minuten op 160 graden. Kijk de eerste keer even goed hoe hard het gaat. Het zou zonde zijn als de mugcake zwart wordt 😉 Fijne dag.
gerhilde maakt zegt
Die ziet er heerlijk uit!
dieuwke tijsen zegt
Dank je wel Gerhilde. Smaakt ook heerlijk!