Olijfolie is heel gezond. Het is een van de goede vetten om te gebruiken in de keuken. Maar ook om bijvoorbeeld je lever schoon te houden. Er zijn heel veel verschillende soorten olijfolie. Dit achtergrondartikel vertelt je meer over de Griekse olijfolie.
Olijfolie staat centraal in de keuken van de landen aan de Middellandse zee, waaronder Griekenland, Portugal, Italië, Spanje en Zuid- Frankrijk. Zo maakt Griekenland deel uit van de top drie van olijfolieproducenten wereldwijd.
Griekse olijfolie is vooral afkomstig uit de bergachtige streken in het westen van het land. Deze regio telt vele kleine boerderijen. Deze boeren verbouwen jaarlijks gemiddeld zo’n vijfhonderd kilo olijven. Deze jaarlijkse oogst gaat naar de verschillende coöperaties in de regio, waar ze als mengsels worden doorverkocht.
De streken en hun olijfolie nader toegelicht:
Griekse bergstreek
Naast de westelijke bergstreek van Griekenland, worden nu ook meer en meer in midden-Griekenland olijfgaarden aangeplant. Daarnaast zijn ook de ruim zeshonderd Griekse eilanden belangrijke leveranciers van olijfolie.
Zo produceert Kreta sinds de Minoische tijd olijfolie van superieure kwaliteit. Maar ook Lesbos is een belangrijke producent van olijfolie. Griekse olijfolie wordt reeds van in de oudheid verkocht aan Italië, waar hij erg populair is.
Derde grootste olijfolieproducent ter wereld
Griekenland is met ruim 300.000 ton olijfolie per jaar niet voor niets de derde grootste producent van olijfolie ter wereld. Maar liefst zeventig procent van de totale Griekse olijfolieproductie is extra virgin. Kreta en de Peloponnesos produceren de beste olijfolie ter wereld.
De inwoners van Kreta consumeren jaarlijks gemiddeld 31 liter olijfolie per persoon. Dat staat in schril contrast met landen als Duitsland, België en Nederland. Daar ligt de jaarlijkse consumptie onder de 200 gram per inwoner. Het is gezond, dus gebruik het in de keuken!
Olijfolie uit Kalamata
Veruit de beste Griekse olijf is ongetwijfeld de kalamata. Deze olijfsoort wordt vooral verwerkt voor tafelgebruik, en is opvallend goed van smaak. Soms perst men uit deze kalamata olijf ook olijfolie. Een andere populaire olieproducerende olijfsoort is zeker ook de koroneiki.
Rond deze twee olijfsoorten bestaat nogal wat verwarring. Eén van de belangrijkste teeltgebieden van de koroneiki olijf is de Peloponessos, waar deze olijf ook… kalamata wordt genoemd. Mani is een andere en aangrenzende olieproducerende regio. Deze drie Griekse regio’s concurreren om de productie van de beste olijfolie.
Soorten Griekse olijfolie en smaken
Griekse olijfolie valt op door zijn karakteristieke, grasachtige smaak en geur. De smaak is meestal eenvoudig, maar zeker niet minder van kwaliteit. De bekendste merken Griekse olijfolie zijn ongetwijfeld
- Athena: kalamata, 100% uit kalamata- olijven, bittere smaak met nootachtige aroma
- Gaea: Athene, nootachtige, fruitachtige smaak met weinig peper
- Iliada: Peloponessos, fruitige smaak
- Kydonia: Kreta, nootachtig aroma, grasachtige smaak, zacht en elegant
- Solon: Neo Faliro, eenvoudig en lekker
Griekse extra virgin olijfolie
De kwaliteit ‘extra virgin’ wordt gemeten aan de hoeveelheid oliezuur per 100 gram olijfolie. Hoe lager het zuurgehalte, hoe beter en gezonder de olijfolie. Bij olijfolie ‘extra virgin’ schommelt de zuurgraad tussen de 0,8 en de 0,1% per 100 gram, op natuurlijke wijze verkregen. Voor olijfolie extra vierge of extra virgin worden uitsluitend olijven van de allerbeste kwaliteit. De eerste persing geeft de hoogste olijfolie.
Extra vierge olijfolie uit Griekenland doet het uitstekend bij de bereiding van allerlei koude gerechten. De smaak van extra virgin olijfolie vervliegt pas boven de honderd graden, en is daarom ook perfect geschikt om mee te bakken. Let op dat bakken in olijfolie wel meer spettert dan gewone boter.
Olijfolie uit de Peloponnesos en Kreta hebben soms een zuurgraad van slechts 0,2% of 0,3%. Extra virgin olie van het merk Sitia heeft varianten met een zuurgraad van 0,2%. Vaak met mooie verpakkingen in blik of fles met een doos. Erg leuk om te geven als souvenir.
Bronnen:
Olive Oil Times
Rhodos Zoover
Greek Origins
Vanessa
Laatste berichten van Vanessa (toon alles)
- Bijzonder recept: grapefruit Gazpacho - 16 oktober 2024
- Paar minuten adempauze op het werk vermindert stress - 6 oktober 2024
- Bosvruchten smoothie - 4 oktober 2024
Roger Geens zegt
Ik verbruik zo een 50 l olijfolie ,merk Iliada Kalamata, doch mijn leverancier neemt deze olie niet meer in ,dus zoek ik waar ik dit soort olijfolie wel kan kopen.
Vanessa zegt
Hallo Roger
Ik ken deze olijfolie niet, maar is het niet ‘gewoon’ bij AH te koop?
Iliada Kalamata extra vierge olijfolie
Succes!
Vanessa