In het koude jaargetijde kan je algehele weerstand wat minder zijn. Doordat je niet zo lekker in je vel zit, kun je dan last krijgen van een koortslip. Je immuunsysteem versterken kan hiertegen effectief werken. Of bestrijdt deze virusinfectie met L-lysine.
Een koortslip is geen pretje. Het jeukt of doet zelfs pijn en het staat zo ontzettend lelijk. Nee, hier wordt niemand vrolijk van. Het liefst wil je deze koortsuitslag natuurlijk voorkomen en anders er zo snel mogelijk weer vanaf zien te geraken.
Wat is L-lysine?
L-lysine is een aminozuur. Omdat het een essentieel aminozuur is, kan je lichaam dit zelf niet aanmaken. Je moet lysine halen uit de eiwitten in je voeding. Lukt dit niet voldoende dan kan je overwegen een voedingssupplement te nemen.
Aminozuren en hun werking
E zijn 22 aminozuren, waarvan essentiële, semi-essentiële en niet-essentiële. Dit zijn de bouwstenen van je lichaam. Je haalt ze uit eiwitten. Daar kan je lichaam zelf weer sommige niet-essentiële eiwitten mee opbouwen.
De negen essentiële aminozuren zijn: lysine, tryptofaan, leucine, isoleucine, histidine, fenylalanine, threonine, valine en methionine. Semi-essentieel zijn: arginine, asparagine, glutamine, glycine, serine en proline en niet-essentieel: cysteïne, glutaminezuur, alanine, tyrosine, asparaginezuur en hydroxyproline.
Aminozuren zijn noodzakelijk voor het aanmaken van nieuwe cellen in je lichaam. Verdere taken zijn onder andere het vervoer en de opslag van voedingsstoffen, het leveren van energie en de instandhouding van sterke botten en de spiermassa.
Waar is L-lysine goed voor?
L-lysine is belangrijk voor de aanmaak van enzymen, hormonen en antistoffen. Voor de aanmaak van collageen en sterk bindweefsel is het ook van belang. Als je genoeg L-lysine binnenkrijgt, kan je lichaam beter calcium en ijzer opnemen. Voor gezonde botten en sterke spieren is het onontbeerlijk. Kinderen, sporters en ouderen kunnen echt niet zonder. Je hebt dit aminozuur verder nog nodig voor je weerstand en het bestrijden van virusinfecties. Het kan ook helpen bij stress, angsten en darmklachten.
Waar zit lysine in?
Eiwitten kan je lichaam halen uit dierlijke en plantaardige producten. Lysine zit vooral in dierlijke eiwitten en krijg je binnen door het nuttigen van vlees, kip, vis en zuivel. In groenten en granen is de hoeveelheid lysine beperkt. Bovendien is de kwaliteit van plantaardige eiwitten minder.
Veganisten en vegetariërs kunnen daardoor een lysinetekort hebben. Ook een tekort aan carnitine, een semi-essentieel aminozuur dat mede wordt gevormd uit lysine, is dan niet ondenkbaar.
Je hebt dagelijks 0,83 gram eiwit per kilogram lichaamsgewicht nodig. Vegetariërs en veganisten moeten, zoals je al kon lezen, meer eiwitten binnen zien te krijgen. Ook sporters, kinderen en ouderen kunnen over het algemeen wel wat meer eiwitten gebruiken.
Hulp bij infecties bestrijden
Het aminozuur L-lysine zou onder andere een gunstige werking hebben op het tegengaan van virale infecties. Het remt de groei van virussen en kan worden ingezet als je last hebt van een koortslip of gordelroos. Je bent extra vatbaar voor een herpesinfectie als je een verminderde weerstand hebt. Ook stress is een boosdoener.
Wat is een koortslip?
Een koortslip begint vaak met een tintelend gevoel op je lip. Vervolgens krijg je een rood plekje met meerdere blaasjes op of rond je lippen. Die kunnen jeuken of pijn doen. De blaasjes zijn gevuld met vocht. Na een paar dagen drogen die uit en verschijnen er korstjes. Koortsuitslag gaat uiteindelijk vanzelf over. Een koortslip verschijnt meestal rond de lippen maar kan ook op je neus, kin of ooglid komen. Raak de blaasjes niet aan. Het vocht is zeer besmettelijk.
Weinig arginine
Het herpes simplex virus heeft het aminozuur arginine nodig als voedingsstof. Die stimuleert het virus en veroorzaakt zo een uitbraak. Lysine bij een koortslip kan het vermeerderen van de infectie verhinderen door de opname van arginine te remmen. Het is dan wel de bedoeling dat je voldoende lysine tot je neemt en producten met arginine laat staan.
Producten die veel arginine bevatten zijn bijvoorbeeld chocolade, granen, noten en zaden, sojabonen, champignons en bananen. Omdat het een semi-essentieel aminozuur is, kan je lichaam het ook voor een deel zelf produceren. Minder arginine kan de koortslip voorkomen of ervoor zorgen dat deze eerder weer verdwijnt. Het herpesvirus blijft altijd in je lichaam zitten en wordt weer actief als je weestand afneemt of bij factoren die een uitbraak kunnen uitlokken zoals zonlicht, menstruatie, koorts, ziekte en stress.
L-lysine capsules
L-lysine capsules of tabletten zouden dus verlichting kunnen brengen bij een koortslip. Ze bevatten een hoge dosering l-lysine en de best opneembare vorm. De supplementen zouden de heftigheid van de uitbraak moeten verminderen en de genezing versnellen. De koortsuitslag komt mogelijk ook minder vaak terug.
L-lysine supplementen bevatten vaak ook vitamine C of B6. Beide vitamines bevorderen de opname van L-lysine en zijn goed voor je immuunsysteem. Je zou voorts baat kunnen hebben bij een aminozurencomplex. L-lysine capsules zijn onder andere verkrijgbaar bij de Orthokliniek.
Antivirale middelen
Er zijn wel meer producten te koop tegen een koortslip bijvoorbeeld aciclovircrème, zinkzalf en Lidocaïne vaselinecrème. Er bestaan ook allerlei huis-, tuin- en keukenmiddeltjes om van koortsblaasjes af te komen. Om er een paar te noemen: kattenklauw, zoethout, appelazijn, tea tree olie, zwarte thee, knoflook, melk, aloë vera en ijsblokjes.
Weerstand verhogen
Een andere oplossing om geen koortslip te krijgen, is je weerstand verhogen. Zo voorkom je dat het virus wordt getriggerd uit te breken. Middelen die je kunnen helpen zijn: zink, selenium, koper, vitamine C en D en een goede multivitamine.
Vitamine D helpt het immuunsysteem. Een grote groep Nederlanders wordt al geadviseerd supplementen met vitamine D te gebruiken, onder andere mensen met een donkere of getinte huidskleur of mannen en vrouwen die niet voldoende buiten komen. Ook zwangere vrouwen kunnen beter extra vitamine D slikken.
Vitamine C kan eveneens de afweer van je lichaam ondersteunen. Vitamine C draagt onder andere bij aan het behoud van een goede weerstand in een koude omgeving en tijdens en na fysieke inspanning. Het levert ook een bijdrage aan de bescherming van cellen tegen invloeden van buitenaf.
Denk je dat je dat je zowel wat extra vitaminen als mineralen kan gebruiken voor extra weerstand dan kies je voor een kwalitatief goede multivitamine. Voorkom verder teveel stress, pas op voor de zon, eet gezond en hou er verder een gezonde leefstijl op na.
Bronnen:
https://www.orthokennis.nl/nutrienten/Lysine
https://www.apotheek.nl/klachten-ziektes/koortslip#hoe-herken-ik-koortslip
https://www.huidarts.com/huidaandoeningen/herpes-labialis-koortslip/
Laatste berichten van Marijke Lentferink (toon alles)
- Wanneer is magnesium bisglycinaat aan te raden? - 28 september 2024
- Afvallen met acupunctuur, kan dat? - 7 juli 2024
- Supplementen voor je kraakbeen en gewrichten - 5 mei 2024
Laat een reactie achter