Wat doet het eten van witlof voor jouw gezondheid? Je leest het allemaal in dit artikel. Want als je iets eet, is het fijn om te weten dat dit voedingsmiddel echt goed is voor je lichaam.
Weet je trouwens dat witlof tot de zonnebloemen- en madeliefjesfamilie hoort? Ik kan er niks mee, maar het geeft me wel een vrolijk gevoel 🙂 Witlof komt van dezelfde wortel als andijvie. Dat verklaart dat beiden een beetje bittere smaak hebben. Andijvie groeit bij daglicht en is daarom groen. Witlof wordt echter in het donker geteeld en daarom is de kleur wit.
Lees ook: Hoe gezond is andijvie?
Witlof komt oorspronkelijk uit België en wordt nu voornamelijk in Nederland, België en Frankrijk geteeld en gegeten. Het wordt niet voor niets ook Brussels witloof genoemd.
Welke voedingsstoffen vind je in witlof?
Witlof is een geweldige bron van vitamines en mineralen. Zoals zink, magnesium, mangaan, calcium, ijzer, foliumzuur en kalium. Daarnaast bevat het de vitamines A, B1, B2, B3, B5, B6 en C. Dat is nog niet alles. Witlof bevat tevens verschillende aminozuren. Denk aan tryptofaan, threonine, isoleucine, leucine en lysine.
Oké, nu weet je dat witlof veel goede voedingsstoffen bevat, maar nog niet welke gezondheidsvoordelen dit voor jou oplevert? Dat vertellen we hieronder!
Waarom is witlof gezond?
7 goede redenen om vaker witlof te eten!
1 Tegen reuma/artritis
Witlof wordt wel gezien als een natuurlijk ‘medicijn’ tegen pijn en ontstekingen. Met name bij reuma-achtige pijn kan het goed helpen. Bij een intensieve behandeling wordt wel uitgegaan van een extract, anders is de inname te laag. Maar als je regelmatig witlof eet, profiteer je wel degelijk van deze gezondheidsvoordelen. Zo noemt de reumaliga.be witlof als een van de goede ontzurende groenten. En ontzuren kan helpen om de reuma te verlichten.
2 Bij spijsverteringsproblemen
Witlof bevat probiotica en dit is heel belangrijk voor je darmen. Een gezonde darmflora zorgt voor een goede spijsvertering. Het voorkomt dus een opgeblazen gevoel, obstipatie, enzovoort. Dit effect wordt versterkt doordat witlof zorgt voor een betere ontgiftende werking van de lever. Witlof bevat ook inuline (prebiotica), dit zorgt voor goede darmbacteriën.
3 Vochtafdrijvend
Houd je veel vocht vast? Dan is het eten van witlof een natuurlijk middel met een vochtafdrijvend effect. De mineralen in witlof zorgen ervoor dat het vocht sneller uit je lichaam wordt afgevoerd. Ook bij cellulitis kan dit betekenen dat je een strakkere huid krijgt.
4 Voor een betere weerstand
De vezels in witlof zorgen voor een gezonde darmflora en dit is niet alleen goed voor de spijsvertering, het is ook de basis voor een goede weerstand. Dat wordt ondersteund door de vele vitamines en mineralen in witlof.
5 Veel energie
Een lekkere witlofsalade geeft je lekker veel energie! Zeker als je dit combineert met nog veel meer goede voedingsstoffen, zoals appel, walnoten en geitenkaas. Heel geschikt als lunch om er daarna weer tegenaan te kunnen!
6 Bij afvallen
Witlof is een groente met veel goede eigenschappen die helpen bij afvallen. Door de goede vezels, weinig koolhydraten en nauwelijks calorieën. Bovendien helpt het vocht afdrijven en zorgt het voor een goede spijsvertering.
7 Goed voor de lever
Met name de bitterstoffen zorgen ervoor dat de lever goed z’n werk kan doen. Hierin onderscheidt witlof zich echt van andere groenten.
Witlof bereiden
Je kunt witlof koken, bakken en koken. De harde binnenkant in witlof kun prima eten, maar niet iedereen vindt dit lekker. De buitenkant van de bladeren verwijder je wel voor de bereiding, zeker als de blaadjes wat groen worden. Want dat is juist niet de bedoeling bij witlof. Dit kan echt bitter smaken.
Recepten met witlof
- Knolselderij-witlofsoep
- Witlofbootjes
- Hartige taart met witlof en spinazie
- Zomerse witlofstamppot
- Broodsalade met witlof en gorgonzola
- Unieke witlofsalade met pure chocolade
- Witlofsalade met cashewnoten
Jenny
Laatste berichten van Jenny (toon alles)
- Zijn rijstwafels ongezond? - 2 december 2024
- Tips van Dokter Tamara: zo verbeter je je vitaliteit met echt eten - 27 november 2024
- Is beschuit net zo gezond als brood? - 24 november 2024
Joke zegt
Enige tijd geleden zei men dat je altijd groente moest eten met kleur. Groenten die geen kleur hebben zijn veel minder gezond. Zo zie je maar weer, dat er iedere keer weer anders over wordt geschreven.
merlijn ethos zegt
Hoe zit het nu? Supermarkt witlof smaakt nauwelijks bitter.Is zo gekweekt. Wil dat zeggen dat er nauwelijks inuline in zit?
Johannes Hilbert de Zeeuw zegt
nee Inuline is een zeer gezond pre bioticum en vezelstof en heeft volgens mij echt geen bittere maar juist iets zoete smaak.. bijna zeker.
Annelies Dijkstra zegt
Over witlof: bitter in de mond maakt het hart gezond, nietwaar Johannes Hilbert/Vardan de Zeeuw
Xxx
Angelica Gevers zegt
Wat heerlijk om bovenstaande eigenschappen van witlof te lezen.
Ik houd er wel van maar at het een maal per week of zo, ook omdat het in de schappen kant en klaar ligt. Voor de tussendoor honger eigenlijk.
Nu heb ik last van een soort rheuma, artritis gekregen, pijn en pil, ook extra van dr. Vogel en ging op zoek naar goed voedsel.
Prachtig om te lezen hoe dit bijdraagt om daar minder pijn en last van te krijgen.
Dit wordt mijn tussendoortje iedere dag of om de dag, het moet je niet gaan tegenstaan natuurlijk.
Maar JENNY, hulde aan jou om de moeite te nemen deze kennis op internet te zetten.
Het ga je goed!!
Jenny zegt
Wat lief Angelica, dank je wel! En hopelijk werkt het goed, al is variëren tussen verschillende groentesoorten ook erg belangrijk hoor. De verschillende voedingsstoffen en vezels in verschillende groentes helpen elkaar om je gezondheid te verbeteren.
Rinaldo zegt
Selder sap en komkommers er bij en je artritis zal je nog minder last bezorgen 👍😜