Bepaalde onrustige of zelfs angstgevoelens kunnen soms verbeteren door het gebruik van vitamines en mineralen. Er is al veel onderzoek gedaan naar vitamine D bijvoorbeeld. Zelf heb ik een vitamine D tekort (en B12) en moet ik extra supplementen bijslikken. Als ik daar wel eens mee stop, merk ik eigenlijk altijd dat ik na een aantal dagen onrustiger ben in mijn hoofd. Tot ik bedenk dat ik wel weer eens goed voor mezelf mag zorgen en dus de vitamine D weer moet innemen. Of het ‘in mijn hoofd zit‘ en ingebeeld is, of dat het echt is, ik heb geen idee. Maar in ieder geval weten we wel door onderzoek dat vitamine D belangrijk is voor een goede lichamelijke en mentale gezondheid.
Naast vitamine D is er nu ook aandacht voor het inzetten van vitamine B6 bij angstgevoelens lezen we op de website van MedicalNewsToday:
- Onderzoekers bestudeerden de impact van vitamine B6 en B12 om te zien hoe goed beide vitamines kunnen werken bij het verminderen van symptomen van angst en depressie.
- Deelnemers aan de studie namen ongeveer een maand hoge doses van hun toegewezen vitamine.
- Deelnemers die vitamine B6 slikten, zagen een statistisch significante vermindering van angstsymptomen, wat wijst op een verbeterde werking van GABA, de neurotransmitter die wordt geassocieerd met kalmeren en ontspannen.
Wat doet vitamine B6?
Vitamine B6 is een in water oplosbare vitamine die een belangrijke rol speelt bij de stofwisseling en energieproductie (voeding omzetten in energie). Het is te vinden in een verscheidenheid aan voedingsmiddelen, waaronder gevogelte, vis, aardappelen en bananen.
Vitamine B6 is essentieel voor de goede werking van enzymen die betrokken zijn bij het eiwitmetabolisme. Het helpt ook om een normale bloedsuikerspiegel te behouden en helpt bij de opname van vitamine B12. Vitamine B6-tekort kan leiden tot bloedarmoede, huidproblemen en zenuwbeschadiging. Daarom is het belangrijk om vitamine B6-rijke voedingsmiddelen op te nemen als onderdeel van een gezond voedingspatroon.
Vitamine B6 in relatie tot angstgevoelens
Iedereen kan zich wel eens angstig of verdrietig voelen. Sommige mensen kunnen echter regelmatig deze emoties ervaren wat kan leiden tot een psychische stoornis die behandeling vereist.
Onderzoekers van de Universiteit van Reading in het Verenigd Koninkrijk hebben onderzocht hoe vitamine B6 en vitamine B12 het angst- en depressieniveau kunnen beïnvloeden.nDe onderzoekers wilden weten in welke mate vitamine B6 en B12 invloed kunnen hebben op GABA. GABA is een neurotransmitter die het zenuwstelsel kan kalmeren en kan bijdragen aan het ontwikkelen van angst of depressie.
Uiteindelijk bleek dat de inname van B6 in hoge hoeveelheden hielp om de angstgevoelens te verminderen. Dit in tegenstelling tot vitamine B12 waar er nauwelijks verbetering viel op te merken.
Nadelen veel vitamine B6
Je kunt supplementen met vitamine B6 kopen, maar je moet wel oppassen om zonder begeleiding meer dan de toegestane hoeveelheid te slikken. In principe voldoen de supplementen die je bij de drogist kunt kopen aan de maximale aanbevolen hoeveelheid. In de Warenwet staat vermeld dat in vitamine B6 supplementen niet meer dan 21 milligram vitamine B6 mag zitten. Hiermee houden ze rekening dat je ook nog vitamine B6 via je voeding binnen krijgt.
Slik je té veel vitamine B6 extra – naast je maaltijden -, dan kan dit ook gezondheidsproblemen opleveren. Hierdoor kun je problemen krijgen aan het zenuwstelsel. Denk aan gevoelloosheid, tintelingen of ernstige zenuwpijn in de handen en voeten (perifere neuropathie).
Een tekort aan vitamine B6 is natuurlijk ook niet goed. Dat kan leiden tot bloedarmoede, huidproblemen, zenuwbeschadigingen en een verminderde weerstand. Bovendien kan het dus leiden tot onrustige of angstgevoelens.
Voeding met vitamine B6
Hierboven noemden we al dat bananen, vis, gevogelte en aardappelen vitamine B6 bevat.
Om het nog iets concreter te maken, vind je hier een overzicht van 31 voedingsmiddelen die (soms relatief) veel vitamine B6 bevatten (in willekeurige volgorde!):
- Rundvlees
- Kip
- Zalm
- Lever
- Kalkoen
- Tonijn
- Pruimen
- Garnalen
- Zonnebloempitten
- Linzen
- Kikkererwten
- Zwarte bonen
- Bruine bonen
- Quinoa
- Havermout
- Spinazie
- Hazelnoten
- Rijst
- Forel
- Walnoten
- Spruiten
- Prei
- Boerenkool
- Pruimen
- Vijgen
- Abrikozen
- Eieren
- Ananas
- Pistachenoten
- Ansjovis
- Tomaat
Er wordt aangeraden om niet meer dan 25 mg per dag B6 binnen te krijgen (middels voeding/supplementen). Dat is dus een veilige bovengrens. Neem je meer kan het juist tegen je werken en kun je klachten krijgen door een teveel aan vitamine B6. Goed om te weten: met een normaal voedingspatroon ga je dat zeker niet halen.
Vrijwel alle voedingsmiddelen bevatten minder dan 1 mg per 100 gram. Of je zult niet snel 100 gram eten, zoals bij zonnebloempitten. Zalm bevat wel 1 mg per 100 gram.
Je moet minimaal 1,5 mg aan B6 binnenkrijgen per dag (aanbevolen dagelijkse hoeveelheid). Veel natuurtherapeuten vinden dat nogal aan de lage kant.
Wil je meer weten over vitamine B6?
Hieronder vind je een aantal betrouwbare websites met informatie over vitamine B6:
MedicalNewsToday
Apotheek.nl
PubMed
Voedingscentrum
Jenny
Laatste berichten van Jenny (toon alles)
- De Rustknop van Je Brein: Ontdek de kracht van GABA voor meer balans en minder stress - 5 september 2024
- Voedingsmiddelen met goede voedingsstoffen om beter te slapen - 3 september 2024
- De voordelen van wandelen in de natuur of wandelen in de stad - 1 september 2024
Laat een reactie achter