Veel mensen lijden zonder dat ze het doorhebben aan een zinktekort. Heb jij vaak last van allergieën, huidaandoeningen of ontstekingen? Dan heb je kans dat dit te maken heeft met een zinktekort.
Lees dit artikel door en leer waaraan je een zinktekort herkent en wat je kan doen om dit te verhelpen.
Zink en zijn functies in het lichaam
Zink valt onder de groep mineralen, maar is eigenlijk een sporenelement. Dat betekent dat het in de voeding van een organisme (mensen, dieren, planten etc.) aanwezig moet zijn voor een goede groei en functie.
Zink is essentieel voor talloze processen in het lichaam, waaronder het immuunsysteem, het zenuwstelsel en de huid. Het is betrokken als cofactor bij de werking van ongeveer 300 verschillende enzymen.
Zink speelt een rol bij de eiwitsynthese. Het zorgt voor de groei en vernieuwing van ons weefsel. Daarnaast is het een onderdeel van het bicarbonaat, dat het maagzuur in de darmen neutraliseert, en is het een cofactor bij hormonen, zoals insuline.
Functies van zink zijn onder andere:
- Het ondersteunt het afweersysteem
- Het remt ontstekingsprocessen
- Het ondersteunt het kortetermijngeheugen
- Het draagt bij aan het detoxen van je lichaam
- Het gaat veroudering tegen
Daarnaast is zink het vruchtbaarheidsmineraal voor mannen. De productie van het geslachtshormoon testosteron is afhankelijk van de hoeveelheid zink in het lichaam.
Doordat zink nodig is voor de aanmaak en groei van weefsel, is zink vooral een vereiste tijdens een zwangerschap. Een tekort kan een groeiachterstand bij baby’s veroorzaken.
Hoe herken je een zinktekort
Doordat zink zoveel invloed heeft op verschillende processen in je lichaam, ontstaat er ook snel een tekort. Een duidelijk kenmerk van een tekort aan zink is wanneer je witte vlekjes op je nagels hebt. Ook kan het een gebrek aan eetlust veroorzaken doordat je reuk- en smaakvermogen minder wordt.
Een tekort aan zink geeft tal van symptomen, waaronder vermoeidheid en een verminderde weerstand. Een tekort is daardoor ook moeilijk te herkennen.
Verder veroorzaakt een zinktekort:
- Onvruchtbaarheid bij mannen
- Haaruitval
- Nachtblindheid
- Snel last van ontstekingen
- Huiduitslag
- Acne
- Allergieën
- Groeiproblemen
- Slechte wondgenezing
Hoe voorkom je een zinktekort
Probeer de inname van voedingsmiddelen die rijk zijn aan fytinezuur te verminderen. Fytinezuur is een antinutriënt die zich aan vitaminen en mineralen bindt en daardoor de opname in ons lichaam remt.
Dit zorgt er dus voor dat zink ons lichaam verlaat voordat het is opgenomen. Fytinezuur vind je vooral in brood en sojaproducten.
Daarnaast verbruikt ons lichaam zink vooral bij het eten van zoetigheid, het drinken van zoete drankjes en alcohol. Probeer deze zoveel mogelijk te vermijden. Kies voor gezonde recepten zonder toevoegingen van onnodige suikers.
De beste manier om het tekort aan te vullen is met gezonde voeding die rijk is aan zink.
Voeding waar zink vooral in voorkomt is:
- Rundvlees
- Lever
- Kip
- Paddenstoelen
- Spinazie
- Pompoenpitten
- Groene erwten
- Noten
- Schaal- en schelpdieren
- Linzen
Zink is beter op te nemen vanuit dierlijke bronnen. Wanneer je het tekort aan zink aanvult met bijvoorbeeld rund en lever, let er dan op dat gras gevoerd en biologisch vlees veel meer gezonde eigenschappen heeft en daardoor ook meer zink bevat.
Daarnaast heeft ons lichaam vitamine D nodig om zink op te nemen. Vitamine D is moeilijk uit voeding te halen en goed uit zonlicht. Ga dus vooral lekker veel naar buiten.
De aanbevolen dagelijkse hoeveelheid is (bij volwassenen):
- Vrouwen: 8 mg
- Zwangere vrouwen: 11 mg
- Mannen: 11 mg
Denk jij na bovenstaande informatie dat je te maken hebt met een tekort aan zink in je lichaam, laat dit dan altijd even testen bij je huisarts.
—
Dit interessante artikel hebben wij gekregen van een nieuwe gastblogger Lynda van Leef Puur Natuur. Zie haar profiel hieronder!
Laatste berichten van Lynda Schutten (toon alles)
- Tips voor een gezond en suikervrij leven, met dagmenu - 24 februari 2017
- De acht gezondheidsvoordelen van wortels - 5 november 2016
- Hoe gezond is groene thee? - 6 oktober 2016
Jacomien Glasbergen zegt
Heel goede en bruikbare info over de zinkinname en hoeveelheid die je nodig hebt.
Helder geformuleerd.
Met dank!