Soms betrap ik mezelf erop dat ik de hele dag van alles aan het doen ben – to do-lijstje afwerken, werken, zorgen, regelen – maar eigenlijk niet écht heb gelachen. Terwijl lachen zo’n simpele, fijne manier is om de dag lichter te maken. En wist je dat het ook nog eens goed is voor je gezondheid?
Lachen is niet alleen ontspannend, het maakt je lijf én hoofd blij. En het leuke is: je hoeft heus niet de hele dag in een deuk te liggen. Al een paar lachmomentjes per dag kunnen een verschil maken. Maar hoe zorg je er nou voor dat je meer lacht in het dagelijks leven? In deze blog neem ik je mee in de voordelen van lachen – en geef ik je praktische tips om vandaag nog vaker te glimlachen (of keihard te gieren).
Waarom lachen gezond is
Lachen heeft een heel pakket aan gezondheidsvoordelen. Zo zorgt het voor de aanmaak van endorfines (je ‘gelukshormonen’), vermindert het stress, en helpt het je spieren ontspannen. Maar wist je ook dat:
- je hartslag en ademhaling versnellen als je hard lacht (zoals bij een mini-cardio)?
- je buikspieren worden geactiveerd?
- je zelfs calorieën verbrandt tijdens het lachen?
Onderzoekers schatten dat 10 tot 15 minuten lachen zo’n 40 tot 50 calorieën kan verbranden. Oké, je valt er niet kilo’s van af, maar het is wél een extra zetje. Vooral omdat lachen ook helpt om stress-eten of snacken uit verveling te verminderen. Een vrolijk lijf maakt vaak andere keuzes dan een gestrest lijf. Bovendien is het heel goed voor je buikspieren!
Verschillende vormen van lachen – en wat ze met je doen
Niet elke lach is hetzelfde. Soms is het een subtiele glimlach, soms een bulderende schaterlach. En daartussen zit van alles. Leuk weetje: je lichaam reageert op al deze vormen van lachen – al is de impact bij een uitbundige lach wel wat groter. Hieronder een kort overzicht:
😊 Glimlachen
Een kleine, vriendelijke beweging van de mondhoeken. Glimlachen is vaak subtiel, maar niet minder waardevol. Het kan een gevoel van rust en verbondenheid geven, zelfs als je het bij jezelf oproept. Uit onderzoek blijkt dat bewust glimlachen je stemming al positief beïnvloedt, ook als je je niet per se blij voelt. Glimlachen is dus een laagdrempelige manier om vaker in een positieve flow te komen.
😆 Lachen
Dit is de ‘gewone’ lach: hoorbaar, voelbaar en vaak zichtbaar in je hele gezicht. Je lichaam maakt hierbij endorfines aan, je hartslag versnelt een beetje en je ademhaling wordt dieper. Een goede lach ontspant je lijf, vermindert spanning in je schouders en zorgt voor verbinding met anderen. Dit is de vorm van lachen die je gemakkelijk kunt trainen door vaker humor op te zoeken of bewuster momenten van plezier toe te laten.
🤣 Schaterlachen
De uitbundigste variant – waarbij je soms dubbel ligt, de tranen over je wangen rollen en je letterlijk buikpijn krijgt van het lachen. Schaterlachen zet je hele lijf in beweging: van je gezichtsspieren tot je buik, middenrif en ademhaling. Het is als een mini-workout én een emotionele reset tegelijk. Dit soort lachen kan enorm opluchten en heeft het grootste positieve effect op je stemming en stressniveau.
Elke vorm van lachen telt.
Dus zelfs als je vandaag alleen even glimlacht om iets kleins, is dat al winst. En schiet je onverwachts in een gierlach? Laat ‘m lekker gebeuren. Je lichaam (en geest) zijn je dankbaar.
Waarom we minder lachen als we ouder worden
Kinderen lachen gemiddeld 300 keer per dag. Volwassenen? Slechts 10 tot 15 keer. Best een verschil. Hoe dat komt? Vaak zijn we als volwassene druk in ons hoofd. Serieus bezig met werk, verantwoordelijkheden, toekomst, nieuws, en ga zo maar door. Dat maakt lachen iets wat ‘gebeurt als het zich aandient’, in plaats van iets wat je actief opzoekt.
Toch kun je daar wél verandering in brengen.
IJzersterke tips om vaker (spontaan) te lachen
1. Zorg voor ‘lachmensen’ in je leven
Sommige mensen brengen vanzelf een lach op je gezicht. Plan vaker iets in met die ene vriendin of vriend waarbij je altijd lol hebt. Zelfs een kort telefoontje of voiceberichtje met iemand met wie je kunt giechelen, helpt al.
2. Laat ruimte voor gekkigheid
Spontaniteit ontstaat pas als niet alles strak gepland is. Dus gun jezelf momenten waarop niks ‘moet’. Daarin zit vaak ruimte voor onverwachte grappen, gekke uitspraken of impulsieve dansjes.
3. Doe iets dat je buiten je comfortzone brengt (op een leuke manier)
Bijvoorbeeld karaoke, een bordspel met vrienden, een foute bingoavond of zelfs een TikTok-filmpje opnemen. Lachen komt vaak vanzelf als je jezelf toestaat om een beetje los te laten.
4. Start een groepsapp met alleen maar onzin
Een WhatsApp-groepje met vrienden waarin je alleen grappige dingen deelt – memes, domme filmpjes of inside jokes – is goud waard voor je dagelijkse dosis humor.
5. Lees grappige recensies of vragen op internet
Sites zoals Bol.com of Amazon staan vol met komische reviews. Ook fora of Reddit-threads (zoals “TIFU”) kunnen hilarisch zijn. Ik lig zelf regelmatig dubbel om reacties op X (Twitter). Het heeft een slechte naam, maar als je de juiste personen volgt, kan het ook heel positief en komisch zijn.
6. Speel een rollenspel met jezelf (of met je partner/vriend(in))
Doe alsof je een chique recensent bent tijdens het avondeten. Of praat even in een raar accent. Het voelt maf, maar juist dat maakt het grappig.
7. Geef jezelf toestemming om ‘dom’ te doen
Volwassenen zijn vaak bang om kinderachtig over te komen. Maar juist die speelsheid (gekke stemmetjes, springen op bed, potje tikkertje) maakt lachen zo makkelijk. Laat het toe – zeker thuis of met mensen bij wie je je veilig voelt.
8. Herinner jezelf aan je meest gênante blunders
Maak een lijstje van bloopers uit je eigen leven. Van verspreken tot struikelen of een hilarische vergissing. Alleen al eraan denken tovert vaak een lach op je gezicht.
9. Kijk door de ogen van een kind
Als je kinderen om je heen hebt, kijk dan mee in hun wereld. Hoe ze spelen, hoe ze reageren, hoe ze hun eigen logica hebben – het is vaak om te lachen én te verwonderen.
10. Lach om je hond (of kat)
Als je een huisdier hebt: observeer ‘m als een comedyshow. Mijn hond kan soms zó overdreven reageren op geluiden of rare houdingen aannemen – dat ik gewoon hardop moet lachen.
Meer lachtips! 😆
Hieronder vind je nog meer praktische én leuke manieren om de lach vaker toe te laten in je dag. Sommige zijn speels, andere subtiel. Kijk maar of er iets bij zit wat bij jou past.
Begin je dag met iets grappigs
Een kort filmpje op Instagram, een mop in een app, een foute dansvideo. Een paar minuten lachen geeft direct een andere toon aan je dag.
Volg mensen die je aan het lachen maken
Op social media, via podcasts of in je nieuwsbrief-abonnementen. Kies bewust voor accounts die humor brengen waar jij blij van wordt.
Herlees iets wat je vroeger liet gieren van het lachen
Een oud dagboek, appgesprekken, grappige vakantieherinneringen. Humor uit je eigen leven is vaak de leukste.
Lach expres – ook als je nergens zin in hebt
Nep-lachen klinkt raar, maar je lichaam maakt dezelfde gelukshormonen aan. En vaak werkt het zo aanstekelijk dat je vanzelf echt gaat lachen.
Zoek de lach in anderen op
Bel die ene vriendin die je altijd aan het lachen maakt. Of maak lol met je partner of kinderen. Samen lachen is verbinding én plezier.
Plan bewust humor-momentjes in
Een keer per week een comedyfilm. Of een vaste rubriek in je agenda: ‘lachkwartiertje’. Klinkt gek, werkt goed.
Lach om jezelf (wat vaker)
We nemen onszelf soms véél te serieus. Een beetje zelfspot, wat relativeringsvermogen en een knipoog naar je eigen gekke gewoontes helpt.
Dans, zing of doe iets geks in huis
Soms ontstaat lachen gewoon door gek te doen. Zet een nummer op waar je je niet bij stil kunt houden en laat het gebeuren.
Lach in de spiegel
Ja, echt. Trek eens een gek gezicht. Lach naar jezelf. Het voelt misschien ongemakkelijk, maar kan veel losmaken.
Schrijf op waar je om gelachen hebt
Een klein ‘lachdagboek’ helpt je om bewust terug te kijken en de mooie momenten te onthouden. En: als je ze terugleest, lach je weer opnieuw.
Lachen als leefstijlboost
Lachen is gratis, altijd beschikbaar en superkrachtig. Als je het combineert met goed eten, beweging en ontspanning, geef je je leefstijl op een fijne manier een upgrade. Je verbrandt misschien niet meteen een taartpunt, maar je voelt je beter – en dat is vaak de eerste stap naar gezondere keuzes.
Voor mij is meer lachen onderdeel geworden van mijn eigen leefstijlpad. Niet elke dag is hilarisch, maar er is élke dag wel iets om om te glimlachen. En soms, als ik keihard lach tot ik buikpijn heb, voelt dat als het beste medicijn dat er is.
Lachen als je verdrietig bent – mag dat wel?
Misschien herken je het: je zit midden in een moeilijke periode, voelt je verdrietig of uitgeput, en dan gebeurt er ineens iets waardoor je toch moet lachen. Even voel je je lichter. Maar direct daarna denk je: “Mag dit eigenlijk wel?”
Het antwoord is volmondig: ja.
Lachen en verdriet sluiten elkaar niet uit. Sterker nog – ze kunnen naast elkaar bestaan. Je hoeft niet óf verdrietig óf vrolijk te zijn. Het leven is vaak allebei. En een lach kan juist in zware tijden een kleine opening geven. Een ademruimte. Een stukje ontspanning tussen alles door.
Lachen:
- onderbreekt het piekeren even;
- helpt je lichaam om spanning los te laten (fysiek én emotioneel);
- brengt je terug in het moment, in plaats van in je hoofd;
- geeft hoop, al is het maar voor een paar seconden.
Soms komt die lach vanzelf, bijvoorbeeld door een lieve herinnering of een onverwachte grap. Maar je mag hem ook zélf uitnodigen. Niet om je verdriet weg te lachen, maar om jezelf eraan te herinneren dat je ook nog steeds lichtheid in je draagt.
Dus ja, lachen als je verdrietig bent mag. Het betekent niet dat je je ellende ontkent. Het betekent dat je mens bent. Met ruimte voor alle emoties die bij je horen.
En jij?
Waar moet jij hard om lachen? En hoe kun je daar meer van in je dagelijks leven brengen? Laat het me weten, of probeer vandaag nog één ding uit deze blog. Wedden dat je (glim)lacht?
Lees ook:
Snelle tips tegen acute stress!
Jenny
Laatste berichten van Jenny (toon alles)
- Voeding en hooikoorts, wat is juist goed om te eten en wat niet? - 13 april 2025
- Hoe kan ik meer lachen in het dagelijks leven? - 1 april 2025
- Hoe groot is de kans op huidkanker na verbranden? - 30 maart 2025
Laat een reactie achter