Hoe maak je zelf gnocchi? En hoe eet je het met een lekkere truffelsaus…?
Gnocchi zelf maken, geeft zoveel voldoening. Het smaakt zoveel lekkerder als je het zelf maakt. Dat wist ik al, maar toch had ik nog nooit zelf gnocchi gemaakt. Dat leek me toch heel ingewikkeld. In het verleden heb ik wel eens zelf pasta gemaakt en dan was het werk vooral de keuken weer schoonmaken. Nou dat, was gelukkig in dit geval een stuk minder. Het werd wel een beetje een rommeltje, want aardappel en bloem is en blijft zetmeel dat stuift en/of plakt.
Ik vond het heel leuk om zelf gnocchi te maken en het was werkelijk zo veel lekkerder dan als ik de verse van de AH eet. Het grootste compliment, waardoor ik het zeker nog eens ga maken, is dat man- en dochterlief het ook veel lekkerder vinden. Nou, dat is toch echt genieten!
Oké, gnocchi is een maaltijd met relatief weinig groente en veel zetmeel, maar als je er een frisse groene salade naast eet of zoals wij deden, gegratineerde bloemkool als voorafje, is het echt verantwoord. Ik kies voor een groentegerecht als voorgerecht, omdat het beter is voor het voorkomen van de bloedsuikerpiek. Meer hierover lees je in ons blog over de tips van de glucosegoddess.
Hoe maak je zelf gnocchi?
Ingrediënten voor 4 personen:
- 600 gram kruimige aardappelen
- 175 gram bloem (ik gebruik bloem van een ambachtelijke molen of biologisch)
- 1 eierdooier
Bereidingswijze:
Kook de aardappelen beetgaar en zet ze na het afgieten nog even terug op het fornuis. Laat ze zo’n 10 minuten drogen. Pureer de aardappels vervolgens en voeg de bloem en eierdooier toe.
Kneed het tot een goed egaal deeg. Maak lange ‘worsten’ van het deeg en leg dit op een bakpapier of een bord met een beetje bloem. Snij de worsten in gelijke blokjes en druk deze plat met een vork. Mijn ervaring is dat de vork op een gegeven moment te plakkerig wordt. Daarvoor heb ik een bakje met water staan, zodat de vork z’n werk weer kan doen.
Vervolgens kun je ze koken of zoals ik het liefst doe bakken in olie.
Dit keer heb ik ze gebakken in truffelolie, want ik heb er een truffel saus bij gemaakt. Hieronder lees je hoe.
Hoe maak je een truffelsaus?
Ingrediënten voor truffelsaus:
- bakje witte of kastanje champignons
- olie om in te bakken (liefst truffelolie)
- 3 sjalotten
- 2 tenen knoflook
- eierlepel truffeltapenade
- 50 ml. kookroom
Bereidingswijze truffelsaus:
Snij de ui in blokjes, pers de knoflook uit en snij de champignons in plakjes. Verwarm de olie in een koekenpan met iets hogere rand. Fruit de ui en knoflook en vervolgens voeg je de champignons erbij.
Bak het geheel tot de champignons lekker zacht zijn. Daarna voeg je de truffeltapenade en kookroom toe (iets meer room mag ook). Laat het geheel nog 10 minuutjes pruttelen.
Je kunt de truffelsaus nu gebruiken op de gnocchi. Maak het geheel af met wat vers geraspte Parmezaanse kaas.
Eet smakelijk!
Vanessa
Laatste berichten van Vanessa (toon alles)
- Bijzonder recept: grapefruit Gazpacho - 16 oktober 2024
- Paar minuten adempauze op het werk vermindert stress - 6 oktober 2024
- Bosvruchten smoothie - 4 oktober 2024
Laat een reactie achter