Veel van onze gerechten en snacks bevatten veel calorieën en weinig voedingsstoffen en vitamines die ons lichaam nodig heeft.
Een manier om ongezonde zoetigheden en voedingsmiddelen te weerstaan, is door meer proteïne (ook wel eiwitten genoemd) in elke maaltijd te verwerken en tegelijkertijd te minderen met geraffineerde koolhydraten en vet. Je zult je voller voelen, met het gevolg dat je waarschijnlijk minder zal eten en minder ongezond zult snacken.
De rol van proteïne
Proteïne is belangrijk omdat het je helpt vetvrije spiermassa op te bouwen en te behouden. Het is de basis voor botten, spieren, huid, bloed en bindweefsel. Proteïne helpt ook om maaltijden meer bevredigend te maken en het toevoegen van eiwit bij elke maaltijd en snack helpt bij het beheersen van de eetlust in de loop van de dag en kan ervoor zorgen dat iedereen voldoet aan zijn eiwitbehoefte, die varieert afhankelijk van lichaamsgrootte en -samenstelling, leeftijd en activiteitenniveau.
Proteïnerijke voedingsmiddelen zoals vlees, gevogelte, eieren, peulvruchten en zaden leveren ook B-vitamines, vitamine E, ijzer, zink en magnesium. Dus als je proteïne toevoegt en tegelijkertijd minder lege calorieën binnenkrijgt, profiteer je van extra voedingsstoffen die je lichaam nodig heeft.
Hoe je weerstand kunt bieden tegen overeten
Hier zijn enkele manieren om proteïne in te wisselen terwijl je je door alle verleidingen heen worstelt:
Neem een gezond, proteïnerijk ontbijt
Begin de dag met een proteïnerijk ontbijt – ongeveer 25 gram zou genoeg moeten zijn. Probeer in plaats van cornflaxes (maisvlokken) eens een maaltijdvervangende shake of havermout met proteïnepoeder erin gemengd. Studies suggereren dat dit niet alleen helpt bij een voldaan gevoel van ontbijt tot aan lunch, maar dat het zelfs kan helpen om je voedingsinname in de loop van de dag te beperken.
Gezond snacken
Probeer niet met een lege maag de deur uit te gaan. Neem van tevoren een stevige snack, zoals Griekse yoghurt of magere kwark met fruit, of een proteïnerijke snackreep.
Je kunt ook een paar handige eiwitrijke snacks meenemen, zoals een handje ongezouten noten of een stukje magere kaas, voor het geval dat.
Wees selectief met eten
Wat bijgerechten betreft, schrap de zetmeelrijke bijgerechten, zoals witte rijst, brood, aardappelpuree en witte pasta. Leg in plaats daarvan meer groenten op je bord en zoek naar eiwitrijke bonen en granen zoals linzen, quinoa of pasta op basis van bonen.
Probeer als hoofdgerecht een salade met een proteïne boost van magere kip of zeevruchten met edamame, tofu of bonen als topper.
En vergeet niet om je trainingsroutine vol te houden (of ermee te beginnen) – je zult je niet alleen beter voelen, maar er ook geweldiger uitzien.
Door: Susan Bowerman, Senior Director Worldwide Nutrition Education and Training bij Herbalife