Angst, één van de meest genoemde redenen waarom mensen iets niet doen. Tijdens coachgesprekken merk ik dat bij vrijwel al mijn cliënten angst op een bepaalde manier invloed heeft. Er bestaan verschillende soorten angsten maar de uitkomst van angst is meestal hetzelfde, namelijk stilstand. Hieronder zal ik een aantal angsten uitlichten en je helpen om er anders naar te kijken.
Angst voor het onbekende
Op dit moment weet je waar je aan toe bent. Er zijn misschien een aantal dingen die niet helemaal lekker lopen maar je hebt je hier min of meer bij neergelegd. En stiekem vormen de dingen waar je tegenaan loopt eigenlijk ook wel een mooi excuus om dingen niet te doen. Je hebt altijd een uitweg en dit kan je een zekere mate van veiligheid geven. Onbewust raak je hier namelijk aan gehecht. Het zijn dingen die je lastig vindt maar die bij je horen.
Is dit zo? Wat zou er gebeuren wanneer je die ene nieuwe uitdaging wel aangaat? Je geen excuses meer gebruikt maar er vol voor zou gaan? Juist! Dat weet je niet vandaar je angst. Maar nu de vraag, ‘Is je angst voor het onbekende groter dan je uitdaging?’
Angst voor het oordeel van anderen
De meeste mensen laten zich, bewust en onbewust, beïnvloeden door de mening van anderen. Je kent het vast wel, je bespreekt met een vriend(in) of je toch voor die nieuwe baan zal gaan. Degene raad het af en komt met allerlei redenen waarom je het vooral niet moet doen. Je hebt nu een vast contract, die nieuwe baan past niet bij je, straks sta je elke dag in de file en ga zo maar door.
Wat er eigenlijk gebeurt is dat die vriend(in) zijn angsten projecteert op jou. Hierdoor lijken het jouw angsten, word je aan het twijfelen gebracht en weet je vaak uiteindelijk niet meer wat je nu zelf vindt. Leg je dilemma dus niet voor aan teveel mensen en schrijf vooraf op wat je zelf vindt. Meningen vragen is prima maar maak uiteindelijk je eigen keuze.
Angst om te falen
Je wilt iets heel graag maar de angst om te falen is dusdanig groot dat het je lamlegt. Je wordt passief en blijft dromen over hoe het had kunnen zijn. Ondertussen steeds ongelukkiger in je huidige situatie. Zonde! Aan de andere kant ook erg begrijpelijk en menselijk. Iedereen is weleens bang om te falen. Maar hoe langer je wacht, hoe meer beren je op de weg kunt verzamelen en hoe lastiger het wordt om hier nog omheen te lopen.
Blijf niet dromen maar maak je dromen concreet en verdeel het in kleine tussenstappen. Wat kun je deze maand, week of misschien zelfs al vandaag doen om een stap dichter bij je droom te komen? Door het concreet te maken, wordt het overzichtelijk en wordt de angst om te falen ook kleiner. En natuurlijk, falen ga je, maar is die garantie voldoende om niet je droom na te jagen?
Angst voor teleurstelling
Oké je bent overtuigd en besluit concrete stappen te gaan ondernemen om je droom waar te maken. Maar dan ineens overvalt het je. Wat als mijn droom in de praktijk helemaal niet zo leuk blijkt te zijn? Wat als het tegenvalt, het niet is wat je verwacht? Dan kun je toch alleen maar teleurgesteld raken? Wil je dat risico wel nemen of maakt dromen je al gelukkig genoeg?
Ik denk dat je het antwoord alleen kan vinden door daadwerkelijk in actie te komen. Wanneer je dit niet doet zal je je altijd blijven afvragen hoe het had kunnen zijn. En blijkt je droom in uitvoering inderdaad een fiasco te zijn? Zie dit dan als een leerervaring die je mooi mee kunt nemen bij het ontwikkelen van een nieuwe droom!
Lizzy Posch
Lizzy Posch
Laatste berichten van Lizzy Posch (toon alles)
- De 5 voordelen van krachttraining - 14 november 2014
- Kom uit je herfstdip - 10 oktober 2014
- Wat kan ik leren van mijn kwaliteit? - 26 september 2014
Laat een reactie achter