Je kunt mij enorm blij maken met kaas. De meningen zijn echter verdeeld of kaas wel of niet gezond is. Opvallend is dat als je wilt afvallen, dat in een calorie-beperkend dieet kaas wordt afgeraden, terwijl je bij een koolhydraatarm en/of eiwitrijk dieet juist wel kaas mag eten.
In ieder geval was het kaaspakket dat ik toegestuurd kreeg van Hoog&Doorn, een goede aanleiding om de kaas verder te ontleden qua gezondheid. En natuurlijk was het een goede aanleiding om veel kaas te proeven. Mijn man was overigens meteen ook enthousiast over zoveel kaas in de koelkast. Goed vacuüm verpakt, dus we hoefden gelukkig niet alles in een keer op te eten. Al kregen we wel de neiging om alles in een keer te proeven, maar we konden ons inhouden gelukkig… 😉
Lees hieronder verder over kaas, magere kaas en biologische kaas.
Goede en minder goede voedingsstoffen in kaas
Als je gezond wilt eten, let je ten eerste of een product voornamelijk goede voedingsstoffen heeft. Voor mensen met overgewicht kan het aantal calorieën ook belangrijk zijn, al zijn daar de meningen dus over verdeeld.
Kaas bevat een aantal hele goede voedingsstoffen, maar heeft ook een aantal mindere eigenschappen.
Zo bevat een gemiddelde gewone kaas (dus geen speciale kaasjes) vitamine A, vitamine B2, vitamine B12, calcium, fosfor, magnesium, selenium en zink. Kaas bevat ook eiwitten. Dit is allemaal heel goed voor je.
Daarnaast bevat kaas veel vet en daarom heeft kaas ook wel een beetje slechte naam gekregen. Een deel van de kaas bestaat uit verzadigde vetten en iets minder dan de helft zijn de betere onverzadigde vetten.
Als laatste is kaas ook niet zo goed voor je vanwege de hoeveelheid zout in kaas. Met name mensen met een hoge bloeddruk kunnen rekening houden met de hoeveelheid zout in kaas. Er zijn kaassoorten met minder zout, zoals we hieronder beschrijven bij de magere kaas.
Per kaassoort kunnen de voedingsstoffen van kaas natuurlijk wel wat verschillen qua hoeveelheid.
Waarom is oude kaas vetter dan jonge kaas?
Veel mensen verbazen zich erover dat je qua vetheid, beter voor jonge kaas of jong belegen kunt kiezen in plaats van oud. Dat komt doordat het vetpercentage in kaas wordt berekend op de droge stoffen in kaas. In jonge kaas zit meer vocht dan in een oude kaas. Het percentage vet is daardoor minder bij jonge kaas.
Als je kaas ziet staan met de aanduiding 20+ kaas of 45+ kaas, dan geeft dat het vetpercentage aan. Dus als je minder vet wilt eten, dan moet je daar zeker op letten! In een kaas zonder vetaanduiding is vaak een 60+ kaas.
Hoe vet is magere kaas?
Van Hoog&Doorn kregen we ook een stuk pittige, magere kaas, die we overigens ook bijzonder lekker vonden. Een hele goede basis kaas en dus niet zo flauw. Soms is kaas zo mager, dat je nauwelijks meer de kaas proeft, het krijgt wat onnatuurlijks. Dat is hier zeker niet het geval. In deze magere kaas zit 25% minder vet én 25% minder zout dan in een 48+ Goudse kaas. Officieel is het een 35+ kaas. Een aanrader als je wilt afvallen, maar toch ook wel kaas wilt blijven eten.
De voordelen van biologische kaas
Weet je dat je bewust kunt kiezen voor biologische kaas? Biologische kaas wordt gemaakt van biologische melk. Het belangrijkste vinden wij dat deze biologische koeien een veel beter leven hebben dan gewone melkkoeien. Zo lopen deze koeien een groot deel van het jaar in de wei (op onbespoten gras), krijgen ze betere voeding (geen soja en palmvet) en krijgen ze niet te maken met kunstmest. Ook hoeven ze jaarlijks minder melk te produceren dan gewone koeien en steeds vaker mogen jonge kalfjes bij de moederkoe blijven. Door de betere voeding die koeien krijgen en dat de wei niet bespoten is met chemicaliën, zorgt ervoor dat biologische kaas niet alleen beter voor de koe is, maar ook voor jou.
Kijk op de site van Wakker Dier als je hier meer over wilt weten.
Hier vind je het aanbod biologische kaas bij Hoog&Doorn en ook meer informatie over biologische kaas.
Kaas met speciale toevoegingen
Het is niet alleen lekker, maar het kan kaas ook nog net iets gezonder maken: bijvoorbeeld kaas met kruiden, noten of truffel. De hoeveelheden zijn soms gering, maar het geeft de kaas wel veel extra’s. Bijvoorbeeld kaas met fenegriek, kaas met knoflook, of kaas met verse tuinkruiden.
Ook truffelkaas is populair en gelukkig is truffel naast een heerlijke delicatesse, ook heel gezond. Zo bevat truffel vitamine B11 (foliumzuur), diverse mineralen zoals kalium, ijzer en zink en ook veel goede vezels.
Conclusie: is kaas gezond?
Kaas staat in de schijf van vijf, al adviseert het Voedingscentrum wel vooral wat magere kazen.
In een koolhydraatarm dieet wordt kaas vaak zelfs aangeraden, omdat het het afvallen versnelt. Kaas bevat namelijk heel weinig koolhydraten. Mensen die echter een vetvrij dieet (moeten) volgen, of minder zout mogen eten, moeten voorzichtig zijn met het eten van veel kaas.
Kaas bevat echter vooral veel goede voedingsstoffen en daarom is kaas een gezonde keuze, mits met mate. Dat geldt eigenlijk voor alles, behalve voor groenten. Eet vooral niet te weinig groente op een dag, dan is kaas een goede aanvulling.
Wij nemen nu elke keer een heerlijk stukje kaas uit ons pakket. We laten ons verrassen door de smaken en zo merken we steeds beter wat we het allerlekkerst vinden. We hebben nog niets geproefd wat we minder vonden (helaas haha). Nog niet alles is op, maar een ding weten we zeker, we bestellen als het op is gewoon weer wat kazen!
Lees hier meer over de gezondheidsvoordelen van hüttekäse.
Jenny
Laatste berichten van Jenny (toon alles)
- Pijn aan één knie tijdens het fietsen: oorzaken, tips en preventie voor fietsers - 20 november 2024
- Hoe kan ChatGPT helpen met een gezondere levensstijl? - 17 november 2024
- Helpt ontzuren of ontgiften (detoxen) bij reuma of fibromyalgie? - 13 november 2024
Laat een reactie achter