De reis die een boterham met pindakaas aflegt in jouw lichaam
De term “je bent wat je eet” is bekend bij iedereen, er zit echter meer waarheid in dan je misschien zou vermoeden. Ik neem je mee op de reis door het lichaam van een boterham met pindakaas.
Watertanden
Uiteraard begint het avontuur met het watertandende aroma van de pindakaas pot die open staat. Het speeksel begint al je mond in te lopen voordat de eerste hap genomen is. En maar goed ook, want in speeksel zitten enzymen die alvast beginnen met de koolhydraten uit de boterham te verteren, hoe langer je kauwt op een hapje boterham, hoe beter de voorvertering gaat.
Na het doorslikken van de boterham met pindakaas bereikt het na een paar seconden de maag, waar het een paar uur lang onder invloed van maagsappen zuur gemaakt wordt en met elkaar vermengd raakt.
In de dunne darm
Als de voeding in de maag zuur genoeg is, gaat de deur naar de dunne darm open. Mondjesmaat gaat er steeds een klein beetje van de bolus, zoals het dan genoemd, naar de darm toe, zodat het verder verteerd kan worden. In de dunne darm komen er galzuren en spijsverteringsenzymen bij de voedselbrij die de koolhydraten (van de boterham), vetten en eiwitten (van de pindakaas) splitsen zodat ze verderop opgenomen kunnen worden.
Ondertussen wordt er vocht opgenomen, niet alleen het drinken wat je tot je genomen hebt maar ook speeksel wordt opnieuw en efficiënt door het lichaam hergebruikt.
De darmen zijn een uiterst ingenieus stuk van het lichaam. Als je darmen volledig uitgelegd worden, is er zoveel darmoppervlak als een voetbalveld! Overal op dit darmoppervlak zitten een soort sloten, die alleen open gaan wanneer precies het goede stukje voeding er tegenaan komt.
Die stukjes zijn ondertussen al zo klein dat ze met het blote oog niet meer te zien zijn en komen in het bloed of lymfesysteem terecht.
Alles wordt gebruikt
De voedingsdeeltjes gaan meestal eerst langs de lever. Daar wordt de voeding omgezet naar stoffen die het lichaam nodig heeft als bouwstoffen. De vitamines en mineralen uit je boterham met pindakaas worden als het kan gelijk gebruikt. Sommige vitamines en mineralen worden opgeslagen, dit gebeurt ook in de lever.
Alle vormen van koolhydraten worden omgezet naar glucose en naar alle cellen in het lichaam gestuurd als energiebron, vooral de hersenen gebruiken veel glucose.
De overgebleven glucose wordt opgeslagen in de spieren en de lever. Er kan maximaal een bepaalde hoeveelheid glucose worden opgeslagen. Overige glucose wordt het omgezet in vetmassa!
Dit geld natuurlijk ook als je teveel vetten eet. Eerst worden vetten gebruikt om bijvoorbeeld nieuwe lichaamscellen te maken. Teveel voedingsstoffen worden opgeslagen ‘voor later’. Toch heeft het lichaam vet nodig. Elke cel in ons lichaam bestaat in essentie uit een laagje vet. De keuze van vetten in onze voeding kan naast het gewicht echter wel degelijk invloed hebben op de gezondheid van het lichaam.
Goede vetten
Meervoudig onverzadigde vetzuren uit bijvoorbeeld olijfolie en noten en zaden zijn erg gezond. Terwijl de vetten die gebruikt zijn in koek, gebak en gefrituurde producten een negatieve invloed heeft.
Eiwitten heeft het lichaam nodig om spiermassa te onderhouden en nieuwe spiermassa te maken of wonden te genezen, het is dus erg belangrijk om dagelijks voldoende eiwitten te eten. Deze zitten met name in (je raad het al) eieren, vlees, vis, peulvruchten, noten en zaden.
Een bezoekje aan het kleinste kamertje
Als de cellen (of reststoffen) hun beste tijd gehad hebben en afgebroken worden komen deze weer in het bloed terecht. Na een korte tour gaan de wateroplosbare stoffen naar de nieren. Hierna worden ze omgezet tot urine.
Moeilijk oplosbare stoffen worden met de galzouten mee de darmen in gestuurd, deze blijven meestal in de darmen achter doordat ze zich aan vezels binden en worden daarna uitgepoept.
Het is mede daarom van belang om dagelijks voldoende vezels te eten, die zitten in
- groente
- fruit
- peulvruchten
- noten en zaden
- ook in de boterham
- aardappelen
- zilvervliesrijst
- volkorenpasta
Conclusie: Je bent wat je eet
Jouw boterham met pindakaas maakt dus een hele reis. Alles wat je eet worden uiteindelijk gebruikt,
- hetzij als bouwstof om nieuwe cellen in het lichaam mee te maken
- of als energie om het lichaam te laten doen waar jij mee bezig bent.
Het op een gezonde manier voeden van je lichaam is een verantwoordelijkheid aan jezelf want je bent wat je eet!
Dit artikel is opgesteld door Yvonne, van www.dietistgezondzijn.nl.
Vanessa
Laatste berichten van Vanessa (toon alles)
- Bijzonder recept: grapefruit Gazpacho - 16 oktober 2024
- Paar minuten adempauze op het werk vermindert stress - 6 oktober 2024
- Bosvruchten smoothie - 4 oktober 2024
Laat een reactie achter