• Door naar de hoofd inhoud
  • Spring naar de eerste sidebar
  • Spring naar de voettekst
  • Over ons
  • Adverteren
  • Gastbloggers
  • Nieuwsbrief
  • Dossiers
  • Contact
Logo Goed eten Gezond leven
Hide Search
%s
  • Home
  • Goed eten
    • Voeding
    • Drinken
    • Tussendoortjes
    • Buiten koken
  • Gezond leven
    • Gezondheid
    • Zelfzorg
    • Mind
    • Vitamines & mineralen
    • Liefde & Relaties
    • Op je werk
  • Recepten
    • Ontbijt
    • Lunch
    • Diner
    • Desserts
    • Tussendoortjes
    • Drinken
    • Vegan
    • Koolhydraatarm
  • Afvallen
  • Beweging
    • Oefeningen voor thuis
    • Wandelen
    • Yoga
  • Boeken
    • Kookboeken
    • Boeken over Afvallen
    • Boeken Gezonde Leefstijl
    • Boeken over Gezondheid
    • Boeken Zelfontwikkeling
    • Boeken over Beweging
  • Leuk!
    • Restaurants
    • Erop uit
    • Cadeautips
    • Schoonheid
    • WellnessVakanties
    • Productreviews
Je bevindt je hier: Home   Goed eten & koken   Je bent wat je eet | spijsverteringsvoorbeeld

Je bent wat je eet | spijsverteringsvoorbeeld

Laatste update: 31 augustus 2019 - Door Vanessa | Leestijd ca. 4 minuten

pindapasta-body-fit-shop

De reis die een boterham met pindakaas aflegt in jouw lichaam

De term “je bent wat je eet” is bekend bij iedereen, er zit echter meer waarheid in dan je misschien zou vermoeden. Ik neem je mee op de reis door het lichaam van een boterham met pindakaas.

Watertanden

Uiteraard begint het avontuur met het watertandende aroma van de pindakaas pot die open staat. Het speeksel begint al je mond in te lopen voordat de eerste hap genomen is. En maar goed ook, want in speeksel zitten enzymen die alvast beginnen met de koolhydraten uit de boterham te verteren, hoe langer je kauwt op een hapje boterham, hoe beter de voorvertering gaat.

Na het doorslikken van de boterham met pindakaas bereikt het na een paar seconden de maag, waar het een paar uur lang onder invloed van maagsappen zuur gemaakt wordt en met elkaar vermengd raakt.

In de dunne darm

Als de voeding in de maag zuur genoeg is, gaat de deur naar de dunne darm open.  Mondjesmaat gaat er steeds een klein beetje van de bolus, zoals het dan genoemd, naar de darm toe, zodat het verder verteerd kan worden. In de dunne darm komen er galzuren en spijsverteringsenzymen bij de voedselbrij die de koolhydraten (van de boterham), vetten en eiwitten (van de pindakaas) splitsen zodat ze verderop opgenomen kunnen worden.

Ondertussen wordt er vocht opgenomen, niet alleen het drinken wat je tot je genomen hebt maar ook speeksel wordt opnieuw en efficiënt door het lichaam hergebruikt.

De darmen zijn een uiterst ingenieus stuk van het lichaam. Als je darmen volledig uitgelegd worden, is er zoveel darmoppervlak als een voetbalveld! Overal op dit darmoppervlak zitten een soort sloten, die alleen open gaan wanneer precies het goede stukje voeding er tegenaan komt.

Die stukjes zijn ondertussen al zo klein dat ze met het blote oog niet meer te zien zijn en komen in het bloed of lymfesysteem terecht.

Alles wordt gebruikt

De voedingsdeeltjes gaan meestal eerst langs de lever. Daar wordt de voeding omgezet naar stoffen die het lichaam nodig heeft als bouwstoffen. De vitamines en mineralen uit je boterham met pindakaas worden als het kan gelijk gebruikt. Sommige vitamines en mineralen worden opgeslagen, dit gebeurt ook in de lever.

Alle vormen van koolhydraten worden omgezet naar glucose en naar alle cellen in het lichaam gestuurd als energiebron, vooral de hersenen gebruiken veel glucose.

De overgebleven glucose wordt opgeslagen in de spieren en de lever. Er kan maximaal een bepaalde hoeveelheid glucose worden opgeslagen. Overige glucose wordt het omgezet in vetmassa!

Dit geld natuurlijk ook als je teveel vetten eet. Eerst worden vetten gebruikt om bijvoorbeeld nieuwe lichaamscellen te maken. Teveel voedingsstoffen worden opgeslagen ‘voor later’. Toch heeft het lichaam vet nodig. Elke cel in ons lichaam bestaat in essentie uit een laagje vet. De keuze van vetten in onze voeding kan naast het gewicht echter wel degelijk invloed hebben op de gezondheid van het lichaam.

Goede vetten

Meervoudig onverzadigde vetzuren uit bijvoorbeeld olijfolie en noten en zaden zijn erg gezond. Terwijl de vetten die gebruikt zijn in koek, gebak en gefrituurde producten een negatieve invloed heeft.

Eiwitten heeft het lichaam nodig om spiermassa te onderhouden en nieuwe spiermassa te maken of wonden te genezen, het is dus erg belangrijk om dagelijks voldoende eiwitten te eten. Deze zitten met name in (je raad het al) eieren, vlees, vis, peulvruchten, noten en zaden.

Een bezoekje aan het kleinste kamertje

Als de cellen (of reststoffen) hun beste tijd gehad hebben en afgebroken worden komen deze weer in het bloed terecht. Na een korte tour gaan de wateroplosbare stoffen naar de nieren. Hierna worden ze omgezet tot urine.

Moeilijk oplosbare stoffen worden met de galzouten mee de darmen in gestuurd, deze blijven meestal in de darmen achter doordat ze zich aan vezels binden en worden daarna uitgepoept.

Het is mede daarom van belang om dagelijks voldoende vezels te eten, die zitten in

  • groente
  • fruit
  • peulvruchten
  • noten en zaden
  • ook in de boterham
  • aardappelen
  • zilvervliesrijst
  • volkorenpasta

Conclusie: Je bent wat je eet

Jouw boterham met pindakaas maakt  dus een hele reis. Alles wat je eet worden uiteindelijk gebruikt,

  • hetzij als bouwstof om nieuwe cellen in het lichaam mee te maken
  • of als energie om het lichaam te laten doen waar jij mee bezig bent.

Het op een gezonde manier voeden van je lichaam is een verantwoordelijkheid aan jezelf want je bent wat je eet!

Dit artikel is opgesteld door Yvonne, van  www.dietistgezondzijn.nl.

 

Misschien vind je dit ook interessant:

  • Wat kun je allemaal eten met pindakaas?
    Wat kun je allemaal eten met pindakaas?
  • Shake, rijk aan eiwitten met banaan en pindakaas!
    Shake, rijk aan eiwitten met banaan en pindakaas!
  • Hoe kun je zelf pindakaas maken?
    Hoe kun je zelf pindakaas maken?
The following two tabs change content below.
  • Biografie
  • Laatste Berichten
My Instagram profile

Vanessa

Samen met Jenny ben ik eigenaar van Goed eten Gezond leven. Na mijn studieperiode heb ik vooral gewerkt als online analyticus en mooie carrière moves gemaakt. Maar mijn echte passie ligt bij gezonde voeding en koken! Ik werkte al vaak met Jenny samen en ik kon haar vaak adviseren welke voeding goed voor haar was. Wij vonden het leuk om samen op onderzoek uit te gaan. Wat is nu eigenlijk een gezonde leefstijl? Wat heeft voeding en beweging voor effect op hoe je je voelt? Waarom is de kracht van gedachten zo sterk? Deze website is mijn passie. Samen met Jenny deel ik graag tips over een gezonde leefstijl. Ik ben geen arts, dus ik kan geen gezondheidsadviezen geven. Wel kan ik tips geven over een duurzame en gezonde leefstijl. Ik deel graag recepten en probeer ook graag eens wat nieuws uit op gebied van voeding.
My Instagram profile

Laatste berichten van Vanessa (toon alles)

  • Tip: Groente bereiden en preppen op de barbecue! - 28 mei 2023
  • Recept: Hoe maak je Shakshuka? - 23 mei 2023
  • Hoe kan aarding helpen om je gezondheid te verbeteren? - 21 mei 2023

Lees Interacties

Laat een reactie achter Reactie annuleren

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Primaire Sidebar

Gratis WandelBingokaarten!

Schrijf je in voor onze wekelijkse updates en ontvang gratis 4 WandelBingokaarten!

Volg ons ook op Facebook

Goed eten Gezond leven

Partners:

Wil je ons helpen? Dankzij onze partners zijn wij in staat om deze website te blijven maken. Daar zijn we blij mee. Zij bemoeien zich overigens niet met de inhoud van onze site!

Body and Fit shop    

Dossiers

Dossiers Goed eten Gezond leven over voeding, bewegen en mind




Alka Greens

Footer Widget Header

Footer

Recente berichten

  • Afvallen Zonder Sporten: Het Kan Echt!
  • Wat zijn de 4 beste oefeningen om je billen te trainen?
  • Tip: Groente bereiden en preppen op de barbecue!
  • Recepten en tips Glucose Revolutie: stabiele bloedsuikerspiegel
  • Community leven, hoe is dat echt? Lees over mijn ervaring

Let op

Deze website geeft geen medisch advies en is slechts ter inspiratie bedoeld voor een gezonder leven en zelfzorg met de juiste voeding, leefstijltips en tips voor beweging. Bij fysieke of mentale klachten dien je te allen tijde je (huis)arts te raadplegen.

Meest gelezen artikelen op onze site

  1. Is kurkuma gezond?
  2. Welke maaltijdboxen zijn er allemaal?
  3. Is muntthee gezond?
  4. Feiten over het ontzuren van je lichaam
  5. Basisrecept speltpannenkoeken
  6. Tips om af te vallen als je ouder dan 40 bent
  7. Welke eiwitshake is het beste?
  8. Fitness artikelen voor de thuisfitness
  9. Collageen-proteïnepoeder getest, goed voor huid, spieren en gewrichten
  10. De lekkerste en beste suikervervanger

Goed eten Gezond leven

Over ons, onze visie en missie
Disclaimer
Privacy statement
Partners
Adverteren
Gastbloggers
Nieuwsbrief
Dossiers
Contact

Zie ook:
Wellness Vakanties

Volg ons op Social Media

Volg ons op FacebookVolg ons op Twitter Volg ons op Pinterest Volg ons op Instagram Volg ons op Youtube

© 2023 Goed Eten Gezond Leven