‘De edele kunst van Not Giving a F*ck‘ is een aanrader als je iets makkelijker in het leven wilt staan. Ik kreeg dit opvallende oranje boek voor mijn verjaardag en het is nu absoluut één van mijn meest favoriete boeken! Dat komt met name door de relativerende inzichten die Manson geeft. Je hoeft het niet overal eens mee te zijn, maar ik weet zeker dat het in je gedachten blijft!
Waar gaat dit knaloranje boek ‘Not Giving a F*ck’ dan over?
Nou ten eerste, het is dus niet zo dat de schrijver, Mark Manson, zegt dat je nu nergens meer druk om hoeft te maken. Je kunt alleen wat selectiever zijn, want we winden ons toch wat op. Over allerlei zaken die gewoon gebeuren. Soms heel onbenullig.
In dit makkelijk leesbare boek, vol met herkenbare voorbeelden, laat Manson zien hoe we met tegenslagen en onze eigen tekortkomingen om kunnen gaan. Dat we ons wat minder druk moeten maken en het ‘gewone’ wat meer zouden moeten waarderen.
Dit boek is ingedeeld in 9 hoofdstukken:
- Doe geen moeite
- Geluk is een probleem
- Je bent niet speciaal
- De waarde van lijden
- Je maakt altijd keuzes
- Je hebt alles bij het verkeerde eind (maar ik ook)
- Falen is de weg vooruit
- Waarom nee leren zeggen zo belangrijk is
- … en dan ga je dood
Ik kan me voorstellen dat de hoofdstukindeling al je nieuwsgierigheid opwekt. Of misschien wel irritatie. Dus ik licht er graag een paar dingen uit waar Manson over schrijft. Veel gaat over bepaalde mensen waar je mee om gaat. Of misschien herken je (deels) jezelf. Het leert je kijken met een open blik naar het leven. Naar ons gedrag.
Je bent niet speciaal
Sommige mensen denken dat ze speciaal zijn, anders dan anderen, meer bijzonder. En vanuit deze gedachte eisen ze vaak ook bepaalde rechten op. Wat op deze manier willen ze bevestiging dat zij het goed doen, dat ze inderdaad bijzonder zijn. Ze willen continu een goed gevoel hebben, zelfs als dat ten koste gaat van mensen om hen heen. Elk voorval zien zij als een bevestiging van hun kunnen óf juist als een bedreiging voor hun grootsheid. In werkelijkheid zijn deze mensen niet speciaal. Ze leven in een narcistische bubbel.
In zekere zin hebben we echter allemaal wat last van die vorm van ons bijzonder voelen. Zo is ook de maatschappij ingericht, we worden beloond door bijzonder te zijn. De hoogste cijfers in de klas, goed geld verdienen, hoge sportprestaties. En we geven weinig kritiek aan onze kinderen. Want zij zijn de mooiste, de beste, de liefste. Ongeacht hoe ze in werkelijkheid presteren. Dat maakt dat je je al snel bijzonder voelt. En daardoor kritiek op latere leeftijd als bedreigend ervaart.
Social media vergroot dit aspect in deze tijd nog meer. Zie mij eens gelukkig zijn, hoe ik leuke uitstapjes maak en foto’s met lachende vrienden. Ik ben bijzonder. Ik ben geliefd. Ik ben speciaal… Je ziet vrijwel nooit de shit van die mensen. Want ook zij zijn verdrietig, onzeker, voelen zich wel eens eenzaam, twijfelen, falen in dingen, enzovoort.
Mark Manson schrijft: “Al dat gezeur over dat iedereen uitzonderlijk kan zijn, is in wezen niet meer dan een opgeilen van je ego. Het is een boodschap die er lekker in gaat, maar in werkelijkheid zijn het niet meer dan wat nutteloze calorieën die je emotioneel dik en opgeblazen maken, de spreekwoordelijke Big Mac voor je ziel en je brein.” En verder: “Jouw daden doen er in feite niet zoveel in het grotere geheel. Het overgrote deel van je leven zal saai en niet opmerkelijk zijn en dat is oké.”
De waarde van lijden
Bepaalde kernwaarden kunnen je in de weg staan voor een prettig leven. Of om je doelen te bereiken. Mark Manson noemt 4 voorbeelden van kernwaarden die ons niet echt verder helpen:
- genot (= oppervlakkig, stressgevoelig, maakt vaak veel kapot)
- materieel succes (je koppelt je eigenwaarde aan materieel succes ten opzichte van anderen)
- altijd gelijk hebben (je gaat uit van aannames die vaak anders zijn en je ontneemt jezelf de kans om te leren van fouten)
- positief blijven (je ontkent negatieve emoties, wat leidt tot emotioneel disfunctioneren)
De mooiste momenten van je leven waren de momenten dat je na hard knokken (lijden) iets volbracht hebt. Of iets doet. Bijvoorbeeld je schoolexamen halen. Een marathon lopen. Een project afronden. Een kind opvoeden…
Als gezonde waarden noemt Manson o.a.: zelfrespect, nieuwsgierigheid, eerlijkheid, kwetsbaarheid, creativiteit, voor jezelf en anderen opkomen.
Angst en onzekerheid
Manson omarmt de onzekerheid. Iets dat we echt allemaal hebben. Door je onzekerheid stel je je kwetsbaar op en dit levert vooruitgang en groei op. Maar het heeft een keerzijde als onzekerheid en frustraties de overhand nemen. Je gaat dan handelen vanuit een slachtofferrol. Dan krijgen anderen de schuld van jouw problemen. Dan is het leven in woede, hulpeloosheid en wanhoop. Deze mensen zullen niet veel bereiken. Ze vinden ook vaak dat ze recht hebben op bepaalde zaken, omdat anderen rekening met hèn moeten houden. Omdat het hen al niet meezit. Of omdat ze zo angstig en onzeker zijn. Ze blijven hier in hangen, er zijn geen initiatieven vanuit hunzelf om hieruit te komen. Anderen moeten dit voor hen oplossen.
Je hebt echter altijd een keuze hoe je op een bepaalde situatie reageert. Er zullen altijd hele nare gebeurtenissen zijn. Of kleine tegenslagen. En twijfel en onzekerheden. Bij alles geldt: je moet je emoties niet ontkennen, maar blijf je erin hangen, of neem je na verloop van tijd weer het heft in eigen handen?
…Nee zeggen is belangrijk
Mark Manson geeft aan dat je pas echt verdieping krijgt en van iets een succes kan maken, als je jezelf beperkt in wat je doet. Het geeft ook meer rust, en de focus ligt op datgene wat je wél wilt bereiken. Dus bijvoorbeeld een succesvol huwelijk (niet vreemdgaan), niet continu op reis gaan (als dat geen doel is, maar een soort vlucht), je werkzaamheden beperken, niet heel veel vrienden, maar een paar goede, enzovoort. Je maakt je dan niet meer druk (f*ck) om dingen die er niet echt toe doen, maar je beperkt je tot de dingen die voor jou echt belangrijk zijn.
De tegendraadse aanpak voor een goed leven
Deze tegendraadse aanpak voor een goed leven is de ondertitel van dit boek. Eigenlijk is dit waar alles om draait. Manson geeft je inzichten hoe het leven een stuk makkelijker kan zijn, als je het net even anders doet dan dat je misschien van jezelf (en anderen) verwacht.
Kort samengevat is dit de aanpak voor een makkelijker en goed leven volgens Manson:
- Het leven is één grote chaos, net als je gevoelens. Er zullen nog veel problemen op je pad komen. Accepteer dat.
- Mislukkingen en pijn zijn er om van te leren en je verder te helpen.
- Ergens geen f*ck om geven, betekent geen onverschilligheid, maar selectiever zijn in waarover je druk maakt.
- De vraag is niet wat je doel is, maar hoeveel je wilt lijden om iets te bereiken.
- Wij mensen zijn niet speciaal, gemiddeld zijn we erg middelmatig. Hooguit kunnen we een paar dingen heel goed.
- Daarom pleit Manson voor meer aandacht voor normale, basale dingen (leidt tot meer geluk) ipv speciaal willen zijn.
- Goede waarden zoals eerlijkheid en creativiteit brengen ons verder dan vluchtige waarden zoals genot, positiviteit en materieel succes.
- Ego kan jou en de relatie met anderen in de weg staan, zowel bij een hoge eigendunk als bij hele onzekere mensen (neigen tot slachtoffergedrag).
- Een hele foute gedachte is om te denken recht te hebben op iets wat anderen voor jou moeten doen, waardoor jij je beter/gelukkiger voelt.
- Je hebt geen recht op een ander. Je kunt elkaar alleen ondersteunen en er voor elkaar zijn.
- Je hebt de keuze (verantwoording) om zelf te bepalen hoe je met een situatie omgaat. Dat kun je ook niet bij een ander neerleggen.
- Herinneringen vervagen en vervormen. Niets was zoals jij denkt dat het ooit was. Kijk daarom uit met wat je gelooft, ook van jezelf (altijd gelijk willen hebben).
- Uitstelgedrag komt vaak uit angst dat je iets niet kunt of angst voor verandering. Ook angst voor succes. Advies: gewoon doen (geef geen f*ck om de kans op mislukking, dat hoort erbij!)
- Vertrouwen en eerlijkheid vormen de basis voor een goede relatie, privé en op je werk.
- We gaan allemaal dood, accepteer dat en begin gewoon te leven nu je er nog bent. Gewoon en normaal.
Praktische informatie
Wie hier meer over wil lezen (en het leest als een trein), kan ik dit boek zeker aanraden. Ik lees nog regelmatig even iets terug.
Titel: De edele kunst van Not Giving A F*ck
Ondertitel: De tegendraadse aanpak voor een goed leven
Auteur: Mark Manson
Aantal bladzijden: 222
Uitgeverij: Lev Boeken
ISBN: 978 94 005 0902 3
Prijs: € 19,99
O.a. te koop bij Ako en Bol.com
Jenny
Laatste berichten van Jenny (toon alles)
- Zijn rijstwafels ongezond? - 2 december 2024
- Tips van Dokter Tamara: zo verbeter je je vitaliteit met echt eten - 27 november 2024
- Is beschuit net zo gezond als brood? - 24 november 2024
Laat een reactie achter