Bowls zijn heel populair. We hebben er al eens over geschreven. Ik vind het een gezellige manier van eten zo uit een kom. Laatst kreeg ik een boek van de Lonely Planet met allerlei bowl gerechten. Ik dacht meteen weer aan het echt super lekkere recept voor dal tadka uit India.
Hier vind je ook een dal recept dat ik heb gemaakt.
Afgelopen week aten we voor het eerst in onze achtertuin. We hebben een prachtige tuin aan het water. In de zomer genieten we dan ook van deze plek. Bij aan het water denk je vast aan een rivier, maar nee het is aan een weiland. De oer-Hollandse polderlandschappen zijn eigenlijk onze achtertuin. Nu ik dit schrijf in de avond is het heel druk. Het wemelt er van de bootjes en de vogels maken er ook veel lawaai. Fijn het zijn geluiden die er bij horen.
Maar terug naar afgelopen dinsdag. Onze dochter van 10 jaar sport op zo’n fijn tijdstip, van 18.30 tot 19.30 uur. Ze hebben een groepje uit de buurt en ze wordt om 18.00 opgehaald en ik heb hun weer naar thuisgebracht. Ze wil dan altijd graag vroeg soep eten, anders krijgt ze last van haar eten. Zeker op dinsdag, dan is het altijd conditietraining.
Dus ik zag mijn kans schoon om iets te maken, waar zij niet zo blij van wordt. Echt authentieke Dal. Dal is een linzengerecht in heel veel soorten en maten. Het wordt vooral met rijst of naanbrood gegeten. Wij hadden een variant met heel veel kruiden, pepers, gember, citroen en verse koriander. Al zitten die in vele Dal-gerechten natuurlijk. Zo alles zelf vers maken geeft echt een goed gevoel.
We hebben met naanbrood de Dal uit de kommetjes ‘geschept’. Een manier van eten die wij in Nederland eigenlijk niet gewend zijn. Ook dat is leuk. We hebben er echt van genoten en helaas was alles op. Ik had graag een kliekje voor de lunch bewaard 😉
Wat maakt dit boek nu zo leuk?
Naast dal staan er zoveel heerlijke ideeën in voor lekkere recepten. Het gaat niet per se om de kommen, maar om de extreme diversiteit van maaltijden. Het is een super internationaal boek. Gerechten uit alle windstreken. Zie de inhoudsopgave. Ook gerechten die door mensen in andere culturen bijvoorbeeld voor het ontbijt gegeten worden, die echt niet past bij onze cultuur.
Bij alle gerechten staat ook de herkomst en dat maakt het nu echt een boek van Lonely Planet. De herkomst bij de dal, die wij aten is:
Dal is Sanskriet voor ‘splijten’. Puree van gespleten linzen en erwten is zou oud als de Indiase cultuur zelf. Archeologisch onderzoek wijst uit dat linzen in de bronstijd van de Indusbeschaving (3.300-1.300 v. Chr.) basisvoedsel waren. Ode Indiase teksten bevatten zelfs indrukwekkende feestelijke recepten voor dal. In de Indiase middeleeuwen (van de 8e tot de 18e eeuw), toen men gerechten ging stomen, ontstond hernieuwde belangstelling voor dal. Sindsdien is dal alleen nog maar populairder geworden.
Dat soort weetjes vind ik echt super leuk om te lezen. Het volgende gerecht zal meer passend voor mijn dochter zijn. Bijvoorbeeld Waldorf salade met het weetje over het ontstaan van de salade in het Waldorf-hotel. Waar ik trouwens een keer het toilet heb bezocht, toen ik jaren terug met mijn ouders in NewYork was. Het hotel was boven ons budget, maar toen we in de buurt waren en moesten plassen….
Meer over Beste Bowlfood ter wereld
100 authentieke recepten van over de hele wereld
Auteur: Lonely Planet
224 pagina’s | Kosmos Uitgevers | ISBN9789021567709 | maart 2018
Prijs: 15
Online te koop bij o.a. bol.com en Bruna
Vanessa
Laatste berichten van Vanessa (toon alles)
- UV-filter bij zonnebrillen, welke categorie heb jij nodig? - 25 juni 2024
- Hoe gezond zijn frambozen? - 11 juni 2024
- Review boek: Afvallen zonder Bullshit - 18 mei 2024
Laat een reactie achter