• Over ons
  • Adverteren
  • Gastbloggers
  • Nieuwsbrief
  • Dossiers
  • Contact
Volg ons op FacebookVolg ons op TwitterVolg ons op PinterestVolg ons op InstagramVolg ons op Youtube

Logo Goed eten Gezond leven
  • Home
  • Goed eten
  • Gezond leven
  • Recepten
  • Afvallen
  • Sport
  • Boeken
  • Erop uit
  • WellnessVakanties
  • › Kookboeken
  • › Boeken Afvallen
  • › Boeken Gezonde leefstijl
  • › Boeken Gezond Bewegen
  • › Boeken Lekker in je vel
Je bent nu hier: Home / Boeken / Kookboeken / Kookboek van Lonely Planet met bijzondere bowls

Kookboek van Lonely Planet met bijzondere bowls

Door Vanessa

Bowls zijn heel populair. We hebben er al eens over geschreven. Ik vind het een gezellige manier van eten zo uit een kom. Laatst kreeg ik een boek van de Lonely Planet met allerlei bowl gerechten. Ik dacht meteen weer aan het echt super lekkere recept voor dal tadka uit India.

Kookboek van Lonely Planet met bijzondere bowls

Hier vind je ook een dal recept dat ik heb gemaakt.

Afgelopen week aten we voor het eerst in onze achtertuin. We hebben een prachtige tuin aan het water. In de zomer genieten we dan ook van deze plek. Bij aan het water denk je vast aan een rivier, maar nee het is aan een weiland. De oer-Hollandse polderlandschappen zijn eigenlijk onze achtertuin. Nu ik dit schrijf in de avond is het heel druk. Het wemelt er van de bootjes en de vogels maken er ook veel lawaai. Fijn het zijn geluiden die er bij horen.

Maar terug naar afgelopen dinsdag. Onze dochter van 10 jaar sport op zo’n fijn tijdstip, van 18.30 tot 19.30 uur. Ze hebben een groepje uit de buurt en ze wordt om 18.00 opgehaald en ik heb hun weer naar thuisgebracht. Ze wil dan altijd graag vroeg soep eten, anders krijgt ze last van haar eten. Zeker op dinsdag, dan is het altijd conditietraining.

Dus ik zag mijn kans schoon om iets te maken, waar zij niet zo blij van wordt. Echt authentieke Dal. Dal is een linzengerecht in heel veel soorten en maten. Het wordt vooral met rijst of naanbrood gegeten. Wij hadden een variant met heel veel kruiden, pepers, gember, citroen en verse koriander. Al zitten die in vele Dal-gerechten natuurlijk. Zo alles zelf vers maken geeft echt een goed gevoel.

We hebben met naanbrood de Dal uit de kommetjes ‘geschept’. Een manier van eten die wij in Nederland eigenlijk niet gewend zijn. Ook dat is leuk. We hebben er echt van genoten en helaas was alles op. Ik had graag een kliekje voor de lunch bewaard 😉

Wat maakt dit boek nu zo leuk?

Naast dal staan er zoveel heerlijke ideeën in voor lekkere recepten. Het gaat niet per se om de kommen, maar om de extreme diversiteit van maaltijden. Het is een super internationaal boek. Gerechten uit alle windstreken. Zie de inhoudsopgave. Ook gerechten die door mensen in andere culturen bijvoorbeeld voor het ontbijt gegeten worden, die echt niet past bij onze cultuur.

inhoudsopgave van het kookboek van de lonely planet - bowl gerechten

Bij alle gerechten staat ook de herkomst en dat maakt het nu echt een boek van Lonely Planet. De herkomst bij de dal, die wij aten is:

Dal is Sanskriet voor ‘splijten’. Puree van gespleten linzen en erwten is zou oud als de Indiase cultuur zelf. Archeologisch onderzoek wijst uit dat linzen in de bronstijd van de Indusbeschaving (3.300-1.300 v. Chr.) basisvoedsel waren. Ode Indiase teksten bevatten zelfs indrukwekkende feestelijke recepten voor dal. In de Indiase middeleeuwen (van de 8e tot de 18e eeuw), toen men gerechten ging stomen, ontstond hernieuwde belangstelling voor dal. Sindsdien is dal alleen nog maar populairder geworden.

Dat soort weetjes vind ik echt super leuk om te lezen. Het volgende gerecht zal meer passend voor mijn dochter zijn. Bijvoorbeeld Waldorf salade met het weetje over het ontstaan van de salade in het Waldorf-hotel. Waar ik trouwens een keer het toilet heb bezocht, toen ik jaren terug met mijn ouders in NewYork was. Het hotel was boven ons budget, maar toen we in de buurt waren en moesten plassen….

kookboek van de lonely planet met heerlijke bowl gerechtenMeer over Beste Bowlfood ter wereld

100 authentieke recepten van over de hele wereld

Auteur: Lonely Planet
224 pagina’s  |  Kosmos Uitgevers  |  ISBN9789021567709 | maart 2018
Prijs: 15

Online te koop bij o.a. bol.com en Bruna

Misschien vind je dit ook interessant:

  • Mijn ervaring met en tips voor yoga op vakantieMijn ervaring met en tips voor yoga op vakantie
  • Komkommer-paprikasalade – ideaal voor de picknickKomkommer-paprikasalade – ideaal voor de picknick
  • Een mooi leesboek voor mensen die zich snel somber en verdrietig voelenEen mooi leesboek voor mensen die zich snel somber…

Laat een reactie achter Reactie annuleren

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Gratis gezonde inspiratie

Ik ontvang graag 1x per week gratis een overzicht met recepten en inspirerende artikelen van Goed eten Gezond leven:

Volg ons ook op Facebook

Goed eten Gezond leven

Meest recente berichten

  • Lunchen bij een biologische kwekerij in Zwolle (met eigen bakkerij)
  • 10 redenen om vaker kiemen te eten
  • Help, ik krijg al stress als ik aan eten denk!
  • De juiste kleding tijdens het hardlopen
  • Lekker groente eten met een gezonde kapsalon
BlogSociety

Meest gelezen artikelen op onze site

  1. Is kurkuma gezond?
  2. Stamppot boerenkool met zoete aardappel
  3. Is muntthee gezond?
  4. Feiten over het ontzuren van je lichaam
  5. Basisrecept speltpannenkoeken
  6. Tips om af te vallen als je ouder dan 40 bent
  7. Welke eiwitshake is het beste?
  8. Zijn vijgen gezond?
  9. Collageen-proteïnepoeder getest, goed voor huid, spieren en gewrichten!
  10. Makkelijke glutenvrije herfstrecepten

Goed eten Gezond leven

Over ons, onze visie en missie
Disclaimer
Privacy statement
Linkpartners

Zie ook:
Wellness Vakanties


© 2019 Goed Eten Gezond Leven