• Door naar de hoofd inhoud
  • Spring naar de eerste sidebar
  • Spring naar de voettekst
  • Over ons
  • Adverteren
  • Gastbloggers
  • Nieuwsbrief
  • Dossiers
  • Contact
Logo Goed eten Gezond leven
Hide Search
%s
  • Home
  • Goed eten
    • Voeding
    • Drinken
    • Tussendoortjes
    • Buiten koken
  • Gezond leven
    • Gezondheid
    • Zelfzorg
    • Mind
    • Vitamines & mineralen
    • Liefde & Relaties
    • Op je werk
  • Recepten
    • Ontbijt
    • Lunch
    • Diner
    • Desserts
    • Tussendoortjes
    • Drinken
    • Vegan
    • Koolhydraatarm
  • Afvallen
  • Beweging
    • Oefeningen voor thuis
    • Wandelen
    • Yoga
  • Boeken
    • Kookboeken
    • Boeken over Afvallen
    • Boeken Gezonde Leefstijl
    • Boeken over Gezondheid
    • Boeken Zelfontwikkeling
    • Boeken over Beweging
  • Leuk!
    • Restaurants
    • Erop uit
    • Cadeautips
    • Schoonheid
    • WellnessVakanties
    • Productreviews
Je bevindt je hier: Home   Boeken   Kookboeken   Kookboek van Lonely Planet met bijzondere bowls

Kookboek van Lonely Planet met bijzondere bowls

Gepubliceerd op: 10 oktober 2018 - Door Vanessa | Leestijd ca. 3 minuten

Bowls zijn heel populair. We hebben er al eens over geschreven. Ik vind het een gezellige manier van eten zo uit een kom. Laatst kreeg ik een boek van de Lonely Planet met allerlei bowl gerechten. Ik dacht meteen weer aan het echt super lekkere recept voor dal tadka uit India.

Kookboek van Lonely Planet met bijzondere bowls

Hier vind je ook een dal recept dat ik heb gemaakt.

Afgelopen week aten we voor het eerst in onze achtertuin. We hebben een prachtige tuin aan het water. In de zomer genieten we dan ook van deze plek. Bij aan het water denk je vast aan een rivier, maar nee het is aan een weiland. De oer-Hollandse polderlandschappen zijn eigenlijk onze achtertuin. Nu ik dit schrijf in de avond is het heel druk. Het wemelt er van de bootjes en de vogels maken er ook veel lawaai. Fijn het zijn geluiden die er bij horen.

Maar terug naar afgelopen dinsdag. Onze dochter van 10 jaar sport op zo’n fijn tijdstip, van 18.30 tot 19.30 uur. Ze hebben een groepje uit de buurt en ze wordt om 18.00 opgehaald en ik heb hun weer naar thuisgebracht. Ze wil dan altijd graag vroeg soep eten, anders krijgt ze last van haar eten. Zeker op dinsdag, dan is het altijd conditietraining.

Dus ik zag mijn kans schoon om iets te maken, waar zij niet zo blij van wordt. Echt authentieke Dal. Dal is een linzengerecht in heel veel soorten en maten. Het wordt vooral met rijst of naanbrood gegeten. Wij hadden een variant met heel veel kruiden, pepers, gember, citroen en verse koriander. Al zitten die in vele Dal-gerechten natuurlijk. Zo alles zelf vers maken geeft echt een goed gevoel.

We hebben met naanbrood de Dal uit de kommetjes ‘geschept’. Een manier van eten die wij in Nederland eigenlijk niet gewend zijn. Ook dat is leuk. We hebben er echt van genoten en helaas was alles op. Ik had graag een kliekje voor de lunch bewaard 😉

Wat maakt dit boek nu zo leuk?

Naast dal staan er zoveel heerlijke ideeën in voor lekkere recepten. Het gaat niet per se om de kommen, maar om de extreme diversiteit van maaltijden. Het is een super internationaal boek. Gerechten uit alle windstreken. Zie de inhoudsopgave. Ook gerechten die door mensen in andere culturen bijvoorbeeld voor het ontbijt gegeten worden, die echt niet past bij onze cultuur.

inhoudsopgave van het kookboek van de lonely planet - bowl gerechten

Bij alle gerechten staat ook de herkomst en dat maakt het nu echt een boek van Lonely Planet. De herkomst bij de dal, die wij aten is:

Dal is Sanskriet voor ‘splijten’. Puree van gespleten linzen en erwten is zou oud als de Indiase cultuur zelf. Archeologisch onderzoek wijst uit dat linzen in de bronstijd van de Indusbeschaving (3.300-1.300 v. Chr.) basisvoedsel waren. Ode Indiase teksten bevatten zelfs indrukwekkende feestelijke recepten voor dal. In de Indiase middeleeuwen (van de 8e tot de 18e eeuw), toen men gerechten ging stomen, ontstond hernieuwde belangstelling voor dal. Sindsdien is dal alleen nog maar populairder geworden.

Dat soort weetjes vind ik echt super leuk om te lezen. Het volgende gerecht zal meer passend voor mijn dochter zijn. Bijvoorbeeld Waldorf salade met het weetje over het ontstaan van de salade in het Waldorf-hotel. Waar ik trouwens een keer het toilet heb bezocht, toen ik jaren terug met mijn ouders in NewYork was. Het hotel was boven ons budget, maar toen we in de buurt waren en moesten plassen….

kookboek van de lonely planet met heerlijke bowl gerechtenMeer over Beste Bowlfood ter wereld

100 authentieke recepten van over de hele wereld

Auteur: Lonely Planet
224 pagina’s  |  Kosmos Uitgevers  |  ISBN9789021567709 | maart 2018
Prijs: 15

Online te koop bij o.a. bol.com en Bruna

Misschien vind je dit ook interessant:

  • Inspiratie voor bijzondere wellnessvakanties
    Inspiratie voor bijzondere wellnessvakanties
  • Rode linzensoep met Turkse twist, vegan recept
    Rode linzensoep met Turkse twist, vegan recept
  • Hip en hot - eten uit een kommetje
    Hip en hot - eten uit een kommetje
The following two tabs change content below.
  • Biografie
  • Laatste Berichten
My Instagram profile

Vanessa

Samen met Jenny ben ik eigenaar van Goed eten Gezond leven. Na mijn studieperiode heb ik vooral gewerkt als online analyticus en mooie carrière moves gemaakt. Maar mijn echte passie ligt bij gezonde voeding en koken! Ik werkte al vaak met Jenny samen en ik kon haar vaak adviseren welke voeding goed voor haar was. Wij vonden het leuk om samen op onderzoek uit te gaan. Wat is nu eigenlijk een gezonde leefstijl? Wat heeft voeding en beweging voor effect op hoe je je voelt? Waarom is de kracht van gedachten zo sterk? Deze website is mijn passie. Samen met Jenny deel ik graag tips over een gezonde leefstijl. Ik ben geen arts, dus ik kan geen gezondheidsadviezen geven. Wel kan ik tips geven over een duurzame en gezonde leefstijl. Ik deel graag recepten en probeer ook graag eens wat nieuws uit op gebied van voeding.
My Instagram profile

Laatste berichten van Vanessa (toon alles)

  • Gezond recept: Hoe maak je zelf een glutenvrij pompoenbrood? - 2 februari 2023
  • Witlof uit de oven, maar dan echt lekker! - 24 januari 2023
  • Gezond beginnen: maak deze gezonde, verrukkelijke smoothie! - 10 januari 2023

Interessant? Lees dan ook onze andere artikelen over: bijzonder kookboek, bowls, dal, eten uit een kom, internationale gerechten, kookboek, lonely planet

Lees Interacties

Laat een reactie achter Reactie annuleren

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Primaire Sidebar

Gratis WandelBingokaarten!

Schrijf je in voor onze wekelijkse updates en ontvang gratis 4 WandelBingokaarten!

Volg ons ook op Facebook

Goed eten Gezond leven

Partners:

Wil je ons helpen? Dankzij onze partners zijn wij in staat om deze website te blijven maken. Daar zijn we blij mee. Zij bemoeien zich overigens niet met de inhoud van onze site!

Body and Fit shop

Dossiers

Dossiers Goed eten Gezond leven over voeding, bewegen en mind




Alka Greens

Footer Widget Header

Footer

Recente berichten

  • Wat is lactoferrine? Waarom heb je lactoferrine nodig?
  • Gezond recept: Hoe maak je zelf een glutenvrij pompoenbrood?
  • Langer leven zonder stress: 9 tips voor minder stress!
  • Geen zin meer in seks met partner. Wat kun je doen?
  • Wat wij hebben geleerd over melanoomkanker

Let op

Deze website geeft geen medisch advies en is slechts ter inspiratie bedoeld voor een gezonder leven en zelfzorg met de juiste voeding, leefstijltips en tips voor beweging. Bij fysieke of mentale klachten dien je te allen tijde je (huis)arts te raadplegen.

Meest gelezen artikelen op onze site

  1. Is kurkuma gezond?
  2. Welke maaltijdboxen zijn er allemaal?
  3. Is muntthee gezond?
  4. Feiten over het ontzuren van je lichaam
  5. Basisrecept speltpannenkoeken
  6. Tips om af te vallen als je ouder dan 40 bent
  7. Welke eiwitshake is het beste?
  8. Fitness artikelen voor de thuisfitness
  9. Collageen-proteïnepoeder getest, goed voor huid, spieren en gewrichten
  10. De lekkerste en beste suikervervanger

Goed eten Gezond leven

Over ons, onze visie en missie
Disclaimer
Privacy statement
Partners
Adverteren
Gastbloggers
Nieuwsbrief
Dossiers
Contact

Zie ook:
Wellness Vakanties

Volg ons op Social Media

Volg ons op FacebookVolg ons op Twitter Volg ons op Pinterest Volg ons op Instagram Volg ons op Youtube

© 2023 Goed Eten Gezond Leven