Kruiden zijn vooral bekend van het gebruik in de keuken. Bijvoorbeeld basilicum, een kruid dat niet alleen lekker is in verschillende gerechten, maar ook zorgt voor een betere vertering van zware gerechten. Of Marjolein, dit kruid is eetlust opwekkend en krampwerend. Maar daar wil ik het nu niet over gaan hebben. Naast het gebruik van kruiden in de keuken ben ik zelf dol op de geur van kruiden, en de ervaring wat geuren met je doen. Maar ook op de verschillende manieren waarop je kruiden kunt gebruiken.
Wat geuren met je doen
Er zijn verschillende geneeskrachtige kruiden die worden gebruikt in de Kruidengeneeskunde. Door de jaren heen is veel informatie over kruiden, de werking, de geuren en het gebruik ervan verzameld en opgeschreven in kruidenlexicons. De verschillende kruiden, met hun specifieke geuren en toepassingen doen wat met je. En wat dat is: daarover geef ik een aantal voorbeelden in deze deze blog!
Basilicum: van de geur word je vrolijk
De naam basilicum komt uit de Griekse oudheid. Het Griekse ‘basileus’ betekend ‘koning’. Vandaar dat het ook wel koningskruid genoemd werd.
De vluchtige olie van deze plant komt goed van pas in de parfumindustrie. Van de geur word je vrolijk. Een echte oppepper dus! De geur van het kruid werkt rustgevend en is een goede vriend van de nerveuze en gespannen mens. Het kruid heeft een rustgevende geur die de nachtrust kan bevorderen.
Leuk weetje: een plant bij het raam houdt insecten uit de buurt.
(lees hieronder verder)
Marjolein
Thee van dit kruid versterkt de zenuwen en de maag. De thee is algemeen ontspannend en is goed voor de spijsvertering. Lekker na het eten dus! Voor 1 liter kokend water heb je 15 gram van het kruid nodig. In de zomer kun je de malse uitlopers afknippen en direct gebruiken. Wil je de takjes drogen: knip ze dan voor of tijdens de bloei af.
Rozemarijn
Rosmarinus betekend: ‘dauw van de zee’. Dit verwijst naar het verfrissende effect van het kruid op de geest. De geur is verfrissend en bevordert de concentratie.
Er is gaat een verhaal, dat in het preutse victoriaanse Engeland de dames het warm kregen van rozemarijn. Ze hoopten dat dit hetzelfde effect zou hebben bij de mannen, waar ze stiekem een takje in de jaszak stopten. Was de truc gelukt en waren ze zwanger, dan moesten ze voorzichtig zijn met het gebruik van dit kruid, omdat het de baarmoeder sterk stimuleert.
Tijm
Thymus-soorten zijn vaste planten, en één van de belangrijkste en mooiste kruiden die we kennen. Verschillende soorten tijm die we kennen zijn: citroentijm, kruiptijm, grote tijm wilde tijm en echte tijm.
De namen Thymus en tijm komen van het Griekse woord thymos, wat geest en moed betekend. Er wordt ook gezegd, dat Thymus afstamt van het Griekse woord voor ontsmetten. De Engelsen borduren tijm op symbolen die aan ridders werden gegeven om hun heldenmoed in de strijd te vergroten. De geur geeft een mentale oppepper!
Tot slot nog twee toepassingen om zelf te proberen:
- Het kruiden voetbad. Voor het maken van een kruiden voetbad worden de kruiden (bijvoorbeeld lavendel en tijm) in een teiltje met heet water overgoten. Gebruik 2 handen vol kruiden. Dit mengsel moet 5-10 minuten trekken. Daarna kun je er een kwartier in gaan zitten met de voeten. Na het baden de voeten en onderbenen afspoelen met koud water en afdrogen. Dit mengsel kan nog 2x opgewarmd en gebruikt worden.
- Het zetten van kruidenthee. De thee wordt gezet door de kruiden met heet water te overgieten en enige tijd te laten trekken. Bijvoorbeeld een thee van kamille en rozemarijn is goed tegen hoofdpijn.
Laatste berichten van Jolanda Huijsmans (toon alles)
- Zijn bachbloesems onzin, of het proberen waard? - 19 maart 2020
- Hoe kunnen Bachbloesems helpen met beter slapen? - 26 februari 2020
- Lucht zuiveren in je huis - 11 december 2019
Laat een reactie achter