• Door naar de hoofd inhoud
  • Spring naar de eerste sidebar
  • Spring naar de voettekst
  • Over ons
  • Adverteren
  • Gastbloggers
  • Nieuwsbrief
  • Dossiers
  • Contact
Logo Goed eten Gezond leven
Hide Search
%s
  • Home
  • Goed eten
    • Voeding
    • Drinken
    • Tussendoortjes
    • Buiten koken
  • Gezond leven
    • Gezondheid
    • Zelfzorg
    • Mind
    • Vitamines & mineralen
    • Liefde & Relaties
    • Op je werk
  • Recepten
    • Ontbijt
    • Lunch
    • Diner
    • Desserts
    • Tussendoortjes
    • Drinken
    • Vegan
    • Koolhydraatarm
  • Afvallen
  • Beweging
    • Oefeningen voor thuis
    • Wandelen
    • Yoga
  • Boeken
    • Kookboeken
    • Boeken over Afvallen
    • Boeken Gezonde Leefstijl
    • Boeken over Gezondheid
    • Boeken Zelfontwikkeling
    • Boeken over Beweging
  • Leuk!
    • Restaurants
    • Erop uit
    • Cadeautips
    • Schoonheid
    • WellnessVakanties
    • Productreviews
Je bevindt je hier: Home   Goed eten & koken   Van Basilicum tot Tijm: De keukenkruid ABC

Van Basilicum tot Tijm: De keukenkruid ABC

Laatste update: 3 februari 2021 - Door Vanessa | Leestijd ca. 3 minuten

We weten allemaal dat het voor een gezond voedingspatroon belangrijk is om zoveel mogelijk verse maaltijden te bereiden. Maar zelf koken is niet alleen gezonder, het is ook veel lekkerder dan een snelle fastfood maaltijd tussendoor. Vaak zijn slechts een paar verschillende soorten kruiden voldoende om de dagelijkse lunch tot een culinair hoogtepunt te maken. In plaats van kant-en-klare mengsels met een hoog zoutgehalte en kunstmatige toevoegingen, kun je gebruik maken van verse kruiden die je voor je klaar staan in de keuken.

Deze kunnen gemakkelijk worden gekweekt op het balkon of bij het raam, vooral in de zomer. In een gratis e-boek kun je lezen hoe dit werkt en wat je daarvoor nodig hebt. Als voorproefje hebben we een kleine ABC van de meest populaire kruidenplanten samengesteld.

Basilicum

In de Italiaanse keuken is het kruid met zijn fluweelzachte, donkergroene bladeren een must voor elke gelegenheid. Basilicum ontwikkelt zijn volle aroma vooral in tomatengerechten, bijvoorbeeld in een klassieke Caprese salade. Samen met pijnboompitten, olijfolie en knoflook is het gemakkelijk om een zelfgemaakte pesto op tafel te toveren.

Bieslook

Bieslook is dankzij de uienachtige smaak geschikt voor eiergerechten, salades met romige dressing of kruidenkwark. Hoe fijner je de stengels snijdt, hoe beter hun aroma zich zal ontvouwen. Omdat het kruid gevoelig reageert op hoge temperaturen, moet je het alleen aan het einde van warme gerechten toevoegen.

Dille

Dille wordt vaak ook wel “komkommerkruid” genoemd. Maar naast dat het bijzonder goed bruikbaar is in salades, past het kruid ook uitstekend bij aardappelen of vis. Als medicinale plant helpt dille ook om krampen te verlichten en de spijsvertering op een natuurlijke manier te stimuleren.

Marjolein

Marjolein, oftewel majoraan, is een van de standaard specerijen in de Europese keuken. Het blijkt een bijzonder onderhoudsvriendelijke plant te zijn. Daarnaast geeft het met zijn kruidige aroma stevige gerechten met worst, vlees of eieren de nodige kick.

Oregano

Net als basilicum is oregano een van de basis ingrediënten van de Italiaanse keuken. Vooral pizza’s of pastasauzen krijgen met deze specerij hun “authentieke” smaak. Tip: veel kruiden verliezen hun aroma wanneer ze gedroogd worden, maar bij oregano wordt het zelfs versterkt.

Peterselie

De klassieker onder de keukenkruiden komt zowel in gladde als gekrulde vorm voor, de gladde variant kenmerkt zich door een sterker aroma. Naast de bladeren kun je ook genieten van de wortel van de peterselie als plantaardig bijgerecht.

Rozemarijn

Het naaldachtige kruid met een intens kruidige, licht harsachtige noot heeft zich ontwikkeld tot een integraal onderdeel van de mediterrane keuken. Vooral wanneer het snel moet gaan, kan in een mum van tijd een lekker en bevredigend bijgerecht worden bereid: Snijd de aardappelen in dunne plakjes, meng ze met de rozemarijn en wat olijfolie en bak ze in de oven in ongeveer 50 minuten goudbruin in de oven – klaar!

Tijm

Het allround talent onder de specerijen verfijnt een verscheidenheid aan gerechten. Of het nu gaat om vlees, aardappelen of groenten, met tijm heb je bijna altijd gelijk. Het kruid met de unieke kruidige noot heeft zich ook bewezen als medicinale plant. Tijm gaat niet alleen ontstekingen en krampen tegen, maar versterkt ook het immuunsysteem.

Misschien vind je dit ook interessant:

  • Kruiden die jou gezonder en gelukkig maken
    Kruiden die jou gezonder en gelukkig maken
  • Kant-en-klare saus zonder toevoegingen
    Kant-en-klare saus zonder toevoegingen
  • Zelf een gezonde eiersalade maken
    Zelf een gezonde eiersalade maken
The following two tabs change content below.
  • Biografie
  • Laatste Berichten
My Instagram profile

Vanessa

Samen met Jenny ben ik eigenaar van Goed eten Gezond leven. Na mijn studieperiode heb ik vooral gewerkt als online analyticus en mooie carrière moves gemaakt. Maar mijn echte passie ligt bij gezonde voeding en koken! Ik werkte al vaak met Jenny samen en ik kon haar vaak adviseren welke voeding goed voor haar was. Wij vonden het leuk om samen op onderzoek uit te gaan. Wat is nu eigenlijk een gezonde leefstijl? Wat heeft voeding en beweging voor effect op hoe je je voelt? Waarom is de kracht van gedachten zo sterk? Deze website is mijn passie. Samen met Jenny deel ik graag tips over een gezonde leefstijl. Ik ben geen arts, dus ik kan geen gezondheidsadviezen geven. Wel kan ik tips geven over een duurzame en gezonde leefstijl. Ik deel graag recepten en probeer ook graag eens wat nieuws uit op gebied van voeding.
My Instagram profile

Laatste berichten van Vanessa (toon alles)

  • Op een gezonde manier detoxen, dit is mijn ervaring - 30 maart 2023
  • Gezond en lekker recept: gevulde pompoen met spinazie en halloumi - 28 maart 2023
  • Zelf hummus maken | Makkelijk en gezond - 22 maart 2023

Interessant? Lees dan ook onze andere artikelen over: basilicum, gezondheid, koken met kruiden, Ontdek de kracht van kruiden, oregano, peterselie, rozemarijn, tijm

Lees Interacties

Laat een reactie achter Reactie annuleren

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Primaire Sidebar

Gratis WandelBingokaarten!

Schrijf je in voor onze wekelijkse updates en ontvang gratis 4 WandelBingokaarten!

Volg ons ook op Facebook

Goed eten Gezond leven

Partners:

Wil je ons helpen? Dankzij onze partners zijn wij in staat om deze website te blijven maken. Daar zijn we blij mee. Zij bemoeien zich overigens niet met de inhoud van onze site!

Body and Fit shop    

Dossiers

Dossiers Goed eten Gezond leven over voeding, bewegen en mind




Alka Greens

Footer Widget Header

Footer

Recente berichten

  • Op een gezonde manier detoxen, dit is mijn ervaring
  • Gezond en lekker recept: gevulde pompoen met spinazie en halloumi
  • Hoe merk je dat je te weinig zuurstof binnen krijgt?
  • Lovehandles bij mannen: meer testosteron tegen overgewicht!
  • Zelf hummus maken | Makkelijk en gezond

Let op

Deze website geeft geen medisch advies en is slechts ter inspiratie bedoeld voor een gezonder leven en zelfzorg met de juiste voeding, leefstijltips en tips voor beweging. Bij fysieke of mentale klachten dien je te allen tijde je (huis)arts te raadplegen.

Meest gelezen artikelen op onze site

  1. Is kurkuma gezond?
  2. Welke maaltijdboxen zijn er allemaal?
  3. Is muntthee gezond?
  4. Feiten over het ontzuren van je lichaam
  5. Basisrecept speltpannenkoeken
  6. Tips om af te vallen als je ouder dan 40 bent
  7. Welke eiwitshake is het beste?
  8. Fitness artikelen voor de thuisfitness
  9. Collageen-proteïnepoeder getest, goed voor huid, spieren en gewrichten
  10. De lekkerste en beste suikervervanger

Goed eten Gezond leven

Over ons, onze visie en missie
Disclaimer
Privacy statement
Partners
Adverteren
Gastbloggers
Nieuwsbrief
Dossiers
Contact

Zie ook:
Wellness Vakanties

Volg ons op Social Media

Volg ons op FacebookVolg ons op Twitter Volg ons op Pinterest Volg ons op Instagram Volg ons op Youtube

© 2023 Goed Eten Gezond Leven