Vorige maand had ik de laatste vragenlijst van het long-COVID-onderzoek van de RIVM. Ik heb geen long COVID, maar toen ik in de coronatijd de bevestiging kreeg dat ik corona had, is mij direct gevraagd of ik mee wilde doen aan dit onderzoek gedurende 2 jaar. Ongeacht dus of ik wel of geen blijvende klachten zou krijgen.
Elke 3 maanden moest ik allerlei vragen over mijn lichamelijke én mentale gezondheid doorgeven. En of dat mogelijk in relatie stond met de COVID-infectie van destijds, of een nieuwe. Het voelde een beetje raar als ik opschreef dat ik wel vermoeid was geweest die week, maar wat totaal geen verband hield met corona.
Er werd benadrukt namelijk om dit wel te melden. Zo konden ze algemene gezondheidsklachten die iedereen wel eens heeft vergelijken met mensen met post-COVID. Zo krijg je een beter beeld wat echt anders is.
Inmiddels is het 2024 en de coronapandemie is bijna al weg uit mijn gedachten. Dat geldt niet voor mensen die last hebben van long-COVID en nog veel gezondheidsklachten hebben. Zij zijn chronisch ziek en kunnen vaak niet meer het leven leiden van voor corona.
Wat weten we nu in 2024 over long-COVID en is er een oplossing?
Er zijn een aantal specifieke symptomen die veel mensen met post-COVID ervaren:
- ernstige vermoeidheid
- hersenmist
- overgevoelig voor te veel prikkels
- slaapproblemen
- duizeligheid
- kortademigheid
- spierpijnen
Vanuit studies komt er steeds meer bewijs dat er werkelijk iets aan de hand is bij mensen met post-COVID. Zo wordt de vermoeidheid en de snelle pijn in de benen verklaard door een verandering in de mitochondriën in de spieren. Die werken minder goed en geven minder energie af. Dit kan ook inspanningsintolerantie veroorzaken.
De hersenmist die ervoor zorgt dat concentratie en nadenken minder makkelijk gaat, lijkt veroorzaakt te worden door een verstoring in de bloed-hersenbarrière en een ontregeling van het stollingssysteem.
Kortademigheid wordt naar alle waarschijnlijkheid veroorzaakt door beschadigde longblaasjes die niet meer goed herstellen.
Wat zijn oplossingen tegen long-COVID?
Omdat er verschillende factoren en problemen kunnen ontstaan bij long-COVID is de aanpak gecompliceerd en uitdagend. We delen hieronder een aantal inzichten hoe je de vervelende symptomen van long-COVID kunt verminderen. Dat wil niet zeggen dat er een gouden oplossing is.
Het zal een kwestie zijn van uitproberen en met kleine stapjes proberen te herstellen. Het is bekend dat bij sommige mensen het lichaam ook uit bescherming snel in een weerstandmodus schiet. Het lichaam, gevoed door het brein, wil in een soort comfortzone blijven. In dat geval is het goed om elke keer toch een klein stapje verder te gaan ondanks pijn of vermoeidheid. Daarmee bedoelen we niet dat je zwaar over je grenzen heen moet gaan, maar je kunt je lichaam of je brein wel een beetje uitdagen door net iets verder te gaan. Dit kan het herstel versnellen.
Maar let op, je lichaam heeft tijd nodig om te herstellen. Zelfzorg is dus belangrijk; gezonde voeding, beweging waar mogelijk en op tijd weer rust nemen. Daarnaast lijkt het tijdelijk innemen van supplementen voor veel mensen goed te werken. Denk aan supplementen met vitamine D, omega-3, zink en vitamine C in combinatie met L-arginine.
Ook het verminderen van stress is belangrijk. Veel mensen met long-COVID doen noodgedwongen al veel minder, maar ook dat kan stress opleveren. Acceptatie, meditatie, dagelijks opschrijven wat wel goed gaat en een gedoseerde dagplanning kunnen helpen om rustiger te worden en weer meer vertrouwen in het eigen kunnen te krijgen. Voor sommige mensen lijkt zingen een goede remedie te zijn om minder kortademig te worden.
Er lopen nog enkele studies om te ontdekken wat de slaapproblemen zijn bij mensen met long-COVID en hoe dit verbeterd kan worden.
Daarnaast wordt er door UMC Utrecht in 2024 onderzoek gedaan naar de effectiviteit van bepaalde medicijnen bij long-COVID. Dan gaat het met name om de medicijnen Metformine (middel tegen suikerziekte) en Colchicin (ontstekingsremmer, o.a. bij jicht).
Door long-COVID lijken andere chronische ziektes zoals CVS en fibromyalgie ook weer meer aandacht te krijgen. Deze chronische ziektes kunnen ook ontstaan na een virus.
Voeding tegen long-COVID
Omdat een gezonde darmflora en genoeg goede voedingsstoffen heel belangrijk zijn bij het herstel van het lichaam zijn er ook een aantal richtlijnen rond voeding voor mensen met long-COVID.
Zo is het zeer belangrijk om genoeg vocht binnen te krijgen. Denk dan vooral aan water en thee.
Bepaalde onderzoeken tonen aan dat een veganistisch dieet kan helpen om het aantal ontstekingen in het lichaam te verminderen. Vind je dat wat ver gaan, dan kun je ook eerst kiezen voor een vegetarisch dieet in combinatie met veel groenten of een mediterraan dieet. Eet zo min mogelijk geraffineerde voeding en suiker. En vergeet vooral niet om genoeg vezels binnen te krijgen op een dag. Dit is noodzakelijk voor een goede darmflora en een goed immuunsysteem.
Tot slot
Kortom, er wordt steeds meer bekend over long-COVID, maar dé oplossing er helaas nog niet.
Bronnen:
https://www.amsterdamumc.org/en/spotlight/tiredness-experienced-by-long-covid-patients-has-a-physical-cause.htm
https://www.news-medical.net/news/20240226/Study-reveals-how-long-COVID-can-affect-brain-function-through-vascular-disruption.aspx
https://covid19.nih.gov/news-and-stories/understanding-sleep-problems-long-covid
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC8429479/
https://www.umcutrecht.nl/nieuws/umc-utrecht-leidt-onderzoek-naar-long-covid
Jenny
Laatste berichten van Jenny (toon alles)
- Limoen vs Citroen: Wat is het verschil? - 13 oktober 2024
- Paardenbloem, een natuurlijk medicijn bij bepaalde gezondheidsproblemen - 13 oktober 2024
- Herbalife lanceert kauwbare voedingssupplementen voor het hele gezin - 11 oktober 2024
Laat een reactie achter