Vorig jaar schreven Vanessa en ik al uitvoerig over het thermografie-borstonderzoek dat we kregen bij de Groene Zuster. Thermografie kan gebruikt worden als een gezond alternatief voor preventief borstonderzoek. Als je hier meer over wilt weten, lees dan even ons eerste artikel waarin we uitleggen over het hoe en waarom van thermografisch borstonderzoek.
Overigens werken bij de Groene Zuster steeds meer thermografen en verspreid over Nederland en België werken ze op verschillende locaties om zoveel mogelijk vrouwen te kunnen onderzoeken.
Veranderingen na een jaar
Vanessa en ik zijn dus onlangs weer bij Francine (van de Groene Zuster) geweest voor een tweede onderzoek. Opnieuw werden we voor een camera gezet en moesten in allerlei standen (met ontbloot bovenlijf) gaan staan. Ondertussen maakte Francine de foto’s. Dat ging heel snel. Het enige nadeel is dat je even goed moet afkoelen voordat de thermografie gedaan kan worden. Anders heb je allemaal hete plekken op je lijf en dat vertekent het beeld.
Omdat we al veel wisten, ging het nu allemaal veel sneller. Francine liet na de opnames de beelden zien en vertelde al kort iets. Maar om het echt goed te beoordelen, wordt alles goed bestudeerd en gemeten (op de mm nauwkeurig). En belangrijk, deze tweede beelden worden allemaal goed vergeleken met de eerste beelden! Dat wordt dus na dit onderzoek gedaan door experts en ongeveer twee weken later kregen we de uitslag (thermografierapport) via de mail binnen. Met de foto’s en een uitgebreid verslag. Er stond ook een belafspraak ingepland, zodat we de uitslag door konden nemen met een medewerkster. Zij verduidelijkt alles dan nog én je kunt vragen stellen.
Bij mij waren er net als vorig jaar matig alarmerende beelden te zien in de linkerborst, maar dat was niet meer of minder dan een jaar geleden. Bij mij komt dat door cystevorming en omdat je dan niet ineens een ander beeld hebt, is dat niet verontrustend.
Ook was bij mij duidelijk dat links (nek tot rug/borst) een ander beeld geeft dan rechts. “Grappig” dat dit op deze beelden ook zo naar voren komt, omdat ik al lang problemen heb met de aansturing vanuit de hersenen naar mijn linkerkant. Dus zelfs op thermografische beelden is te zien dat links-rechts bij mij niet in balans is.
Bij Vanessa was er een kleine verandering ten opzichte van vorig jaar en dan weet je meteen dat je dat juist wel even in de gaten moet houden. Geen reden voor paniek, maar goed om te volgen en na bijvoorbeeld een half jaar weer een onderzoek te doen met thermografie.
Nog geen vergoeding
Helaas krijg je voor deze vorm van borstonderzoek nog steeds geen vergoeding terug van de verzekering. Best raar, want thermografie wordt steeds vaker effectief ingezet. Zeker niet alleen bij borstonderzoek, maar ook bij sportletsels aan bijvoorbeeld de enkel. Vrouwen die een alternatief willen voor preventief borstonderzoek en niet steeds een mammografie willen hebben (met straling en geplette borsten), hebben dus eigenlijk geen ander alternatief, tenzij je het zelf betaalt.
Ik hoop oprecht dat dit preventieve onderzoek voor een grotere groep vrouwen mogelijk wordt gebruikt. Vanessa en ik vinden het in ieder geval een waardevol onderzoek!
Meer informatie? Zie de website van De Groene Zuster
Jenny
Laatste berichten van Jenny (toon alles)
- Pijn aan één knie tijdens het fietsen: oorzaken, tips en preventie voor fietsers - 20 november 2024
- Hoe kan ChatGPT helpen met een gezondere levensstijl? - 17 november 2024
- Helpt ontzuren of ontgiften (detoxen) bij reuma of fibromyalgie? - 13 november 2024
Marianne zegt
Beste Jenny,
Ik vind het gevaarlijk dat je op de website een onderzoek promoot wat niet wetenschappelijk onderbouwd is en wat als screenings instrument absoluut niet gevalideerd is. De gevolgen voor vrouwen die nu op deze manier gescreend willen worden kunnen ernstig zijn. Ik zou dit artikel aanpassen.
Francine van Broekhoven zegt
Beste Marianne, Dank je wel voor je reactie, ik vind het ook belangrijk kritisch te blijven.
Je zegt een aantal dingen en graag beantwoord ik die hieronder.
Een onderzoek wat niet wetenschappelijk is onderbouwd is denk ik niet waar, op PubMed staan meer dan 1200 publicaties over thermografie. Misschien had je hier geen weet van en dus kan ik me voorstellen dat je dit zegt.
Als thermograaf onderschrijven we de conclusies van studies als het gaat om een aanvullende methodiek. Indien het thermografisch onderzoek een dusdanige uitkomst heeft geclassificeerd als hoog niveau van zorg zullen we cliënten altijd door verwijzen voor verder regulier onderzoek via huisarts of specialist. Kanker kan slechts vastgesteld worden door klinisch onderzoek zoals een bioptie. In die zin detecteert thermografie fysiologische veranderingen als voor loper van mogelijke anatomische veranderingen in (borst)gezondheid lang voordat dit zichtbaar wordt met mammografie.
Ik begrijp dat Thermografie moeilijk is om te begrijpen, immers we zijn gewend aan de onderzoeken in het ziekenhuis die een ziekte vaststellen als die er al is. Thermografie kijkt naar fysiologische veranderingen zo krijgen we (eindelijk) zicht op wat we preventief kunnen doen om gezond te blijven. We hoeven immers niet ziek te zijn om beter te worden 😉
Hier nog even de blogs die ik over dit onderwerp heb geschreven:
Nu.nl plaatse een stelling dat thermografie geen vervanging is voor mammografie: https://www.degroenezuster.nl/nu-nl-checkt-de-stelling-thermografie-kan-mammografie-niet-vervangen-een-reactie-van-ons/
en Hier kun je lezen dat thermografie niet zomaar een experimenteel onderzoek is: https://www.degroenezuster.nl/niet-zomaar-een-experimenteel-onderzoek/
Mocht je meer vragen hebben dan hebben we die ook nog 😉
https://www.degroenezuster.nl/veel-gestelde-vragen/
En anders stel je ze gerust via de mail:
francine@degroenezuster.nl