Wanneer je bezig bent met afvallen middels een dieet, supplementen of op een andere manier dan denk je vast niet gelijk aan een pizza en of pannenkoek. Maar weet je dat je dit gewoon mag eten tijdens het afvallen?
Nee, we hebben het hier inderdaad niet over de ‘gewone’ kant-en-klare pizza uit de supermarkt of over de pizza die je kunt bestellen bij één van de plaatselijke pizzatenten. En ook niet over de traditionele pannenkoek met stroop.
Wat je wel kunt eten, is een zelfgemaakte bloemkoolpizza of een proteïne pannenkoek. In een proteïne pannenkoek zijn veel eiwitten verwerkt. Dat helpt bij het afvallen. Zo lijkt het toch een beetje een cheat-maaltijd terwijl je tegelijkertijd hartstikke gezond bezig bent. Een bloemkoolpizza of een proteïne pannenkoek is super lekker én gezond. We gaan het je uitleggen hoe je deze verwennerijen klaar kunt maken.
Hoe maak ik zelf een pizzabodem met bloemkool?
Wat heb je nodig voor de bloemkoolbodem:
- Een middelgrote bloemkool (of al kant-en-klare bloemkoolrijst)
- Snufje zeezout
- 2 teentjes knoflook
- Half uitje
- Een theelepel basilicum
- Een theelepel oregano
- Een theelepel olijfolie
- Een ei
Wat heb je nodig voor de garnering:
- Tomatensaus
- Champignons
- Paprika
- Artisjok
- Ui
- Cherry tomaatjes
- Iets geraspte kaas
(of naar eigen smaak en inzicht)
Bloemkoolpizzabodem maken
Het maken van een bloemkoolpizza kost je wel een beetje tijd maar het is niet moeilijk om er één te maken. Het grootste verschil met de traditionele pizza is de bodem. Zoals de naam het al zegt is de bodem gemaakt van bloemkool. Het maken van een bloemkool pizzabodem is het meeste werk.
Je maakt de bodem door een bloemkool fijn te raspen of door het in een keukenmachine fijn te malen. Wanneer je dit hebt gedaan doe je de geraspte of fijngemalen bloemkool in een ovenvaste schaal. Je doet het vervolgens zo’n 7 minuten in een voorverwarmde oven (200 graden). Hierdoor gaat het vocht uit de bloemkool.
Na 7 minuten in de oven laat je de bloemkool even uitlekken en leg je het op een schone theedoek. Je wringt de bloemkool nog even uit zodat al het vocht eruit is. Om de bloemkoolbodem extra smaak te geven voegen we nog een aantal ingrediënten toe.
We beginnen met het fijn stampen van een knoflook en een halve ui. Maak er een puree van en voeg het toe aan de bloemkoolbodem. Voeg ook een snufje zout, 1 tl oregano, 1 tl olijfolie en een tl basilicum toe. Als laatst voeg je een ei toe aan het bloemkoolbeslag.
Maak van het hele mengsel een soort deegbal. Dit kun je gewoon met je handen kneden. Leg deze deegbaal vervolgens op een bakpapier en verdeel het zodat er een egale bodem ontstaat. Je kan een lepel met de bolle kant gebruiken om het geheel wat aan te drukken. Houd ongeveer een halve centimeter qua dikte aan.
Tot slot bak je de bodem in ongeveer 10 tot 15 minuten gaar in een oven op 200 graden. Je kan de bodem nog een keer omdraaien zodat ook de onderkant lekker knapperig wordt.
Het garneren van de pizza is erg makkelijk. Je kunt een basis tomatensaus gebruiken waarmee je de pizzabodem kunt bedekken. Voeg vervolgens wat groente toe. Je kunt bijvoorbeeld kiezen voor champignons, paprika, ui, artisjok, cherry tomaatjes of andere koolhydraatarme groenten. Bestrooi het geheel met een beetje kaas en doe het geheel nog 8 minuten in de oven.
Na 8 minuten is je pizza klaar en kun je genieten van een gezond, koolhydraat- en vetarme maaltijd. Sommige supermarkten hebben ook bloemkoolpizza bodems in het assortiment. Deze bodems zijn wel een betere keuze dan een gewone pizzabodem, maar niet goed genoeg voor gebruik tijdens een dieet. Je doet het pas echt goed als je zelf de bodem gaat maken.
(red, lees ook: 10 manieren om bloemkool te bereiden)
Hoe maak ik proteïne pannenkoeken?
Er zijn verschillende manieren om een proteïne pannenkoek te maken. Je kan zelf een aantal ingrediënten mixen of je maakt gebruik van een proteïne-pannenkoekenmeel.
Op het internet staan veel verschillende proteïne pannenkoeken recepten. Je kan ze gemakkelijk maken en ze zijn harstikke lekker. Het nadeel van deze recepten is dat vaak een banaan wordt geadviseerd. Bananen bevatten vrij veel suikers waardoor zo’n proteïne pannenkoek niet in alle diëten geschikt zal zijn.
Je kunt ook kiezen voor een proteïne pannenkoekenmix. Deze poeders zijn verkrijgbaar in potten of in losse zakjes. Een voorbeeld hiervan is de proteïne pannenkoek van Amino-Fit.
Deze pannenkoeken maak je gemakkelijk aan door de poeder te vermengen met water. Je bakt ze vervolgens in zo’n 3 minuten goudbruin en je kunt al snel genieten van je lekkere en gezonde pannenkoek. Deze pannenkoeken bevatten weinig vetten en koolhydraten en zijn daardoor geschikt in veel diëten.
Een ander voordeel van dit soort pannenkoeken is dat ze een hoog eiwitgehalte hebben. Hierdoor heb je een langere tijd een verzadigd gevoel.
Garneren van een proteïne pannenkoek
Om je pannenkoek nog lekkerder te maken kun je de pannenkoek garneren. Het is wel belangrijk om het dan gezond te beleggen. Een zoete pannenkoek met stroop en suiker is erg lekker, maar dat neemt het idee van een gezonde pannenkoek natuurlijk weg. Eventueel kun je kiezen voor een topping met poedersuiker die gemaakt is van erythritol. Ziet er hetzelfde uit als gewone poedersuiker en smaakt nagenoeg hetzelfde. Alleen bevat het geen calorieën en is het niet ongezond! Hier vind je informatie over deze poedersuiker.
Je maakt de pannenkoeken nog gezonder door ze te beleggen met fruit. Fruitsoorten die weinig suikers bevatten zijn aardbeien, rode en blauwe bessen, frambozen en appels. Je kan ook een hartige pannenkoek maken met bijvoorbeeld spinazie, champignons paprika en kip.
Laatste berichten van Marijke Lentferink (toon alles)
- Wanneer is magnesium bisglycinaat aan te raden? - 28 september 2024
- Afvallen met acupunctuur, kan dat? - 7 juli 2024
- Supplementen voor je kraakbeen en gewrichten - 5 mei 2024
Laat een reactie achter