Het klinkt misschien wat tegenstrijdig, maar het hebben van routines kan een enorme verademing zijn voor je dagelijkse sleur en om veel meer te doen op een dag. Hoe dat precies werkt, lees je in deze blog.
Doorbreken van de dagelijkse sleur
Helaas herkennen veel mensen zich erin: ‘de dagelijkse sleur’. Elke dag sta je op, maakt je klaar om naar je werk te gaan en stapt in de auto met een lauwe kop koffie. De hele dag zit je wat weg te tikken achter je computer en om vijf uur weet je eigenlijk al niet meer wat je nou precies gedaan hebt. Je stapt de auto weer in en gaat naar huis om snel even wat te koken en de rest van de avond lig je uitgeteld op de bank.
Ergens vanbinnen zit een verlangen om uit die sleur te stappen en dingen anders te gaan doen. Maar er is een grote drempel waar je niet overheen stapt. Goede voornemens houden we vaak niet vol en ook het breken van oude patronen valt ons zwaarder dan gehoopt.
- Hoe zorg je er nou voor dat je het wél volhoudt?
- Hoe maken we een duurzame verandering?
Routines!
De meeste mensen denken bij het woord ‘routines’ juist aan vastzitten, aan altijd maar hetzelfde doen, maar je kunt ze beter zien als een stevige basis om op terug te vallen. Wanneer je ervoor zorgt dat je die basis op orde hebt, hoef je je daar niet meer druk om te maken.
Routines geven je de ruimte om te focussen op wat je écht belangrijk vindt, het behalen van jouw doelen. Het maakt niet uit hoe druk je het hebt of hoe gestrest je je voelt: je routines heb je en dus is je basis goed. Dankzij die routines sta jij no matter what elke dag weer energiek naast je bed. Ze helpen je zelfs bij het omdraaien van een negatieve bui!
Een eenvoudig en bekend voorbeeld is het dagelijks opmaken van je bed. Direct even luchten als je uit je bed stapt. Dan ga je douchen, aankleden, enzovoort en afsluitend maak je je bed netjes op. Elke dag opnieuw. Hierdoor begin je je dag direct goed en opgeruimd, terwijl het eigenlijk nagenoeg geen tijd kost. Dit is een makkelijke routine die je jezelf snel aan kunt leren.
Het probleem is vaak dat het lastig is om gezonde gewoontes en routines eigen te maken. Zoals in het begin al gezegd werd: je houdt ze niet gemakkelijk vol. Gelukkig zijn er een aantal simpele stappen die je kunt volgen zodat je deze keer je voornemens wél volhoudt.
Hieronder vind je 6 stappen om een nieuwe gewoonte aan te leren en daaronder volgt de uitleg.
Hoe kun je een nieuwe routine aanleren?
- Focus je op één nieuwe gewoonte die je wilt aanleren.
- Bepaal waarom je dit graag dagelijks wilt doen.
- Bedenk welk moment het handigst is.
- Maak reminders om aan deze routine herinnerd te worden.
- Niet te veel nadenken, maar gewoon doen.
- Geef het de tijd.
1 Focus op één nieuwe gewoonte die je wilt aanleren
Het wordt te complex als je allerlei gewoontes tegelijk wilt aanleren. Dus focus op iets wat jij nu heel belangrijk vindt. Of wat je heel graag wilt. Je mag best een wensenlijstje maken van nieuwe gewoontes die je wilt aanleren, maar je pakt er slechts één uit waar je mee gaat beginnen. Voorwaarde is dat je deze gewoonte als een dagelijkse routine wilt inbouwen in je leven.
2 Bepaal waarom je dit graag dagelijks wilt doen
Nieuwe dagelijkse routines kunnen te maken hebben met het aanleren van een gezonde(re) leefstijl, maar het kan ook zijn dat je meer routines wilt om bijvoorbeeld je huis netter te houden, een studie te volbrengen, om af te vallen, of juist voor meer ontspanning. Het gaat erom dat jij iets heeeeeeel graag wilt veranderen en het als iets vanzelfsprekends in je dagroutine wilt opnemen. Iets wat je bijvoorbeeld gemak, geluk of gezondheid oplevert!
Voorbeelden van nieuwe gewoontes:
- Dagelijks half uur wandelen, goed voor je gezondheid / conditie.
- Elke dag een uur lezen in een roman, of studieboek, goed voor je ontspanning of ontwikkeling.
- Elke dag een groene smoothie drinken, goed voor je gezondheid of als je wilt afvallen.
- Elke avond de keuken netjes maken, goed voor je mind, meer rust in je hoofd.
Wat zou jij hier invullen?
3 Bedenk welk moment het handigst is
Een routine gebeurt op een bepaald moment. Het hoeft niet een vast tijdstip te zijn, maar wel aansluitend op iets anders. Denk aan: direct na het wakker worden, na het avondeten, na het werken, voor het tandenpoetsen, enzovoort.
4 Maak reminders om aan deze routine herinnerd te worden
Als je bijvoorbeeld direct na het wakker worden eerst buikspieroefeningen wilt doen, of zo’n 10 bladzijden lezen in een studieboek, dan heb je een reminder op je nachtkastje liggen. Dan kan gewoon een papiertje zijn met de reminder groot opgeschreven, maar het kan ook iets subtiels zijn, zoals een mooie steen die je op je nachtkastje legt en die voor jou de reminder is.
Als je uit je werk komt en bijvoorbeeld eerst altijd je schoenen uittrekt, dan leg je bij het schoenenkastje een reminder. Je kunt ook herinneringen in je telefoon aanmaken. Dan zal het meer rond een bepaalde tijd zijn, maar dat kan ook voor jou prima zijn.
5 Niet te veel nadenken, maar gewoon doen.
Misschien voel je in het begin weerstand. Gewoon omdat het een verandering is en mensen houden eigenlijk niet zo van veranderingen. Maar ja, je wilt het wel graag, dus je moet de weerstand gewoon even negeren. Geef jezelf geen kans om erover na te denken, maar doe het gewoon. De 5-seconde-regel kan ook een goed hulpmiddel zijn.
Koester ook het gevoel daarna. Als je iets doet waar je wat moeite mee hebt, of weerstand voor voelt, maar je doet het wel, dan geeft je dat een heel goed gevoel!
6 Geef het de tijd
Een routine aanleren duurt gemiddeld zo’n 3 weken. Maar het hangt ervan af wat je wilt leren als dagelijkse gewoonte. Sommige nieuwe gewoontes zijn gewoon lastiger aan te leren dan anderen. Of duren letterlijk langer waardoor het lastiger is om direct de voordelen te voelen. Ook per persoon zal dit verschillen.
Een belangrijke voorwaarde voor het succesvol aanleren van een nieuwe routine is dus ook vooral volhouden en doorgaan!
Hoe weet je of je dagelijkse routine geslaagd is?
Een routine is een routine als je er niet meer over nadenkt, maar als je het gewoon doet. Voordat je kon autorijden, moest je heel erg nadenken over het gebruik van de koppeling (schakelen) en je rem- en gaspedaal. Als je al een tijdje je rijbewijs hebt, dan zul je nooit meer denken hoe je iets doet, je doet het gewoon.
Uiteindelijk is dat ook met dagelijkse routines. Juist door het te integreren in je dagelijkse leven, als een vanzelfsprekendheid, lijkt er vanzelf tijd en ruimte te zijn hiervoor. Je staat er vooraf niet meer bij stil, het hoort gewoon erbij net als tandenpoetsen.
Het schept weer ruimte voor iets nieuws, bijvoorbeeld een leuke cursus 😉
Tot slot
Het is belangrijk dat er een sterke basis is van routines en gezonde gewoontes, zodat je daarmee je meest succesvolle leven kunt bouwen. Succes is wat voor jou het leven makkelijker en leuker maakt. Waar jij een goed gevoel over krijgt. Door routines krijg je meer rust in je hoofd, een beter gevoel over jezelf en meer ruimte voor andere zaken!
Jenny
Laatste berichten van Jenny (toon alles)
- Pijn aan één knie tijdens het fietsen: oorzaken, tips en preventie voor fietsers - 20 november 2024
- Hoe kan ChatGPT helpen met een gezondere levensstijl? - 17 november 2024
- Helpt ontzuren of ontgiften (detoxen) bij reuma of fibromyalgie? - 13 november 2024
Laat een reactie achter