Een goede nachtrust is belangrijk. Niet alleen voor jezelf, maar zeker ook voor kinderen. Tijdens de slaap worden de indrukken van de dag verwerkt, rust je uit en zorg je ervoor dat je weer uitgerust aan een nieuwe dag begint.
Wanneer je kinderen hebt die te kampen hebben met slaapproblemen – dit komt in 15% tot 30% van de gezinnen voor – is het terecht dat je je zorgen maakt.
Gelukkig kan je de meeste slaapproblemen met kleine aanpassingen in gedrag en in de slaapkamer verbeteren, zoals het creëren van een vast slaapritme, het vermijden of verminderen van games spelen en bepaalde films kijken en het uitvoeren van voldoende lichaamsbeweging.
Ben je benieuwd naar alle mogelijke verbeterpunten? In dit artikel benoemen vind je tips om je kind beter te laten slapen.
7 tips om je kind beter te laten slapen
1 Creëer een vast slaapritme
Rust en regelmaat zijn belangrijke begrippen binnen de opvoeding van kinderen. Het verzorgen van een vast slaapritme hoort hier ook bij.
Het vasthouden aan dit slaapritme, ook wel slaapritueel genoemd, heeft een langdurig positief effect en voorkomt doorslaapproblemen bij kinderen. Een vast slaapritme kan bestaan uit:
- Samen tanden poetsen
- Samen de pyjama aantrekken
- Samen een boekje lezen/voorlezen
- Samen knuffels uitzoeken om mee te slapen
Deze lijst is natuurlijk niet uitputtend. Het gaat erom dat je kind een duidelijk ritme krijgt rondom het naar bed gaan, zodat je kind ook weet dat het de bedoeling is dat er geslapen moet worden.
2 Minimaliseer het schermgebruik rondom het slapengaan
Het is natuurlijk heel erg verleidelijk om je kind voor het slapen een filmpje te laten kijken of nog even een spelletje te laten spelen. Slaapproblemen bij kinderen worden namelijk vaak veroorzaakt door overmatige blootstelling aan ‘blauw’ licht.
Dit blauwe licht remt de aanmaak van melatonine en dat is nu precies het hormoon dat kinderen nodig hebben om goed te kunnen slapen. Ook kan het gebruik van een smartphone of tablet de kinderen juist alerter maken, waardoor zij minder snel in slaap komen.
3 Natuurlijk & veilig supplement voor kinderen
Een supplement kan kinderen helpen om van nature meer melatonine aan te maken. Zo valt het kind op natuurlijke wijze in slaap & slaapt het kind beter door. Zo word je als ouder dus minder vaak gestoord door je kind ‘s nachts (eindelijk een nacht doorslapen).
Maar welke middelen zijn veilig te gebruiken voor kinderen? Wij hebben vele slaapmiddelen vergeleken en zijn tot de conclusie gekomen dat dit slaapsupplement als beste uit de test komt.
Het bevat alleen goed onderzochte ingrediënten in een veilige dosering, die de lichaamseigen aanmaak van slaapverwekkende stofjes ondersteunen. Ook is het niet verslavend en kun je ermee stoppen wanneer je wilt.
Het bevat de bouwstenen van serotonine en melatonine, actieve vitaminen en goed opneembare mineralen. De perfecte, veilige combinatie voor kinderen vanaf 4 jaar.
Leestip: zie ook ons artikel over natuurlijke middelen om beter te slapen
4 Zorg voor voldoende lichaamsbeweging
Lichaamsbeweging is belangrijk voor iedereen en zeker voor kinderen. Beweging zorgt ervoor dat je kind zijn of haar energie kwijt kan en hierdoor ‘s nachts beter slaapt.
Vooral lekker buitenspelen is perfect voor kinderen. Zo zijn ze lekker in de buiten in de zon en leren ze beter met andere kinderen omgaan. Vooral het natuurlijke zonlicht is erg goed voor het dag- en nachtritme.
Door meer in het zonlicht te komen, weet het brein beter wanneer het dag of nacht is. Bij kinderen die veel binnen achter de computer of tv zitten, functioneert dit dag- en nachtritme minder goed.
Ook helpt beweging om op een gezond gewicht te blijven en om beter te concentreren op school. Iedere ouder wil toch een gezond kind dat het goed doet op school? Lekker buitenspelen en/of sporten dus!
5 Vermijd griezelige films, games en andere prikkels
Je kent het vast wel; na een griezelige film of ander eng moment op tv lig je ’s nachts te piekeren. Bij kinderen werkt dit net zo. Door het zien van enge beelden op tv, geweld in videogames of andere spannende prikkels kunnen slaapstoornissen ontstaan.
Dit is natuurlijk niet altijd te voorkomen, maar vermijd vlak voor het slapengaan griezelige films, games en andere negatieve beelden. Soms helpt het om nog wat fijne, rustige liedjes te luisteren voor het slapengaan.
6 Zorg voor een comfortabele slaapruimte
Een goede nachtrust is belangrijk en storende factoren in de slaapruimte kunnen deze nachtrust verstoren. De slaapkamer kan, onbedoeld, een storende factor zijn op de slaapbeleving van het kind. Factoren die invloed hebben op de nachtrust:
- Temperatuur – zorg dat de temperatuur in de slaapkamer ongeveer 18 graden is. Een te warme of te koude omgeving kan het slaapritme verstoren.
- Geluid – geluid kan het slaapritme verstoren. Slaapt je kindje aan een drukke weg? Dan kan het handig zijn om geluiddempende maatregelen te treffen of om oordopjes aan te schaffen.
- Licht – tijdens de slaap reageer je, soms onbewust, op licht. Vlak voordat het bedtijd is, is het verstandig om de lichtintensiteit wat omlaag te brengen. Hoe donkerder, hoe beter voor de aanmaak van het slaaphormoon melatonine.
Zorg dus voor een slaapkamer met zo min mogelijk prikkels en een aangename temperatuur. Liever geen computer of tv in de slaapkamer.
7 Lees samen een verhaaltje voor het slapengaan
Het samen lezen van een verhaaltje is al besproken bij het aanbieden van een slaaproutine. Samen een verhaal voorlezen of samen een verhaal verzinnen, zorgt ervoor dat je kind tot rust komt.
Een verhaaltje prikkelt de verbeelding. Door samen een verhaal te verzinnen kom je in verbinding met elkaar. Ook helpt een vrolijk verhaaltje voor het slapengaan bij het verminderen van nachtmerries.
Er zijn dus verschillende manieren die een positieve invloed hebben op het voorkomen van slaapproblemen bij kinderen. Denk aan een donkere slaapkamer, een goede slaaproutine, het minimaliseren van schermgebruik en eventueel een veilig, natuurlijk slaapmiddel voor kinderen.
Jenny
Laatste berichten van Jenny (toon alles)
- Dagelijkse lichaamsbeweging verkleint het risico op uitzaaiingen bij kanker - 17 januari 2025
- In de avond sporten is beter als je wilt afvallen! - 13 januari 2025
- Ochtendstijfheid: verschillende oorzaken en oplossingen - 7 januari 2025
Laat een reactie achter