Dit blogartikel kregen we aangeleverd door Jacqueline van Lieshout van detoxcoach.nl.
Bijna dagelijks krijgt Jacqueline mails over soja en de producten, die ervan gemaakt worden. Vragen zoals:
- Mag ik tofu eten?
- Kan ik soja melk drinken in plaats van geitenmelk?
Er zijn vele goeroes die aangeven dat soja heel gezond is. Soja wordt gezien als de ideale vlees- of visvervanger. Daar speelt de producent uiteraard gretig op in. Soja was ooit een bijproduct van de industrie, waarvan grote hoeveelheden overbleven. Ze hebben er producten voor de consument van gemaakt. Denk aan; soja toetjes, soja melk, soja burgers, noem het maar op. We denken allemaal dat het heel gezond is. Is het ook zo?
Een stukje achtergrond: gefermenteerde of ongefermenteerde soja
Allereerst moet echt benadrukt worden dat je altijd, of in ieder geval zoveel mogelijk, moet kiezen voor biologische producten. Zeker in de soja-wereld. Genetisch gemanipuleerde soja wil je niet in je buurt hebben. Wanneer het aan hongerige varkens wordt aangeboden lopen ze er met een boog omheen.
Dan is er nog een verschil tussen gefermenteerde en ongefermenteerde soja. Hier een lijstje met wat nu wat is:
Ongefermenteerde soja is ongezond |
Gefermenteerde soja is gezond |
|
|
Wat is nu het probleem van ongefermenteerde soja?
Fytinezuur, net als in de boterham
Soja is een peulvrucht. Soja bevat fytinezuur. Ook producten uit dezelfde familie bevatten dit zuur. Denk bij de familie aan: rijst, gerst, haver, tarwe en rogge. Fytinezuur zie je ook weleens staan bij de lijst van ingrediënten op brood.
Fytinezuur zorgt voor het blokkeren van de opname van essentiële mineralen (zoals calcium, magnesium, koper, ijzer en zink). Het wordt daarom ook wel een mineraalrover genoemd. Ook blokkeert het de inname van jodine, essentieel voor de groei en stofwisseling en daarnaast voor de schildklier om schildklierhormonen te produceren.
Vergelijkbaar met een anticonceptie pil
Het gevaarlijkste effect zijn de aanwezige fyto-oestrogenen. Deze hebben de potentie om onvruchtbaarheid te veroorzaken. Uit onderzoek is gebleken dat het drinken van 2 glazen sojamelk in slechts één maand genoeg chemische stoffen levert om de menstruatiecyclus van een vrouw te beïnvloeden. Ook vergroot soja de kans op borstkanker. Soja kan ook de schildklier ontregelen, wat tot flinke problemen en ziektes kan leiden.
Nog meer problemen met ongefermenteerde soja
- verzwakt het immuunsysteem
- vergroot de kans op nierstenen
- draagt bij aan voedselallergieen en spijsvertering intolerantie
- kunnen problemen met de alvleesklier veroorzaken
- bevat enorm veel aluminium, dit kan giftig zijn voor het zenuwstelsel en de nieren
Voordelen van gefermenteerde soja
- fytinezuur wordt geneutraliseerd tijdens het fermentatieproces
- sterk positief effect op de darmflora
- zorgt voor betere opname van voeding (en voedingsstoffen)
Suiker, ook in de soja producten toevoeging nummer één
Kijk maar eens in de supermarkt op de achterzijde van de populaire sojaproducten. Zie hoeveel suiker daarin zit.. Need I say more?
Dit artikel is geschreven door Jacqueline van Lieshout van detoxcoach.nl. Jacqueline van Lieshout is ook bekend van haar boeken In 28 dagen van gifbelt naar tempel en Geniet ervan…?Je eerste jaar als moeder…
Vanessa
Laatste berichten van Vanessa (toon alles)
- Recept voor een gezonde soep met kokosmelk - 24 september 2023
- Gegrilde bloemkool als voorgerecht - 14 september 2023
- Hoe maak je zelf gnocchi? - 8 september 2023