• Door naar de hoofd inhoud
  • Spring naar de eerste sidebar
  • Spring naar de voettekst
  • Over ons
  • Adverteren
  • Gastbloggers
  • Nieuwsbrief
  • Dossiers
  • Contact
Logo Goed eten Gezond leven
Hide Search
%s
  • Home
  • Goed eten
    • Voeding
    • Drinken
    • Tussendoortjes
    • Buiten koken
  • Gezond leven
    • Gezondheid
    • Zelfzorg
    • Mind
    • Vitamines & mineralen
    • Liefde & Relaties
    • Op je werk
  • Recepten
    • Ontbijt
    • Lunch
    • Diner
    • Desserts
    • Tussendoortjes
    • Drinken
    • Vegan
    • Koolhydraatarm
  • Afvallen
  • Supplementen
    • Natuurlijke slaapmiddelen
    • Natuurlijke fatburners
    • Greenjuices
  • Beweging
    • Oefeningen voor thuis
    • Wandelen
    • Yoga
  • Boeken
    • Kookboeken
    • Boeken over Afvallen
    • Boeken Gezonde Leefstijl
    • Boeken over Gezondheid
    • Boeken Zelfontwikkeling
    • Boeken over Beweging
  • Leuk!
    • Restaurants
    • Erop uit
    • Cadeautips
    • Schoonheid
    • WellnessVakanties
    • Productreviews
Je bevindt je hier: Home   Goed eten & koken   Soja gezond of ongezond?

Soja gezond of ongezond?

Laatste update: 4 februari 2021 - Door Vanessa | Leestijd ca. 3 minuten

Dit blogartikel kregen we aangeleverd door Jacqueline van Lieshout van detoxcoach.nl.

Bijna dagelijks krijgt Jacqueline mails over soja en de producten, die ervan gemaakt worden. Vragen zoals:soja-gezond-of-ongezond

  • Mag ik tofu eten?
  • Kan ik soja melk drinken in plaats van geitenmelk?

Er zijn vele goeroes die aangeven dat soja heel gezond is. Soja wordt gezien als de ideale vlees- of visvervanger. Daar speelt de producent uiteraard gretig op in. Soja was ooit een bijproduct van de industrie, waarvan grote hoeveelheden overbleven. Ze hebben er producten voor de consument van gemaakt. Denk aan; soja toetjes, soja melk, soja burgers, noem het maar op. We denken allemaal dat het heel gezond is. Is het ook zo?

Een stukje achtergrond: gefermenteerde of ongefermenteerde soja

Allereerst moet echt benadrukt worden dat je altijd, of in ieder geval zoveel mogelijk, moet kiezen voor biologische producten. Zeker in de soja-wereld. Genetisch gemanipuleerde soja wil je niet in je buurt hebben. Wanneer het aan hongerige varkens wordt aangeboden lopen ze er met een boog omheen.

Dan is er nog een verschil tussen gefermenteerde en ongefermenteerde soja. Hier een lijstje met wat nu wat is:

Ongefermenteerde soja is ongezond

Gefermenteerde soja is gezond

  • tofu
  • tahoe
  • alle soorten sojamelk
  • soja babymelk poeder
  • soja eiwitpoeders
  • vegaburgers, sojaworstjes
  • biologische miso
  • biologische tempé
  • sojasaus
  • tamari (glutenvrije sojasaus)
  • natto (gefermenteerde bonen)

Wat is nu het probleem van ongefermenteerde soja?

Fytinezuur, net als in de boterham

Soja is een peulvrucht. Soja bevat fytinezuur. Ook producten uit dezelfde familie bevatten dit zuur. Denk bij de familie aan: rijst, gerst, haver, tarwe en rogge. Fytinezuur zie je ook weleens staan bij de lijst van ingrediënten op brood.

Fytinezuur zorgt voor het blokkeren van de opname van essentiële mineralen (zoals calcium, magnesium, koper, ijzer en zink). Het wordt daarom ook wel een mineraalrover genoemd. Ook blokkeert het de inname van jodine, essentieel voor de groei en stofwisseling en daarnaast voor de schildklier om schildklierhormonen te produceren.

Vergelijkbaar met een anticonceptie pil

Het gevaarlijkste effect zijn de aanwezige fyto-oestrogenen. Deze hebben de potentie om onvruchtbaarheid te veroorzaken. Uit onderzoek is gebleken dat het drinken van 2 glazen sojamelk in slechts één maand genoeg chemische stoffen levert om de menstruatiecyclus van een vrouw te beïnvloeden. Ook vergroot soja de kans op borstkanker. Soja kan ook de schildklier ontregelen, wat tot flinke problemen en ziektes kan leiden.

Nog meer problemen met ongefermenteerde soja

  • verzwakt het immuunsysteem
  • vergroot de kans op nierstenen
  • draagt bij aan voedselallergieen en spijsvertering intolerantie
  • kunnen problemen met de alvleesklier veroorzaken
  • bevat enorm veel aluminium, dit kan giftig zijn voor het zenuwstelsel en de nieren

Voordelen van gefermenteerde soja

  • fytinezuur wordt geneutraliseerd tijdens het fermentatieproces
  • sterk positief effect op de darmflora
  • zorgt voor betere opname van voeding (en voedingsstoffen)

Suiker, ook in de soja producten toevoeging nummer één

Kijk maar eens in de supermarkt op de achterzijde van de populaire sojaproducten. Zie hoeveel suiker daarin zit.. Need I say more?

Dit artikel is geschreven door Jacqueline van Lieshout van detoxcoach.nl. Jacqueline van Lieshout is ook bekend van haar boeken In 28 dagen van gifbelt naar tempel en Geniet ervan…?Je eerste jaar als moeder…

Misschien vind je dit ook interessant:

  • Gebakken rijst met Falafel (vegan)
    Gebakken rijst met Falafel (vegan)
  • Trede 2: Voedselzandloper | Groente, fruit, peulvruchten en soja
    Trede 2: Voedselzandloper | Groente, fruit, peulvruchten en…
  • Melk en So-JA?
    Melk en So-JA?
The following two tabs change content below.
  • Biografie
  • Laatste Berichten
My Instagram profile

Vanessa

Samen met Jenny ben ik eigenaar van Goed eten Gezond leven. Na mijn studieperiode heb ik vooral gewerkt als online analyticus en mooie carrière moves gemaakt. Maar mijn echte passie ligt bij gezonde voeding en koken! Ik werkte al vaak met Jenny samen en ik kon haar vaak adviseren welke voeding goed voor haar was. Wij vonden het leuk om samen op onderzoek uit te gaan. Wat is nu eigenlijk een gezonde leefstijl? Wat heeft voeding en beweging voor effect op hoe je je voelt? Waarom is de kracht van gedachten zo sterk? Deze website is mijn passie. Samen met Jenny deel ik graag tips over een gezonde leefstijl. Ik ben geen arts, dus ik kan geen gezondheidsadviezen geven. Wel kan ik tips geven over een duurzame en gezonde leefstijl. Ik deel graag recepten en probeer ook graag eens wat nieuws uit op gebied van voeding.
My Instagram profile

Laatste berichten van Vanessa (toon alles)

  • Recept voor een gezonde soep met kokosmelk - 24 september 2023
  • Gegrilde bloemkool als voorgerecht - 14 september 2023
  • Hoe maak je zelf gnocchi? - 8 september 2023

Interessant? Lees dan ook onze andere artikelen over: gastblog, soja

Primaire Sidebar

Blijf op de hoogte!

Schrijf je in voor onze wekelijkse update en ontvang als extraatje gratis 4 wandelbingokaarten.

Volg ons ook op Facebook

Goed eten Gezond leven

Partners:

Wil je ons helpen? Dankzij onze partners zijn wij in staat om deze website te blijven maken. Daar zijn we blij mee. Zij bemoeien zich overigens niet met de inhoud van onze site!

Body and Fit shop    

Dossiers

Dossiers Goed eten Gezond leven over voeding, bewegen en mind




Alka Greens

Footer Widget Header

Footer

Recente berichten

  • Hoe gezond zijn maiskolven?
  • Quarterlife Crisis: Keuzestress bij jongvolwassenen
  • 5 x gezonde alternatieve ingrediënten voor het bakken
  • Recept voor een gezonde soep met kokosmelk
  • Hoe gezond zijn augurken?

Let op

Deze website geeft geen medisch advies en is slechts ter inspiratie bedoeld voor een gezonder leven en zelfzorg met de juiste voeding, leefstijltips en tips voor beweging. Bij fysieke of mentale klachten dien je te allen tijde je (huis)arts te raadplegen.

Meest gelezen artikelen op onze site

  1. Is kurkuma gezond?
  2. Welke maaltijdboxen zijn er allemaal?
  3. Is muntthee gezond?
  4. Feiten over het ontzuren van je lichaam
  5. Basisrecept speltpannenkoeken
  6. Tips om af te vallen als je ouder dan 40 bent
  7. Welke eiwitshake is het beste?
  8. Fitness artikelen voor de thuisfitness
  9. Collageen-proteïnepoeder getest, goed voor huid, spieren en gewrichten
  10. De lekkerste en beste suikervervanger

Goed eten Gezond leven

Over ons, onze visie en missie
Disclaimer
Privacy statement
Partners
Adverteren
Gastbloggers
Nieuwsbrief
Dossiers
Contact

Zie ook:
Wellness Vakanties

Volg ons op Social Media

Volg ons op FacebookVolg ons op Twitter Volg ons op Pinterest Volg ons op Instagram Volg ons op Youtube

© 2023 Goed Eten Gezond Leven