Ik heb nog nooit een moeder gesproken die alles onder controle heeft. Een moeder met een leven waarin balans de norm is: de hele dag Mary Poppins spelen met de kinderen, met daarnaast een killer job, een geweldige relatie (natuurlijk) en tijd hebben voor al onze vriendjes en vriendinnetjes. Wat ik wel tegenkom: “O, ik wou dat ik nooit aan kinderen was begonnen; “Ik heb al 5 weken de was niet meer opgevouwen.” “Mijn man en ik hebben al 6 maanden geen seks gehad”. “Ik werk van 22.00 tot 0.00 half slapend achter de computer om nog een beetje het gevoel te hebben mee te kunnen draaien in de maatschappij.”
Ik denk dat we het allemaal met elkaar eens zijn dat het leven als vrouw veel van je vraagt: je “offert” jezelf op voor de kinderen, je dag gaat over boodschappen doen, de vaatwasser inruimen (…terwijl je met een klantenservice aan de lijn bent), poepluiers verschonen, e-mails beantwoorden, koken (en ondertussen de zoveelste deksel, pan of wat je ook maar kunt vinden – in alle wanhoop – aan je ukkepuk geeft zodat hij even stil is).
Lang leve de emancipatie
Lang leve de emancipatie, we mogen alles, we doen dan ook alles en nu leven we op pillen, koffie, suiker en zijn alles behalve ‘happy’. Dat was toch waar het om draaide? Geluk? Nope, daar is geen tijd voor, geluk komt later wel (als de kinderen groter zijn). De dagen razen aan je neus voorbij, voor je het weet is het alweer kerst (en het was je net gelukt de doos met kerstballen in september eindelijk naar zolder te brengen). Het is waanzin om altijd voor morgen te leven en nooit letterlijk stil te staan en om je heen te kijken hoe mooi het leven stiekem al is.
Het voelt als een zeggen en vrijheid om een leuke baan te hebben, je kinderen te zien opgroeien en daarnaast de ruimte te hebben om leuke dingen te doen. Het is een ‘vrijheid’ die we als vrouwen soms niet zo ervaren omdat we ons leven nu eenmaal niet op ieder willekeurig moment op pauze kunnen zetten. Je kunt nooit echt weg omdat iedereen (kids & hubby) 24/7 op je rekent. De enige me-time die we hebben is als de kinderen op bed liggen en dan ben je zelf (…gek genoeg…) ook helemaal gesloopt en klaar voor bed.
Vroeger was alles anders
Maar hoe deden vrouwen dat vroeger? Toen was het gewoonlijk om 10 kinderen te hebben, nu raken we al overspannen en zijn we klaar voor het gekkenhuis bij 1 kind.
Praktisch gezien hielpen de oudste kinderen met de verzorging en opvoeding van de jongere broertjes en zusjes en mama was volledig toegewijd aan de opvoeding en verzorging van de kinderen en het huishouden. Ze hadden vaak ook vrouwennetwerk (van oma’s, tantes, nichtjes, moeders, vrienden, etc.) die hen bijstonden. Met zo’n netwerk stond je er als vrouw nooit alleen voor. En laten we wel wezen, het leven van mijn oma en moeder was ook enigszins simpeler ingericht in vergelijking tot nu: er waren geen tv’s, smartphones, tablets en laptops die voor constante afleiding zorgden. Er werd niet van ze verwacht dat ze ieder mailtje en WhatsApp bericht binnen 5 minuten moesten beantwoorden. Dat klinkt als een leven dat er veel makkelijker en gemoedelijker aan toe ging dan het leven van de vrouw anno nu.
Maar we mogen het leven van onze oma’s en moeders ook niet rooskleuriger tekenen dan het was. Ook zij hadden hun uitdagingen velen vochten voor meer rechten dan het aanrecht. Het is mooi dat we door hun inspanningen meer keuzevrijheden hebben gekregen. We kunnen nu kiezen om wel/geen moeder te worden, wel/niet te gaan werken, studeren, trouwen, stemmen, etc. Maar hebben we daadwerkelijk keuzevrijheid? Niet altijd. Veel huishoudens draaien op 2 inkomens, een noodzaak waar een gemiddeld gezin niet aan ontkomt. En zelfs met een man of partner aan je zijde voel je je vaak toch net een ‘Single mom’ met kinderen en dat is pittig!
Stop met vechten…
We moeten een manier vinden om te dealen met het leven zoals het is, dat betekent in de eerste plaats dat we niet meer vechten tegen wat er nu is. Naar Bora Bora vluchten of je kinderen op Marktplaats zetten is helaas geen optie. Maar acceptatie van de chaos, de oneindige to do list, de tranen van je kids en jezelf is een goed begin. Deze mindset is niet genoeg. Me-time in de vorm van een boekje lezen (als dat lukt), heerlijk in bad gaan of even lekker lunchen met vriendinnen (terwijl je panisch op de telefoon kijkt om te zien of er een teken is dat de kinderen nog leven), een serie kijken en met je voeten op de bank is vaak niet rustgevend genoeg.
Als we als vrouwen overeind willen blijven in deze wereld en ruimte willen maken om enigszins van het leven te genieten, moeten we het leven anders gaan beleven. De anti-dose voor de hectiek, het lawaai en de chaos is Stilte. Ik heb het hierbij niet over stilte als “de afwezigheid van lawaai” – maar over stilte waarbij je lijf, hoofd en heel je systeem de ruimte krijgt om op te laden. Hoe doe je dat? Door je bewust te worden van dit moment en aanwezig te zijn. We zijn veelal onderweg naar daar en zijn zelden hier. Door helemaal hier te zijn ga je vanzelf uit de haast-stand, je verdwaalt minder in je hoofd en gaat meer in je lijf zitten. Het lijf is meester in je bewust te maken op wat zich in je afspeelt en wat het daadwerkelijk nodig heeft. Luister ernaar, dat zal het vinden van oplossingen voor meer rust en welzijn in je leven makkelijker maken.
Door de natuur wandelen is een goede manier om tot rust te komen, de wind, aarde, zon, en water ontlaadt. Maar we kunnen onszelf ook 2x 10 minuutjes geven op een dag voor serieuze Me-time in de vorm van een (Youtube) meditatie of yoga. Wat dit met je doet is je terugbrengen naar het leven van NU en dat geeft voldoening. Voldoening geeft meer perspectief, meer geduld (handig als je kids hebt) en dan nog de bonustopper: je gaat eigenlijk net zoals een kind gewoon happy zijn met wat er is.
—
Deze blog is geschreven door Roxane Young i.s.m. Mami Veza, beide coaches en trainers bij Oak House Academy. Voor meer informatie over het creëren van balans tussen gezin, werk en al het ander dat het leven brengt ga je naar www.oakpulse.com
Laatste berichten van Mami Veza (toon alles)
- Hoe kun je ontdekken wat je wilt in het leven? - 23 januari 2025
- Kerstgedachte: omgaan met tijden van overvloed en tegenspoed - 24 december 2024
- Waarom jij geen pechvogel bent (en hoe je verder komt) - 30 november 2024
Laat een reactie achter