Nu het Nederlands elftal de volgende ronde heeft bereikt kan het zo zijn dat er tijdens de volgende spannende wedstrijden stress gaat optreden. Maar wat heeft dat nou eigenlijk voor invloed op ons als je stress hebt. Tijdens een wedstrijd kan je onopgemerkt een bakje borrelnootjes of andere hapjes leeg eten, maar wat is nu het gevolg van langdurige stress.
Body4Weight stelt in het intakegesprek vragen over wat de gevolgen van langdurige stress op jouw leven zijn. Maar waarom is het voor Body4Weight dan zo belangrijk te weten welke rol stress speelt?
Eten en gevoelens gaan samen
Vanaf onze geboorte associëren we eten al met genot, genegenheid en vreugde. Ook gaat het vaak samen met emotionele gebeurtenissen. Eten om troost te vinden, is een vaak voorkomend gedragspatroon. En daar dien je als ouder ook al in een vroeg stadium rekening mee te houden. Probeer niet altijd te troosten met wat lekkers. Dit zal levenslang worden mee genomen en moeilijk zijn om er weer van af te komen.
Sommige patronen van emotie eten zijn heel erg persoonlijk. Maar onderzoekers hebben ontdekt dat algemene gevoelens ook tot emotie eten kunnen leiden. Hun bevindingen bieden inzicht in de reden waarom mensen eten gebruiken als antwoord op gevoelens en niet op honger.
Stress
Emotie eten kan het gevolg zijn van stress. Maar val je daar nou van af of kom je er van aan? Stress maakt ons uiteindelijk dikker. Dit zal bij veel mensen de wenkbrauwen doen fronsen.
Vooral tijdens langere perioden van stress produceert ons lichaam meer van het hormoon cortisol. Cortisol onderdrukt onder andere de werking van insuline, waardoor de bloedsuikerspiegel stijgt. Dit leidt tot minder vetafbraak. Daarnaast verlaagt de cortisol ons serotonine niveau in onze hersenen. Hierdoor ontstaat juist een toe genomen behoefte aan zoetigheid, het ‘troost’ eten.
Je kunt je voorstellen dat medicijngebruik, dat veelal ingrijpt op hormonen, ook een aandeel heeft in het ontwikkelen van overgewicht. Ook bij dit punt ‘medicijngebruik’ gaan de gewichtsconsulenten van Body4Weight wat dieper in bij het intake gesprek.
Slaapdeprivatie
Stress gaat vaak gepaard met een verminderde slaap. Wie minder slaapt, produceert ook weer eens meer cortisol. Tel daarbij op dat juist in onze slaap het meeste vet wordt verbrand en het is voorstelbaar dat een belangrijk deel van de vetverbranding stilvalt. Vooral chronisch laat naar bed gaan van kinderen blijkt funeste gevolgen te hebben voor de stofwisseling.
Leer jezelf begrijpen De eerste stap is om te leren begrijpen welke invloed emotie eten kan hebben wanneer je probeert af te vallen. Blijvend afvallen in combinatie met emotie eten is alleen mogelijk als je met bepaalde gevoelens leert om te gaan zonder terug te grijpen op voedsel. Probeer te ontdekken op welke momenten je naar eten grijpt puur en alleen uit emotie, schrijf deze momenten op in je dagboek. Zodra je weet wanneer en waarom je meer gaat eten, kun je strategieën bepalen en de juiste oplossingen zoeken.
Pas hier de zelfreflectie op toe van Body4Weight en je bent al aardig op weg om het te verbeteren. Body4Weight gaat tijdens een terugkeer moment met de cliënt het dagboek bespreken. Ook gaan zij grondig aan de slag om het afvallen en de doelen die gesteld zijn haalbaar te maken.
Heb je nog meer vragen hierover of wil je begeleidt worden door een gewichtsconsulent van Body4Weight. Mail dan naar info@body4weight.nl of bezoek onze site www.Body4Weight.nl
Met gezonde groet,
Willem
Willem Bolck
Laatste berichten van Willem Bolck (toon alles)
- Energiebehoefte van volwassenen - 19 augustus 2014
- Energiebehoefte van kinderen - 12 augustus 2014
- Obesitas wat is dat nou eigenlijk? - 5 augustus 2014
Laat een reactie achter