Ik probeer al een poosje van die lekkere knapperige wafels na te maken, maar dan een stuk gezonder. En vandaag leek het er toch wel heel erg op. Zonder topping of andere toevoegingen op de wafel smaakte de wafel ook super lekker.
De bereiding, inclusief alle ingrediënten die ik heb gebruikt, leg ik hieronder uit. Op de foto zie je dat er kleurverschil is tussen de wafels. Dat komt doordat de eerste wafels bijna 4 minuten in het apparaat zaten en de andere twee 5 minuten. Voor de smaak maakte het trouwens niet uit!
Gezoet met Biotona Supersweet
Ik gebruikte Biotona Supersweet. Dit wil ik toch even toelichten. Deze supersweet bestaat voornamelijk uit kokosbloesemsuiker. Het is beter om kokosbloesemsuiker te gebruiken vanwege de veel lagere glycemische index dan bijvoorbeeld suiker heeft. Veel beter voor je bloedsuikerspiegel! Het blijft natuurlijk wel een zoetstof met de nodige calorieën.
Wat maakt Biotona Supersweet anders dan andere kokosbloesemsuikers?
Deze kokosbloesemsuiker is heel poederachtig, dat is erg fijn bij de verwerking in recepten. Maar de smaak is ook echt krachtig. Je hoeft niet heel veel te gebruiken om een lekkere zoete smaak te krijgen. De Biotona Supersweet bevat veel fytonutriënten (antioxidanten) en bestaat uit de volgende bestanddelen: kokosbloesemsuiker uit Indonesië, gecombineerd met lucama- en yaconpoeder uit Peru. Alles wordt biologisch geteeld.
Lucamapoeder
Dit poeder wordt door bekende voedingsdeskundigen als Jesse van der Velden aangeraden als gezonde zoetstof. Een gezond alternatief voor suiker als je wilt afvallen of als je je bloedsuikerspiegel stabiel wilt houden. Het bevat zeer waardevolle voedingsstoffen, dus het is ook echt goed voor je. Het wordt gemaakt van vruchten van de lucamaboom.
Yaconpoeder
Gemaakt van de yaconwortel uit Peru. Het is iets minder zoet, maar bevat ook minder calorieën. Het wordt gezien als een pre-biotica en daarom heel goed voor de werking van je dikke darm.
Kokosbloesemsuiker
Natuurlijke suikers die gewonnen worden uit de kokosbloesem. Het is een ongeraffineerde suiker, met laag glycemische indexwaarde en bevat oa vitamine B, ijzer, zink en magensium.
100 gram van de Biotona Supersweet is goed voor 341kcal. Maar 100 gram is natuurlijk al erg veel… Bij het recept van deze vier wafels gebruik je in totaal zo’n 20 tot 25 gram. Dus ruim 5 gram per wafel.
Kortom, als je een recept toch wat zoeter wilt maken, dan is dit toch een veel beter alternatief dan suiker of kunstmatige zoetstoffen. Eén nadeeltje, voor kwaliteit betaal je meer… Bij Holland & Barrett betaal je voor een zak van 300 gram € 13,99.
Aanvulling: Je kunt ook eens denken aan het geheel natuurlijke alternatief voor suiker: Sukrin. Hier vind je meer informatie.
Terug naar de knapperige wafels, hoe heb ik die gemaakt?
Ik heb de volgende ingrediënten gebruikt:
- 100 gram havermeel
- 2 eieren
- 100ml melk
- 1 theelepel bakpoeder
- 1 eetlepel kokosolie
- 1 theelepel kaneel
- 2 eetlepels of ongeveer 20-25 gram kokosbloesemsuiker (of maak het helemaal suikervrij, gebruik: 25 gram erythritol)
- 1 scoop (caseïne) vanille eiwitpoeder*
*De caseïne eiwitpoeder is een extra optie, wat de wafels net even iets meer stevigheid en extra smaak geeft. Met caseïne eiwitpoeder kun je ook goed proteïnefluffs maken.
Wat voor wafelapparaat heb ik gebruikt?
Ik gebruik een superhandige en betaalbaar wafelapparaat van Tefal. In dit multisnack apparaat kun je allerlei platen doen. Je kunt wafels maken, maar ook poffertjes, tosti’s, pannenkoeken, pannini’s enzovoort. Je gebruikt namelijk steeds andere platen (super degelijk en kunnen in de vaatwasser). Je krijgt al vier verschillende platen als je het Tefal apparaat koopt. Waaronder dus de wafelplaten.
Ik heb al meerder wafelapparaten gebruikt, maar deze is absoluut favoriet. Niet alleen vanwege de verwisselbare platen, maar ook door de kwaliteit. De wafels lukken eigenlijk altijd! Wil je weten hoe het Tefel apparaat eruit ziet en hoe het werkt? Kijk dan even hier.
Dus hoe heb ik nu die lekkere wafels gemaakt?
Met een garde heb ik alle ingrediënten goed gemengd. Je krijgt een beetje stroperige deeg. Met een lepel heb ik een hoopje op de wafelijzers gelegd en een beetje verdeeld (hoeft niet heel precies hoor). Bak de wafels daarna in ongeveer 4 minuten (dit kan per wafelapparaat verschillen).
En daarna… even afkoelen en smullen maar!
Jenny
Laatste berichten van Jenny (toon alles)
- Zijn rijstwafels ongezond? - 2 december 2024
- Wat je kunt doen als jij en je partner later in het leven uit elkaar gaan - 1 december 2024
- Tips van Dokter Tamara: zo verbeter je je vitaliteit met echt eten - 27 november 2024
Laat een reactie achter