Piekeren kan zomaar op komen zetten. Maar er zijn ook veel factoren die de oorzaak zijn voor piekeren. Als je weet voor welke triggers jij gevoelig bent, kun je hier misschien iets aan doen?
In eerste instantie ontstaat piekeren uit een emotie. Angst, bezorgdheid, boosheid, schaamte, teleurstelling, enzovoort. Daar kun je niet altijd iets aan doen, de emotie is er. Wel kun je kijken hoe je daar op reageert.
Is het een logische emotie, of komt die voort uit één van onderstaande triggers?
Er zijn omstandigheden, die het piekeren erger maken. Als je een echte piekeraar bent, moet je er dus voor zorgen, dat je deze triggers voorkomt of hier anders mee om leren gaan. Triggers die het piekeren nog erger maken, zijn:
> Een bepaalde locatie of situatie
Meestal komt dit voort uit een nare herinnering. Als je opnieuw geconfronteerd wordt met deze herinnering, kan het zijn dat je hierdoor weer alle emoties voelt en in de piekermodus belandt. Bijvoorbeeld de gedachte of je destijds wel juist gehandeld hebt. Of hoe je iets van destijds toch nog recht kan zetten. Ook dat laatste kan vaak niet meer, maar door het piekeren kan er een soort paniek ontstaan en wil je de controle weer overnemen.
Je kunt niet altijd bepaalde plekken of situaties vermijden. Dan is het een kwestie van wennen en accepteren. Je kunt het artikel lezen hoe je je piekergedachten kunt sturen.
Als je geconfronteerd wordt met een bepaalde locatie of situatie, kun je zomaar de emotie van destijds omhoog voelen komen. Waarschijnlijk tot je grote frustratie, want dit heb je toch al achter je gelaten? Je kunt boos en opstandig worden en alsnog gaan piekeren, waarom het je nu weer zo raakt. In feite is het een soort rode lap waar je als een stier op reageert. Een echte mindfuck dus!
> Bepaalde personen
Soms zijn er mensen, die ervoor zorgen dat je onzeker wordt. Je voelt je bijvoorbeeld minder dan de ander, of je krijgt veel kritiek. Gevoelige mensen kunnen hier veel last van hebben. Je krijgt het idee dat je je steeds moet verdedigen en je gaat piekeren hoe je de ander kunt overtuigen van jouw gelijk. Of je kunt gaan piekeren of je het inderdaad zo slecht aanpakt, als die ander beweert. Voel je steeds een negatieve emotie bij iemand? Neem dan afscheid van die persoon, of sluit je af van wat zij zeggen (als het bijvoorbeeld familie is, waar je toch mee moet omgaan).
> Vermoeidheid
Als je moe bent, lijkt de wereld een stuk somberder. Vermoeidheid is voeding voor doemdenken. Het kan leiden tot een vicieuze cirkel.
> Veel suiker eten
Als je veel suikerrijke producten eet, krijg je een schommelende bloedsuikerspiegel én een schommelend humeur. Je wordt onrustig en dat is een belangrijke trigger voor het piekeren. Bovendien ben je sneller moe door suikerrijke voeding en dat houdt het piekeren ook in stand.
Het 8-weekse bloedsuiker dieet kan je goed helpen om van de suikerverslaving af te komen, lees mijn review.
> Onbekende situaties
Let wel, deze trigger moet je niet gaan vermijden, maar gaan omarmen! Een onbekende situatie kan je onzeker maken. Je kunt je zorgen maken of alles wel goed gaat, of het wel leuk is, of je goed genoeg bent, of er wel genoeg parkeerruimte is, dat het zo ver van huis is, enzovoort. Dit kan zeker een trigger zijn voor onzekere mensen.
Bedenk dat iedereen in een onbekende situatie even moet zoeken en moet wennen. Informeer eventueel naar de zaken waar je je zorgen over maakt, misschien kunnen ze al wat zorgen voor je wegnemen.
> Stress
Je hebt het heel druk, je voelt je opgejaagd en je bent vermoeid. Overdag heb je misschien geen tijd om echt te piekeren, maar ’s avonds in bed voel je de paniek. Hoe moet alles goed komen? Als er langdurig een stressvolle situatie is, moet je kijken of je daar iets aan kan doen.
Soms kan de situatie niet veranderen, maar zul je wel voor jezelf rustmomenten moeten inplannen om er zelf niet aan onderdoor te gaan. Vraag vooral om hulp!
> Verveling
Het idee dat jij thuis zit, niets te doen hebt (althans, zo voelt het) en je het idee hebt dat iedereen leuke dingen met elkaar doet. Of dat anderen interessant werk doen. Tijdens verveelmomenten kun je dan gaan piekeren over jouw situatie. Het is een lastige emotie, die echt in je hoofd zit. Want anderen die alleen zijn en weinig te doen hebben, noemen het geen verveling, maar rust. Het is dus maar net hoe jij er tegen aankijkt.
Tips die helpen tegen het piekeren
We hebben al gelezen hoe je gedachten kunt sturen. Maar als jij een enorme piekeraar bent, helpt het vaak ook om een aantal andere dingen te doen, zoals:
- Schrijf het van je af.
Waar zit je mee, wat zijn je angsten, je frustratie, je boosheid, je zorgen…
Door het van je af te schrijven, voel je al wat verlichting. - Ga wandelen.
Wandelen is heel effectief bij piekergedachtes. Ga alleen wandelen en laat je gedachten komen en gaan. De eerste 20 minuten zal het piekeren niet minder worden, maar langzaamaan voel je je rustiger in je hoofd worden. - Bedenk hoe het ook kan zijn.
Denk niet aan de negatieve aspecten, maar zet er een aantal positieve tegenover. Schrijf dit op. Richt je op de leuke kant. - Zoek afleiding in muziek.
Zet gezellige muziek op en laat je meevoeren door de melodie. Het is heel moeilijk om dan te blijven piekeren!
Jenny
Laatste berichten van Jenny (toon alles)
- Pijn aan één knie tijdens het fietsen: oorzaken, tips en preventie voor fietsers - 20 november 2024
- Hoe kan ChatGPT helpen met een gezondere levensstijl? - 17 november 2024
- Helpt ontzuren of ontgiften (detoxen) bij reuma of fibromyalgie? - 13 november 2024
Laat een reactie achter