Het is weer heerlijk weer en we staan aan het begin van een nieuw barbecueseizoen. Ondanks dat barbecueën tegenwoordig makkelijk en veelzijdig is, zien veel mensen dit nog als een specifieke activiteit af en toe in het weekend. Maar je kunt de barbecue veel vaker aanzetten. Bijvoorbeeld voor een snelle avondmaaltijd!
Avondeten op de barbecue
Oké, het is natuurlijk wel handig als je dan een barbecue hebt die snel op temperatuur is. Of bijvoorbeeld een buitenkeuken. Even wat vlees grillen op de barbecue maakt de smaak veel lekkerder en bovendien is dit een slanke keuze (als je dan niet allerlei sausjes gebruikt ;-)) Combineer je vlees met een lekkere salade of gegrilde groente van de barbecue! Online of op onze site vind je heerlijke bbq recepten.
Gezond barbecueën!
Als je vaker de barbecue aanzet, is het wel verstandig om gezonde keuzes te maken.
Ten eerste is het verstandig om niet altijd aan vlees te denken voor de bbq. Zeker niet als je vaker wilt barbecueën. En gezond barbecueën is ook heel goed mogelijk. Het is een kwestie van anders gaan denken. Daarom heel eenvoudig een aantal slanke tips voor de bbq:
- Kies vaker voor vis. Vis op de BBQ smaakt heerlijk. Kruid eerst de vis, bijvoorbeeld zalm of makreel. Om het goed te garen en ervoor te zorgen dat het niet uit elkaar valt, kun je de vis verpakken voor je het op de barbecue legt.
- Over het algemeen wordt gezegd dat je vis (of aardappel) in aluminiumfolie moet verpakken om te grillen op de barbecue. Maar er wordt van diverse kanten ook gewezen op de gezondheidsrisico’s van aluminiumfolie (ik ben zelf trouwens allergisch voor aluminiumfolie!). Dan kun je beter kiezen voor bakpapier. Vouw hier maar een pakketje, maar doe dit niet met open vuur (dan vliegt alles toch in de brand!).
Bij open vuur kun je kiezen voor een ovenvaste schaal of vis grillplaat op de barbecue. Bij barbecuewinkels kun je allerlei handige accessoires kopen die het koken makkelijker (en gezonder maakt). - Als je wel voor vlees kiest, eet dan de magere soorten zoals: kipfilet, biefstuk, rosbief, entrecote, tartaar, rundergehakt of kalkoen.
- Kies niet voor (stok)brood bij de barbecue. Als je dit wel wilt, kies dan voor volkoren brood. Alternatieven voor brood: komkommer met een gezond dipsausje. Maar je kunt ook denken aan magere crackers met zelfgemaakte pesto (snijd bijvoorbeeld de Wasa lichtgewicht crackers in kleinere stukken) of natuurlijk gegrild fruit of groente van de bbq.
- Combineer de BBQ met veel groenten. Heerlijk om aubergines, courgettes, paprika, enzovoort te roosteren!
- Met Griekse yoghurt, knofllook, basilicum, peterselie en bieslook (eventueel klein beetje honing), maak je een heerlijk gezond dipsausje.
- Drink niet of niet teveel alcohol. Zet vooral veel flessen water op tafel, dan wordt dit ook eerder en meer gedronken.
- Als toetje bak je een appel op de barbecue. Lekker met kaneel of eventueel wat rozijnen.
Feestje? Met groep mensen barbecueën?
Uiteraard kun je zelf alles kopen en voorbereiden. Maar als je een druk leven hebt, is het ook fijn om te weten dat je een compleet en vers barbecuepakket kunt bestellen. Je kunt dan zelfs kiezen uit allerlei lekkere bbq menu’s. Zelfs vegetarisch of halal is mogelijk.
Heb je zelf ook gezonde tips voor de barbecue? We vinden het leuk als je die met ons deelt!
Jenny
Laatste berichten van Jenny (toon alles)
- Pijn aan één knie tijdens het fietsen: oorzaken, tips en preventie voor fietsers - 20 november 2024
- Hoe kan ChatGPT helpen met een gezondere levensstijl? - 17 november 2024
- Helpt ontzuren of ontgiften (detoxen) bij reuma of fibromyalgie? - 13 november 2024
Laat een reactie achter