Juist door het COVID-19-virus weten we dat het risico om een ziekte op te lopen, binnen toch wel aanmerkelijk groter is dan buiten. Ook buiten nemen we onze voorzorgsmaatregelen, maar hier kun je toch wat makkelijker iets doen met anderen die het risico op o.a. het coronavirus zo klein mogelijk willen houden.
Veel buiten zijn, heeft nog veel meer voordelen voor je gezondheid. Hieronder noemen we 7 gezonde voordelen van het meer buiten doorbrengen.
Dit najaar maken we wandelafspraken, pakken een terrasje of gebruiken we ook gewoon onze achtertuin of balkon. Met een warme jas, fleecevest, lekker dekentje of misschien een duurzame terrasverwarmer, houd je het ook in de tuin of op het balkon lang vol. Nog een kopje thee en wat gezellige buitenlampen erbij, dan is het echt genieten om helemaal mee te gaan met de seizoenen (je hebt echt superleuke led-tafellampen voor deze tijd!). Laten we dus goed voor onszelf zorgen en volop genieten van de omslag naar de herfst.
Oké, als het guur is, met wind en regen, dan is het binnen toch ook wel erg fijn. Dat geeft niets, als je verder maar regelmatig de buitenlucht opzoekt.
Vanessa zit heel graag – als het maar even kan – buiten in de tuin te eten. Zelfs nu de avonden al wat korter worden en de schemering sneller intreedt. Kaarsjes aan en een gezellig buitenlampje, dan is het nog prima te doen. Vanessa is echt een buitenmens. Op de fiets naar het werk (zo’n 15 km), lekker suppen door de polder of wandelen met de hond.
Ik kan zelf echt eindeloos wandelen, liefst door de natuur. Op de Veluwe is het zeker zo’n 10 km per dag. Dat is echt bosbaden! Ook heerlijk een dagje lezen in de tuin of de laptop buiten op de tafel zetten en daar lekker werken. Het voelt altijd heerlijk als je veel buiten hebt kunnen zijn.
Bovendien is het heel goed voor je gezondheid!
Wat doet veel buiten zijn voor je gezondheid?
Hieronder 7 bewezen voordelen van lekker buiten zijn.
1 Verlaging van een hoge bloeddruk
Zonlicht kan je bloeddruk verlagen! De stikstofmonoxide in de huid, reageert op de zonnestralen door de bloedvaten te verwijden, wat resulteert in een lagere bloeddruk. Dat effect is het grootst bij mensen met al een hogere bloeddruk.
2 Meer vitamine-D aanmaak
En vitamine D hebben we allemaal nodig. Steeds meer mensen hebben een vitamine D-tekort. Naarmate je ouder wordt, loop je een steeds groter risico op een vitamine D-tekort. Dit kan leiden tot botontkalking, depressie, chronische vermoeidheid en slapeloosheid. Ook andere aandoeningen en ziektes lijken gerelateerd te zijn aan een vitamine D-tekort, zoals diabetes, kanker en auto-immuunziekten.
Rond het middaguur wat buitenlucht en zonnestralen meepakken is het beste voor de vitamine D aanmaak. Juist ook in de herfst of winter. Later op de dag kun je je huid juist beter extra goed beschermen met een zonnebrandcrème, ook in de winter bij een felle zon!
3 Goed voor je ogen
Met name kinderen hebben er baat bij om veel buiten te zijn. Dit verkleint de kans op bijziendheid (bron). Als je veel tijd doorbrengt achter de computer, of in een auto, is het ook goed om in alle rust even buiten te zijn, dan kunnen je ogen zich goed ontspannen. Als je graag buiten de krant of een boek leest in de vroege ochtend, moet je voor het winterseizoen eigenlijk wel zorgen voor goede buitenverlichting, zodat je ogen zich niet teveel hoeven inspannen.
4 Minder ontstekingen door buiten in het groen te zijn
Ontstekingen worden in verband gebracht met een groot aantal gezondheidsproblemen, zoals auto-immuunziekten en depressie, maar ook zelfs bepaalde vormen van kanker. Soms merk je die ontstekingen niet eens op, maar maken ze ondertussen wel je lichaam ziek. Verschillende onderzoeken hebben aangetoond dat tijd doorbrengen “in het groen” ontstekingen in je lichaam vermindert. Een natuurlijke ontstekingsremmer. Dus lekker een boswandeling maken, of door de polder wandelen. Zie ook dit onderzoek.
5 Beter slapen door meer buiten te zijn
Veel mensen slapen niet goed. De ene helft vindt het lastig om in slaap te vallen, de andere groep wordt ’s nachts wakker en ligt vervolgens uren klaarwakker te wachten tot de slaap weer komt.
Het helpt als je meer tijd buiten doorbrengt. Overdag veel buiten zijn, buiten lunchen of dineren, maak een avondwandeling, of drink een glas thee of warme melk ’s avonds buiten. Het lijkt erop dat het verhogen van de hoeveelheid tijd die iemand buiten doorbrengt, helpt om de lichaamstemperatuur te reguleren, samen met de slaap-waakcyclus (je biologische ritme). Als je wat ouder bent, is het effect nog groter.
6 Een training in de buitenlucht is beter voor een gezond gewicht
Buiten trainen is vaak nog wat intensiever dan binnen. Niet alleen door de buitenomstandigheden, maar ook werkt je lichaam harder om de CO2-niveaus in evenwicht te brengen en is er een hoger zuurstofverbruik. Dan verbrand je ook meer calorieën.
Voor je gezondheid kan buiten trainen ook beter zijn, zeker als je kwetsbaar bent. Binnen met andere mensen trainen, die zweten en intensief ademhalen, kan leiden tot een groter risico op een virusoverdracht.
7 Buiten zijn > meer geluk > minder somber
In de natuur zijn verlicht angsten, stress en depressies. Met name het bos heeft een helende werking op je lichaam als het gaat om stress. Mensen die regelmatig in een bosrijke omgeving wandelen, zijn emotioneel stabieler dan mensen die meer in stedelijke gebieden wandelen. (bron).
Ook in de tuin werken heeft hetzelfde effect. Tuinieren helpt goed bij depressieve klachten en als je die niet hebt, helpt het om je geluksgevoel groter te maken.
Jenny
Laatste berichten van Jenny (toon alles)
- Pijn aan één knie tijdens het fietsen: oorzaken, tips en preventie voor fietsers - 20 november 2024
- Hoe kan ChatGPT helpen met een gezondere levensstijl? - 17 november 2024
- Helpt ontzuren of ontgiften (detoxen) bij reuma of fibromyalgie? - 13 november 2024
Laat een reactie achter