Koolhydraatarm eten, glutenvrij, ketodieet, detox, vasten of alleen maar shakes drinken. Wanneer je graag wat kilo’s wilt afvallen, kom je al gauw terecht in het dieetlandschap met een overvloed aan diëten. De een nog gekker dan de ander. Elk dieet heeft zijn eigen methode en menu, maar werken diëten nu?
Een calorietekort is de basis van diëten
Maar voordat je een dieet kunt uitkiezen, is het goed om te weten wat een dieet nu eigenlijk is. Een dieet is een bepaald voedingspatroon die bepaalde leefregel(s) hanteert. Bijna elk dieet heeft als doel gewichtsverlies. Dit wordt bereikt door minder calorieën binnen te krijgen. Je eet dus minder calorieën dan je per dag nodig hebt. Neem je meer? Dan kom je aan. Neem je minder? Dan val je af. Neem je precies genoeg? Dan blijf je op gewicht.
Hoeveel calorieën je per dag mag nemen, hangt af van hoe actief je bent, lengte, geslacht, leeftijd enzovoort. Een gemiddelde man mag bijvoorbeeld 2.500 calorieën per dag terwijl het gemiddelde bij een vrouw op 2.000 calorieën ligt. Als je wilt afvallen, moet je daaronder zitten.
Waarom werkt diëten niet?
Ondanks dat een calorietekort resulteert in afvallen, werkt een dieet niet. Op de lange termijn kom je toch weer aan. Alle moeite die je doet om af te vallen en dan ben je binnen een paar maanden tóch weer terug bij af (of in sommige gevallen zelfs zwaarder). Hoe kan dit?
1. Geen enkel dieet past 100% bij jou en jouw leven
Een dieet schrijft een bepaald menu en/of eetpatroon voor. Dit is een gemiddeld eetpatroon dat ongeveer passend is voor de meeste mensen, maar niet 100% passend. Het is goed genoeg voor de gemiddelde mens. Hierdoor voegt het voorgeschreven menu dat je moet volgen nooit helemaal in jouw leven, want jij bent natuurlijk niet gemiddeld.
Een dieet houdt een ander eetpatroon in. Je moet bijvoorbeeld anders eten en koken en je hebt veel (vaak onnodige) restricties. Het is simpelweg anders dan je gewend bent en anders dan je het liefst zou willen eten.
Het gevolg hiervan is dat je ooit weer teruggaat naar je normale eetpatroon dat je fijn vindt. Dit eetpatroon past immers in jouw leven. Het probleem is alleen dat je met dat eetpatroon je oude gewicht had, waar je niet blij mee was. Hierdoor is het niet de vraag of je je doel gaat behalen, maar wanneer je uiteindelijk weer teruggaat naar je oude gewicht. In sommige gevallen kan dit vrij snel gaan (binnen een aantal maanden) en soms wat langzamer. Bijvoorbeeld pas na een jaar.
Hoe dan ook. Dat je uiteindelijk weer teruggaat naar je oude gewicht, is zonde van je inspanning en moeite.
2. Vooral heel veel dingen die je niet mag eten
Naast dat je uiteindelijk weer terug gaat naar je oude eetpatroon, is een dieet vaak een periode van afzien en geen flexibiliteit. Afhankelijk van welk dieet jij gekozen hebt te volgen, zijn er voedingsmiddelen die je juist moet eten én voedingsmiddelen die je vooral niet moet eten. Zo mag je vaak geen patat, pizza, alcohol, koek, snoep, taart en nog heel veel meer.
Voor een bepaalde periode jezelf deze dingen ontzeggen, is vaak wel te doen. Je hebt een doel voor ogen, maar uiteindelijk wil je die dingen wel weer eten. Als je je doel hebt behaald, moet een taartje op een verjaardag wel weer kunnen vind je zelf. Of je gaat weer meer uiteten.
Het probleem met diëten is dat bepaald soort eten er voor een reden niet in past. Wanneer je dit dan weer gaat eten of voor een keertje toch doet, kom je vaak weer aan. Het gevolg: je raakt gedemotiveerd en komt ongemerkt snel weer aan in gewicht.
Wat werkt wel als je wilt afvallen?
Je leven lang diëten is niet de oplossing. Om resultaat te behalen dat blijvend is, moet je je eetpatroon aanpakken. Je moet een nieuwe modus vinden die voor jou werkt en dat binnen jouw leven past met eten wat je lekker vindt. Lees ook: de 4 stappen om een nieuwe gewoonte aan te leren.
Ook moet je de vrijheid hebben om bij te kunnen sturen als je wel een keertje uit eten gaat of een feestje hebt. Hoe lekker zou het zijn als je na een keer uit eten niet meteen aan komt?
Afvallen zonder honger is zeker wel mogelijk, maar dan moet je wel weten wat je moet doen. Hierbij enkele tips om je op weg te helpen:
- Bereken je benodigde calorieën om in een calorietekort te zitten en houd je eten voor een paar dagen eens bij via voedingsapp, zoals Mijn Eetmeter, Lifesum of My Fitness Pal. Dan krijg je inzicht in wat jij dagelijks eet.
- Snel resultaat is vaak ook snel weer weg. Daar heb je niks aan.
- Leg de focus op veranderingen die je kan volhouden, zodat het resultaat ook blijvend is.
- Beperk toegevoegde suikers. Dit kan er namelijk voor zorgen dat je heel snel weer trek krijgt en meer gaat eten.
- Maak het jezelf zo makkelijk mogelijk en ga geen dingen eten die je niet lekker vindt, omdat je denkt dat je hierdoor afvalt. Houd je aan de basisregel van een calorietekort en zoek hierin je eigen weg.
- Inzicht geeft kennis! Weet hoeveel calorieën er in je eten zit. Op die manier kun je een goede afweging maken of je het dit waard vindt. Zo kun je op zijn tijd zeker wel een wijntje, chips of M&M’s nemen.
Succes met afvallen!
Heel veel succes met het verliezen van de laatste kilo’s. En mocht het je niet lukken, er zijn ook online wat programma’s en afval challenges die je zeker op weg kunnen helpen. Deze programma’s maken geen gebruik van diëten, maar focussen zich op het aanpakken van jouw eetpatroon. Hierdoor is het resultaat niet tijdelijk, maar voor je leven!
Laatste berichten van Lotte Nauta - Pieters (toon alles)
- Zwangerschapskilo’s snel kwijtraken? Met deze 3 tips lukt het - 21 augustus 2022
- Waarom de meeste diëten niet werken en hoe je wél succesvol kunt afvallen! - 23 juli 2022
- Kun je succesvol afvallen door (alleen) te sporten? - 29 juni 2022
Laat een reactie achter