Volkoren granen zijn belangrijk is als je minder vlees wilt eten!
Granen zoals pasta, rijst en brood zijn de belangrijkste bronnen van energie voor de mensheid. Bijna één derde van onze eiwitten komen hiervandaan en dat maakt granen tot een belangrijke bouwsteen. Ook omdat ze een lage klimaatimpact hebben en ons minder af afhankelijk maken van eiwitten uit vlees en zuivel.
Hierbij is het wel belangrijk om volkoren granen te kiezen. De buitenste laag (zemelen en kiemen) zijn dan niet verwijderd. Dit zorgt voor een iets ‘zwaarder’ meel dat moeilijker is om op te kauwen maar wel veel meer voedingsstoffen bevat.
Volkoren producten bevatten 22% meer eiwitten, 4 keer meer vezels (lees hier waarom die belangrijk zijn!) en heel veel meer vitamines. En daarmee heeft de volkoren optie enorme gezondheidsvoordelen: het vermindert het risico op hartaandoeningen, diabetes en verlengt je levensduur.
Een ander bijkomend voordeel: de extra eiwitten en vezels zijn ook meer vullend waardoor je minder snel honger hebt.
Dit artikel is geschreven door Fork Ranger. Met de Fork Ranger App kun je heel gemakkelijk duurzame en gezonde keuzes maken over je eten. De recepten game is gebaseerd op het Eat Lancet onderzoek dat heeft onderzocht hoe de hele wereld in 2050 te eten kan hebben wat ook duurzaam en gezond is! Geen iPhone? Ze hebben ook een boek uitgegeven.
Via leuke thema’s ontdek je meer over je eten en kan je het meteen in praktijk brengen met heerlijke recepten. Wij kregen alvast een voorproefje van een aantal recepten waarbij de volkoren optie heerlijk is. Probeer eens de Rijst met Pruimen en Sinaasappel of de Fajitas met Zwarte Bonen.
Laat een reactie achter