Na een stressvolle of traumatische gebeurtenis gaat het leven weer gewoon verder. En ondanks dat alles om jouw heen doorgaat, kan je het gevoel hebben vast te zitten in je lichaam. Bepaalde gevoelens en/of gedachten beheersen je leven. Het lijkt wel vast te zitten in je lichaam.
Een trauma kan ontstaan uit grote en heftige gebeurtenissen, waarbij iedereen kan voorstellen dat het traumatisch is. Het kan echter ook ontstaan uit kleine incidenten waarvan je niet had kunnen bedenken dat het zo’n grote invloed heeft. Hieronder geeft ik een aantal voorbeelden.
Welke klachten kunnen ontstaan door trauma?
Stress een van de grootse veroorzakers van fysieke klachten. Langdurige stress kan uiteindelijk overslaan in chronische stress. Let op, want hier wordt het gevaarlijk.
Want chronische stress kan leiden tot zeer uiteenlopende fysieke ziekten en aandoeningen zoals diverse soorten huidaandoedingen, diabetes, nierziekte, artritis, ziekte van Parkinson, auto immuunziekte, multiple sclerose (MS), diverse hormonale aandoeningen (dit is vooral bij vrouwen een groot aandachtspunt), en bepaalde vormen van kanker.
En wist je dat chronische stress de kans op een hartaanval, hartinfarct en herseninfarct aanzienlijk vergroot? 25 % van deze patiënten overleeft dit niet!
Hoe ontstaat een trauma?
Het lijkt zo logisch maar toch zeg ik het bijna dagelijks. Je hebt bij je geboorte een lichaam gekregen en daar zal jij goed voor moeten zorgen. Je hebt ten slotte geen reserve lichaam op de plank liggen. Alles wat je tot je neemt en wat je doet beïnvloedt je fysieke en mentale welzijn. Denk hierbij aan eten, drinken, gedachten, gevoelens, activiteiten, maar ook de lucht die je inademt heeft invloed op jou.
Je neemt de wereld via jouw lichaam waar. Door de signalen die je lichaam afgeeft en de sensaties die je daarbij waarneemt geeft je lichaam betekenis aan het leven. Je ervaart bijvoorbeeld buikpijn of stress als je iets hebt gegeten wat niet goed was. Het zien van een film kan bijvoorbeeld ook invloed hebben op je privé- en/of werkrelaties.
Traumatische of vervelende gebeurtenissen sla je dus niet alleen op in je hoofd, ze hebben direct invloed op je hele lichaam en de manier waarop jij je uit, gedraagt en beweegt. Hierdoor kan het gebeuren dat je je lichaam niet meer kent en of herkent. Je reageert op een manier die je niet van jezelf gewend bent. Dit zorgt ervoor dat je nog meer loskoppelt van je lichaam en nog meer in je hoofd zal gaan leven.
“Gelukkig heb ik nog nooit een trauma meegemaakt”
Deze zin komt uiteraard vaak voorbij. De meesten van ons denken bij een trauma aan iets wat heel groot en mega heftig is geweest. Niets is minder waar. Een trauma is een bevroren moment in tijd.
Misschien herinner je de eerste keer nog wel dat je een spreekbeurt moest houden in de klas. Door de zenuwen liep je rood aan en begon je te stotteren, hierdoor lachte de hele klas je uit en liep je huilende de klas uit….
Die keer dat je uitging met vriendinnen en je niet lekker werd, nog voordat je het toilet bereikt had spuugde je de hele dansvloer onder. Helaas niet alleen op de vloer maar ook over de schoenen van een aantal mensen om je heen…..
Je ligt voor de eerste keer in bed met iemand die je heel erg leuk vindt, je weet dat die vrijpartij elk moment kan beginnen. Tijdens het stoeien laat je opeens een scheet en je merkt al gelijk op dat dit niet alleen lucht was…..
Bovenstaande situaties zijn kleine gebeurtenissen die in je geheugen gegrift staan en hier is een trauma geboren. Dit zegt natuurlijk niet dat je de rest van je leven hier dagelijks aan blijft denken, gelukkig niet zeg! Maar op dat moment heeft er wel een verandering plaatsgevonden in je lichaam. Een volgende keer doe dit nooit meer op deze manier, je past je aan. Een bij elke aanpassing die je doet kom je verder af te staan van wie jij in essentie bent.
Trauma of persoonlijke groei?
Natuurlijk zijn er ook stressvolle situaties die zorgen voor fysieke of mentale groei en te ontwikkeling. Of een stressvolle situatie zorgt voor trauma of groei hangt af van jouw als persoon, wat je tot dat moment al hebt meegemaakt en of de gebeurtenis overweldigend is of niet. Hoe goed kan je dit loslaten en verder kijken of blijf je erin “hangen”.
Hoe kun je een trauma verwerken?
Het is van het grootste belang dat je een trauma verwerkt. Bij reguliere trauma verwerking MOET je herbeleven om deze gevoelens en ervaringen te herkaderen. Als je trauma verwerkt onder hypnose is er een geweldige methode om NIET her te beleven. Dit is voor het gros van mijn cliënten wenselijk. Want zeg nou zelf, het herbeleven van jouw trauma wil je toch niet (meer)?
Het is van belang dat je hoofd weer contact maakt met je lichaam. Wat voel je en waar voel je dit?
Mijn advies is altijd om te praten over wat je hebt meegemaakt, geef het geen kans of je lichaam over te nemen. Praat met iedereen waarbij jij je verhaal wil en kan doen. Schrijven is ook een krachtige methode om iets uit je lichaam te halen.
Daarnaast is rust en tijd ook een belangrijke factor. Dit vergeten de meeste helaas. Neem geen overhaaste beslissingen en laat je herstel niet beïnvloeden door de druk van buiten af. Je werkgever die nu wel echt van je verwacht dat je weer naar je werk komt bijv. Dit staat je herstel in je weg. Je gaat over op de orde van de dag en je verdringt als het ware de gebeurtenis. Omdat je dit niet (volledig) verwerkt hebt gaat het onderhuids etteren en ik kan je verzekeren dat dit er vroeg of laat een keer uitkomt…
Nu je weet wat een trauma is hoop ik dat je goed voor jezelf zorgt. Gun jezelf de tijd om te ontspannen en de dag en/of de gebeurtenis te verwerken. En kom je er niet uit zoek dan professionele hulp, alleen verwerken lukt niet altijd en duurt vele malen langer dan wanneer je hulp inschakelt.
Laatste berichten van Sonja Bos (toon alles)
- Werk in combinatie met partnergeweld: uitdaging voor slachtoffers - 11 mei 2023
- Hoe krijgen kinderen stress? - 16 februari 2023
- Waarom ga je slecht slapen door stress? - 2 januari 2023
Laat een reactie achter