Is dit het zoveelste dieet, of vertelt dit boek toch iets anders als het gaat om een dieet? Dit boek ‘het 8-weekse bloedsuikerdieet‘ ligt nu in veel boekhandels en verkoopt goed. Reden genoeg voor een review!
Is dit dieet alleen voor mensen met diabetes type 2 geschikt?
Dr. Michael Mosley richt zich met het bloedsuikerdieet vooral op de genezing van diabetes type 2. Zowel als je het al hebt, als een voorstadium. Met name mensen met veel buikvet lopen een risico op deze vorm van diabetes. Mosley geeft aan dat je dit prima zelf kunt testen met een glucosestrips of een glucosemeter voor thuisgebruik. Als je zelf kunt meten, kun je ook zien wat dit dieet met je bloedsuikergehalte doet.
In het boek vind je allerlei voorbeelden van mensen die dit dieet hebben gevolgd en wat de resultaten waren.
Niet alleen bij diabetes
Even vooruitlopend op het dieet; het lijkt me ook bij specifieke andere aandoeningen of ziektes een goed dieet om je lichaam weer gezonder te maken. Dus ook als je iets wilt doen aan je gezondheid en eventueel ook graag wilt afvallen, is dit een dieet dat zeker het overwegen waard is. Mosley geeft in de inleidingen een voorbeeld van iemand die door dit dieet van ontstekingen en eczeem af kwam.
Ook dunne mensen kunnen diabetes type 2 hebben
Een misverstand is dat dunne mensen weinig of geen risico op diabetes type 2 hebben. Maar ook bij hen kan er teveel vet rond organen zitten, waardoor het lichaam niet goed meer functioneert.
Wat houdt het 8-weekse bloedsuikerdieet in?
Ik geef een korte samenvatting, zoals het bloedsuikerdieet in dit boek wordt omschreven. Je volgt juist geen vetarm dieet, maar een koolhydraatarm dieet. En helemaal geen suiker meer. Dr. Mosley gaat uit van 8 weken intensief een bloedsuikerdieet van 800 kcalorieën per dag. Hij wil dit beslist geen crashdieet noemen, omdat je eigenlijk heel gezond eet.
Mensen die wat moeten afvallen qua kilo’s of qua buikomvang, zullen wel snel resultaat zien. Volgens Mosley bewijzen onderzoeken dat snel afvallen geen gevolgen heeft voor een jojo-effect, mits je een goed dieet volgt, wat in feite je eetpatroon aanpast. Zoals dus het bloedsuikerdieet.
Het 8-weken bloedsuikerdieet kun je op verschillende manieren doen:
- eiwitshakes, aangevuld met veel groente, noten en zaden
- goede gezonde maaltijden met veel eiwitten, groenten, peulvruchten, vis, kip, noten en zaden (en beperkt fruit).
- 8 weken intensief hiermee bezig zijn, of 5 dagen gezond eten, maar geen calorieën tellen en 2 dagen per week maximaal 800 calorieën.
Uiteraard legt Mosley uitgebreid uit hoe je dit aanpakt, waar je eventueel tegenaan loopt en hoe je rondom dit dieet nog meer aan je gezondheid kunt werken. Na die 8 weken kun je ook weer meer eten, maar nog steeds koolhydraatarm en juist niet vetarm.
Overeenkomsten met andere diëten
Het bloedsuikerdieet is niet echt nieuw, maar toch vind ik het boek wel erg motiverend. Terwijl je het leest, krijg je bijna zin om eraan te beginnen. Dat is best knap!
Koolhydraatarme diëten zien we al een lange tijd, maar de hedendaagse diëten zijn wel veel gezonder en realistischer opgebouwd. Dat geldt ook voor dit bloedsuikerdieet. En ook zijn er steeds meer bewijzen dat het werkt bij gezondheidsklachten én als je wilt afvallen. Ook juist in combinatie met gezonde vetten en geen suiker.
Volgens Mosley val je veel sneller af met dit dieet dan als je bijvoorbeeld WeightWatchers volgt. Bovendien heb je na enkele dagen al geen hongergevoel meer als je het bloedsuikerdieet volgt. Dit komt doordat andere eetpatronen waar je wel veel meer koolhydraten eet met minder vetten, juist de trek in voeding in stand houdt. Volgens dr. Mosley dan hè! Je zult het zelf moeten ervaren of dit echt zo is.
Ik merk zelf dat koolhydraatarm eten de vraag naar zoet bij mij doet afnemen. Dus dan is suikervrij eten echt te doen!
Opvallend dat bij het bloedsuikerdieet een paar specifieke voedingsmiddelen worden genoemd die ook in het Sirtfood dieet erg populair zijn. Zoals pure chocolade, walnoten, boerenkool en rode wijn.
Koolhydraatarm bakken is tegenwoordig ook makkelijk én lekker als je bakt volgens de recepten van Oanh! Deze Rotterdamse is door koolhydraatarm te eten ook flink afgevallen en haar gezondheid is verbeterd. Al is dat meer voor de tweede fase bij het bloedsuikerdieet ivm het aantal calorieën.
Wat vind je precies in dit boek over het bloedsuikerdieet?
Het boek bestaat uit drie delen:
- Achtergrondinformatie over diabetes type 2.
Achtergrond van het bloedsuikerdieet.
Allerlei inzichten en ervaringen van anderen. - Over het bloedsuikerdieet.
Hoe pak je het aan, wat houdt het in? - Recepten
Verwacht geen receptenboek. Er staan achterin best veel recepten, maar de foto’s die toegevoegd zijn, voegen weinig toe. De meeste recepten hebben geen foto’s. Er zijn wel weekmenu’s, waardoor je wat houvast hebt. Ik zou het boek niet uitkiezen op de recepten (je haalt er natuurlijk altijd wel wat uit). Door alle informatie uit de tweede boeken snap je heel goed wat je wel of niet kunt eten en kun je prima je eigen recepten uitkiezen. Of je maakt de keuze om het dieet met eiwitshakes te doen.
Waarom zou ik het boek wel aanraden?
Het is motiverend en overtuigend. Het leest heel prettig. Fijn dat er zoveel voorbeelden in staan van mensen die dit dieet hebben gevolgd. Met wetenschappelijke onderbouwing. Je wilt toch graag weten dat het werkt, toch?
Mosley is arts en afkomstig uit Londen. Het boek ziet er wat Amerikaans uit, maar zo is de inhoud dus echt niet. Mosley is ook bekend van het vastendieet, dat ook overeenkomsten heeft met dit dieet.
Praktische informatie
Titel: het 8-weekse bloedsuikerdieet
Ondertitels: Val snel af en herprogrammeer je lichaam. Hoe je diabetes type 2 kunt voorkomen en omkeren (zonder medicatie).
Auteur: Dr. Michael Mosley
Uitgeverij: Nieuwezijds
ISBN: 978 90 5712 496 9
Aantal pagina’s: 270
Prijs: 16,95
Verkrijgbaar bij de lokale boekhandel of online via bol.com, Bruna en Bookspot.
Jenny
Laatste berichten van Jenny (toon alles)
- Meer bewegen topvoornemen voor Nederlanders in 2025 - 26 januari 2025
- 20 ml olijfolie per dag: het geheim voor een betere gezondheid? - 21 januari 2025
- Dagelijkse lichaamsbeweging verkleint het risico op uitzaaiingen bij kanker - 17 januari 2025
Laat een reactie achter