Je kent dat gevoel vast wel; van binnen begon het vanmorgen al te knagen. Je had toen al zin in wat lekkers. Maar ja, gisteravond had je jezelf voor het slapen gaan plechtig beloofd om vandaag NIET te gaan snoepen. Dus vanmorgen heb je enorm je best gedaan om je in te houden, je had het jezelf tenslotte beloofd. Op zich ging dat best wel goed, maar dat knagende gevoel van binnen, dat bleef aandacht trekken. En dus ging je later op de dag toch voor de bijl… Je collega was gisteren namelijk jarig en hij trakteerde vanmiddag op vlaai. Je vindt vlaai eigenlijk helemaal niet lekker, maar ja, dat knagende gevoel he….
Thuisgekomen baal je als een stekker. Je hebt je weer laten gaan, terwijl je je echt had voorgenomen dat dat vandaag niet zou gebeuren. Hoe moeilijk kan het zijn? Alleen vandaag niet snoepen. Eén dag, dat had toch niet zou moeilijk moeten zijn… Je voelt je boos en gefrustreerd en deze gevoelens wakkeren dat knagende verlangen binnenin jou alleen maar nog meer aan. En dus grijp je bij binnenkomst gelijk naar het pak koek dat je ver weg in de kast had verstopt.
(tekst gaat hieronder verder)
Je hebt je jas nog aan als je het pak met knapperige speculaasjes naar binnen werkt. “Aahhh” denk je, nu is mijn dag toch al verpest, dus ik kan net zo goed pizza eten als avondeten. Je ploft op de bank terwijl de pizza in de oven gebakken wordt. Je kunt haast niet wachten totdat die klaar is, dus doe je nog een graai in de dropzak.
Pfftt… herkenbaar?
Misschien niet helemaal qua koek, pizza en drop, want het zou zomaar kunnen dat jij meer van de chocolade of winegums bent. Of dat je geen pizza eet, omdat je je gezin beloofd hebt om vanavond hutspot met een gehaktbal klaar te maken. Maar dat knagende gevoel, dat stemmetje dat je steeds maar weer in de richting duwt naar die dingen om te eten die je eigenlijk niet wilt eten. Keer op keer op keer. Dat herken je vast wel! En weet je, wees blij dat je dat stemmetje, dat verlangen herkent. Want daarmee heb je al de eerste stap gezet op weg naar bewustwording. Jezelf bewust maken is de eerste stap op weg naar een eetbuivrij leven.
Wat kun je doen tegen eetbuien?
Zoals je in bovenstaand verhaal wellicht al merkt, is dat het een met het ander samenhangt. Eerst was er alleen dat knagende gevoel, daar bovenop kwam dat je jezelf aan het inhouden was, je gaf geen uiting aan wat je nodig had, toen trakteerde een collega en tot slot voelde je je boos en gefrustreerd. Genoeg ingrediënten voor een eetbui.
Maar wat zou er gebeurd zijn, als je bij dat eerste knagende gevoel even stil zou blijven staan. Jezelf afvragen waar dat gevoel vandaan kwam. Had je wel goed geslapen? Ging je misschien met ruzie van huis weg? Was je gehaast en sloeg je daarom je ontbijt binnen 5 minuten naar binnen?
Allemaal redenen die oorzaak kunnen zijn dat je later op de dag een gigadrang naar eten opbouwde en wat er toe leidde dat je in een eetbui belandde.
Ga dus met je gedachten terug naar eerder op de dag. Wat speelde er toen? Wat had je op dat moment eigenlijk nodig? Geef jezelf dat alsnog.
Vind je het lastig om daar achter te komen of gaan je gedachten met je aan de haal? Pak dan pen en papier en schrijf het op. Het werkt helend, eerlijk waar!
Meer inspiratie vind je op mijn website, www.lauranijman.nl.
Laura
Laura Nijman
Laatste berichten van Laura Nijman (toon alles)
- Omgaan met hypoglykemie, persoonlijk verhaal - 13 september 2022
- Hoe kun je het jezelf makkelijker maken? - 2 juli 2022
- Human Design eetregels voor jouw beste spijsvertering - 13 mei 2022
Laat een reactie achter