Vandaag begint de Nationale Week zonder Vlees. Van 11 maart t/m 17 maart is er een week veel aandacht voor het eten van minder (of geen) vlees. Er is in de media volop aandacht voor deze week, waarschijnlijk heb je er al iets van gezien.
Bijzonder is dat het initiatief voor deze week uitgaat van Isabel Boerdam. Zij was een paar jaar geleden gastblogger bij ons en inmiddels is haar blog als vegetariër heel groot en bekend geworden. Misschien ken je Isabel beter als De Hippe Vegetariër? Bekijk ook haar recepten op onze site.
Wat zijn de alternatieven voor vlees?
Als je minder vlees eet, dan ben je vaak op zoek naar alternatieven. Sommige mensen kiezen voor een vleesvervangers. Dat kan, maar het is ook echt geen vlees. Je kunt dus ook kiezen voor meer natuurlijke voeding.
We geven wat ideeën om vlees te vervangen:
- Een gebakken of gekookt eitje bij de maaltijd.
Bij veel maaltijden is een gebakken eitje een heerlijke aanvulling en het vult goed. - Kies voor een bonenmaaltijd met roergebakken groenten.
HAK stuurde ons inspiratie voor een vleesloze maaltijd door kant-en-klare bonenschotels op te sturen. Lijkt ons ook een heel snel en prima alternatief, als je geen tijd hebt om het zelf te maken. Ik zal het deze week een keer proberen. - In plaats van vleesblokjes kun je in bepaalde maaltijden ook noten en zaden verwerken. Dat maakt het lekker knapperig en het vult ook goed.
- Ook champignons zijn een goede vleesvervanger. Portobello’s worden ook veel gebruikt als vleesvervanger, zie bijvoorbeeld dit recept voor gevulde portobello’s.
- In plaats van vleeswaren op brood kun je eens gaan experimenteren met hummus. Je kunt het zelf maken, of in de winkel kopen.
- Misschien kun je wel iets vaker vis eten? (tenzij je dat ook wilt minderen natuurlijk). Kies voor het MSC keurmerk op de vis, dan wordt het duurzaam gevangen.
Als je besluit vaker geen vlees, of helemaal geen vlees te eten. Dan is het boek Fit Vega(n) Food van Nanneke Schreurs echt een aanrader. Zij vertelt heel uitgebreid wat je ‘moet’ eten, omdat je anders tekorten kunt oplopen.
Wil je actief meedoen met de Nationale Week Zonder Vlees?
Je kunt je aanmelden op de actiewebsite. Je ontvangt dan een gratis magazine vol met tips en heerlijke recepten (zonder vlees uiteraard).
Jenny
Laatste berichten van Jenny (toon alles)
- Pijn aan één knie tijdens het fietsen: oorzaken, tips en preventie voor fietsers - 20 november 2024
- Hoe kan ChatGPT helpen met een gezondere levensstijl? - 17 november 2024
- Helpt ontzuren of ontgiften (detoxen) bij reuma of fibromyalgie? - 13 november 2024
Louis Govaert zegt
Ik krijg de kriebels van al die akties…alsof mensen niet zelf weten wat ze willen.
De tijd van mirakels en bekeringen is al enkel tijd voorbij.
Een week zonder vlees? Sorry, maar daar begin ik niet aan……
Het komt voor dat van tijd tot tijd eens een dag inlas met een risotto….met kampernoelies die ik dan vooraf met olijfolie
en een klontje boter erbij (recept van een italiaans restaurant in Brussel), look, sjalot en de nodige kruiden en peper (zwarte)
in een pan en op hoog vuur sauteren.
Zodra de rijst dan gaar is gaan de kampernoelis erbij, compleet met alles wat er in pan zit..
Om de risotto smeuig te maken doe ik er dan een half doosje echte room onder die door de rijst opgenomen wordt.
Nog wat italiaanse kruiden om af te ronden.
Ik heb zo tal van die speciale schoteltjes waar geen vlees bij komt kijken…..en die superlekker zijn.
Wat hebben jullie eigenlijk met pijnboom pitten en allerlei noten?
Het komt er voor mij op aan dat een vleesloze maaltijd altijd zo dicht mogelijk blijft bij wat ik me als een smakelijke maaltijd
voorstel. En ja…ben erg traditioneel ingesteld…..