De zomervakantie zit er bijna op en het leven van alledag gaat binnenkort weer z’n gangetje. Het is tijd voor school en werk. Dat wordt weer rennen en vliegen in plaats van stilstaan en luieren en dat kan een hoop stress opleveren. Langdurige stress heeft een negatieve invloed op ons lichaam.
Stress levert lichamelijke en geestelijke klachten op. Met sporten, yoga, wandelen, gezond eten, een goede nachtrust, ontspanningsoefeningen en positiviteit kun je proberen deze klachten te verminderen of onder controle te houden.
En denk eens wat vaker aan jezelf. Wordt het je allemaal toch een beetje te veel dan kunnen voedingssupplementen je mogelijk tijdelijk ondersteunen. Ook een aantal vitamines en mineralen kunnen helpen tegen de druk en zorgen dat je stressbestendiger wordt.
Antistress supplementen
Heb je last van (langdurige) stress dan kun je baat hebben bij een vitamine B-complex, vitamine C, magnesium , zink en ijzer, jodium en enkele kruiden. Deze supplementen helpen bij stress en spanning. Zo kun jij je beter ontspannen en leer je onrustige gevoelens te negeren of los te laten. De hulpmiddelen kunnen ook worden ingezet tegen slaapproblemen of stemmingswisselingen. Hieronder vertel ik daar meer over.
Wat is stress?
Heb je stress dan voel je spanning in je lichaam. Bij acute stress maakt je lichaam adrenaline aan. Je hartslag gaat omhoog, je bloeddruk stijgt en je gaat sneller ademhalen. Er gaat meer bloed naar je spieren en je hersenen. Het overlevingsmechanisme treedt in werking. Dat betekent meer adrenaline en klaar om toe te slaan. Gezonde stress krijg je bijvoorbeeld voor een examen, voordat je op reis gaat of voor een sollicitatiegesprek. Dit is goed voor je concentratie, prestatie of motivatie.
Blijf je continu stress houden dan spreken we van chronische stress. Dit kan komen door problemen op je werk, hoge werkdruk, financiële problemen of een slechte relatie. Als je stress hebt, maken je bijnieren cortisol aan. Zo komt er meer energie vrij. Wordt er van dit stresshormoon te veel aangemaakt dan krijg je een onrustig en opgejaagd gevoel. Symptomen van stress zijn onder andere snel boos zijn, huilbuien, slecht slapen, weinig eetlust, nergens zin in hebben, hoofdpijn en maag- en darmklachten.
Aanhoudende stress is slecht voor je lichaam. Je hebt meer kans op ziektes. Het kan ook een voorloper zijn van klachten zoals een burn-out, angststoornis of depressie.
Tien vitamines en mineralen die helpen tegen stress
We nemen de tien beste mineralen en vitamines tegen stress eens één voor één onder de loep:
1 Vitamine B
De vitamines B1, B3, B5, B6, B8, B11 (foliumzuur) en B12 bieden ondersteuning in stresssituaties. De vitamine B5 en vitamine B11 dragen bij aan de weerstand tegen stress. De vitamines B1, B3, B6, B8 en B12 zijn goed voor de gemoedstoestand en dragen bij aan de geestelijke veerkracht. Bij geestelijke druk is een vitamine B-complex (met alle B-vitamines) een aanrader. B-vitamines helpen ook goed bij vermoeidheid en moeheid. De voedingsstoffen werken goed samen.
2 Vitamine C
Je lichaam kan niet zonder vitamine C. Deze vitamine heeft veel verschillende functies. Ook voor geestelijke energie is vitamine C onmisbaar. Ervaar je stress dan kunnen de vrije radicalen in je lichaam een sterke toename laten zien. Vitamine C is een antioxidant, die helpt bij de bescherming van gezonde lichaamscellen.
Orthica heeft een stress B-complex voor het zenuwstelsel waaraan ook vitamine C is toegevoegd. Een multivitamine met een hoge concentratie aan vitamine B kan je lichaam eveneens emotioneel weer in balans brengen. Vitamine E levert ook een bijdrage in het wegvangen van vrije radicalen in lichaamscellen.
3 Magnesium
Magnesium is eveneens goed voor de stressbestendigheid. Stress is namelijk één van de belangrijkste oorzaken van een magnesiumtekort. Als je stress ervaart, verbruik je namelijk veel meer magnesium.
Psychische klachten als rusteloosheid, nervositeit, prikkelbaarheid, stress, hoofdpijn en depressie kunnen komen door een tekort aan magnesium. De aanbevolen dagelijkse hoeveelheid magnesium is 300 milligram per dag voor vrouwen en 350 milligram per dag voor mannen. In tijden van stress mag dit zelfs nog wel wat meer zijn.
Extra magnesium krijg je binnen door supplementen met vormen van magnesium die goed door het lichaam worden opgenomen, bijvoorbeeld magnesium malaat, tauraat, bysglycinaat en citraat. Magnesium draagt daarnaast bij aan extra energie bij vermoeidheid en moeheid.
Natuurlijk kun je ook meer magnesium binnenkrijgen door extra veel voedingsmiddelen te eten die magnesium bevatten. Veel magnesium zit onder andere in bladgroenten zoals boerenkool en spinazie, maar ook in pompoenpitten, noten, pure chocolade, zaden, avocado, makreel, peulvruchten en bananen. Helaas wordt magnesium uit voeding over het algemeen minder goed opgenomen.
4 Zink
Zink draagt bij aan de normale weerstand tegen stress. In stresssituaties weet jij mede door dit mineraal het hoofd koel te houden. Zink is goed voor de concentratie, het geheugen en een heldere geest. Zink is tevens cel beschermend, draagt bij aan de instandhouding van sterke botten, ondersteunt het immuunsysteem en is goed voor je haar, huid en nagels.
(red) Zie ook het artikel: Voeding met veel zink
5 IJzer
IJzer kan helpen bij het aanpakken van stress. IJzer heeft een gunstige invloed op een normaal zuurstoftransport in het lichaam en dus ook naar de hersenen. Bij een ijzertekort en dus een verminderd zuurstoftransport kun je minder energie hebben. Eén van de eerste symptomen van stress is futloosheid.
6 Jodium
Jodium kan ook worden ingezet bij geestelijke inspanning. Dit spoorelement speelt een belangrijke rol in het functioneren van je zenuwstelsel. Het ondersteunt het energieniveau. Bij een tekort aan jodium kun je last hebben van vermoeidheidsverschijnselen.
7 Rhodiola rosea
Rhodiola rosea (rozewortel) is een adaptogene plant. Adaptogenen helpen je lichaam weer in balans te brengen en dat vermindert gevoelens van stress, vermoeidheid of verdriet. Rhodiola rosea ondersteunt de werking van het zenuwstelsel. Het kruid helpt bij het aanpassen aan emotionele stress.
8 Ashwagandha
Bij stresssituaties kan ook Ashwagandha worden geslikt. Dit kruid draagt bij aan een goede geestelijke balans, werkt ontspannend en heeft een adoptgene werking. Bij stress maakt je lichaam cortisol aan. Ashwagandha draagt bij aan het behoud van een normale cortisolspïegel.
9 Valeriaan
Valeriaan is een kruid met een licht kalmerende werking. Valeriaan kan helpen bij lichte vormen van nervositeit, spanning en slapeloosheid. Je wordt er slaperig van.
10 Tryptofaan/melatonine
Tryptofaan, een essentieel aminozuur, is een rustgevend supplement. Tryptofaan zorgt ervoor dat je lichaam het hormoon melatonine produceert. Door deze stof val je sneller in slaap. Ook wordt vitamine B3 aangemaakt. Deze vitamine kan helpen bij geestelijke inspanning. Tryptofaan is de enige voorloper van de neurotransmitter serotonine.
Als het niet lukt om de stress zelf aan te pakken
Gevolgen van stress kun je dus met verschillende voedingssupplementen proberen aan te pakken. Deze moeten zorgen voor ontspanning, kalmte en innerlijke rust.
Lukt het je niet zelf of met behulp van voedingssupplementen je stress de baas te worden, zoekt dan hulp en begeleiding bij een arts, psycholoog of stresscoach. Blijf niet met je stressklachten rondlopen.
Gebruikte bronnen:
https://www.orthokennis.nl/nutrienten/ashwagandha
https://optiphar.com/nl-nl/advies/vitamines-en-mineralen-die-helpen-bij-vermoeidheid-stress/
Laatste berichten van Marijke Lentferink (toon alles)
- Wanneer is magnesium bisglycinaat aan te raden? - 28 september 2024
- Afvallen met acupunctuur, kan dat? - 7 juli 2024
- Supplementen voor je kraakbeen en gewrichten - 5 mei 2024
Laat een reactie achter