Wat zeggen woorden nu eigenlijk? Van eenzelfde woord kun je verschillende betekenissen herleiden. Er is vaak wel een definitie van een woord, dankzij de Dikke van Dale of Wikipedia. Echter de interpretatie is heel persoonlijk. Die is gebaseerd op ervaring, gevoel en belevenis bij dat woord.
Woorden in een berichtje via e-mail of What’s App worden nog sneller verkeerd geïnterpreteerd.
Betekenis van het woord eigenwijs
Neem nu eigenwijs: volgens het woordenboek ben je niet toegankelijk voor raad. Of eigenliefde: ingenomen met zichzelf.
En zo zijn er nog veel woorden met het woord eigen ervoor die een negatieve definitie hebben. De vraag is echter, is het woord meer dan een definitie?
Op het moment dat je als eigenwijs wordt bestempeld kun je dat op twee manieren opvatten: negatief en positief.
- Negatief: ik ben sta niet open voor advies, ik weet het beter, ik hoef niet te luisteren naar de ander, die weet het zelf altijd beter.
- Positief: ik heb eigen wijsheid en deze gebruik ik in mijn leven.
Empathie en sympathie
Zo zijn er veel woorden die een je anders kan interpreteren. Voorbeeld empathie. Als je empathie voor iemand of een groepering hebt, wil dat niet zeggen dat je die persoon of groep sympathiek vindt. Je kan je inleven in die persoon en zijn of haar denkbeelden. Je hoeft het niet leuk te vinden.
Ik kan empathie voelen voor de gedachten gang van Jehova’s getuigen, ik sympathiseer niet met deze kerkvorming. Zo kan ik me inleven in gedachtegoed van anderen zonder dat ik het er mee eens ben. De woorden empathie en sympathie liggen dicht bij elkaar, ze hebben echter een andere betekenis.
Lichaamstaal
Daarnaast hangt de interpretatie van woorden ook af van de manier waarop het woord wordt uitgesproken, de lichaamstaal van de spreker, de houding van jezelf, de gemoedstoestand waarin je zit en ook hoe belangrijk de spreker is voor jezelf.
De vraag bij woorden is dan ook: hoe vat jij dat wat gezegd is op en welke betekenis geef jij daaraan. De mens is geneigd negatief te reageren. In mijn boek ‘Smelt die ijsberg’ geef ik aan hoe het met straffen en belonen gaat. Ook zoiets. Volgens gedragswetenschappers moet je 3 x belonen om 1 x straffen teniet te doen.
Dat geldt ook voor het interpreteren van woorden. Als je zelf een woord negatief ervaart, kost het je 3 x positief interpreteren voordat je dat woord een andere lading meegeeft.
Wijs geworden
Door schade en schande ben ik gaan inzien dat ik uitspraken van anderen over mij, selectief onthoud. Ik kan heel goed onthouden dat ik te direct, te snel, te zwaar, te eigenwijs, te fanatiek, te enthousiast, te energiek, te simpel, te te te….ben. Doe maar gewoon dan doe je gek genoeg!
Ik vatte al die ‘te’ meningen negatief op. Echter, was het negatief bedoelt? NEE. Het is dus aan mij om die woorden anders te interpreteren. Niks meer, niks minder.
Betekenis van woorden
Bij uitspraken met negatieve bewoordingen tegen mij heb ik geleerd om de betekenis van de woorden niet letterlijk op te vatten en de situatie waarin het gezegd wordt te relativeren en niet direct te reageren.
Daar gebruik ik 4 vragen voor:
- Wie zegt het? Hoe belangrijk is deze persoon voor mij?
- Hoe is de gemoedstoestand van de spreker? Boos, verdrietig, jaloers, gestrest.
- Wat is mijn gemoedstoestand? Gestrest, welke periode van de maand, vrolijk, ontvankelijk, energiek.
- Hoeveel waarde hecht ik aan de woorden van die persoon? Zijn het losse kreten, is het gebaseerd op ervaring of kennis, is het persoonlijk bedoelt of algemeen.
Die 4 vragen stel ik mijzelf in een fractie van een seconde en de kunst is om de antwoorden op waarde in te schatten. Inmiddels heb ik geleerd om niet of later te reageren. Met berichtjes op je telefoon is dat nog makkelijker te doen. Eerst even wegleggen, deze vragen stellen en daarna pas reageren.
Klinkt geweldig hè en toepasbaar! Zeker met oefening.
Ik ben dan ook benieuwd hoe jij omgaat met negatieve betekenissen van woorden.
Laat het me weten in het reactieveld onderaan dit artikel. Als dank ontvang je het hoofdstuk GO van mijn boek waarin 5 suggesties staan die jou helpen om het veranderen van je gedrag te stimuleren. Dus ook het veranderen van jouw manier van woorden interpreteren.
Op jouw verandering!
Michaëla Wierdsma
PS: Ik ga nog wel eens de mist in. Ik ben niet voor niets eigenwijs, eigengereid, eigenzinnig, eigenmachtig en heb er heel eigentijds eigenlijk een groot eigenbelang in om mijn eigenwaarde naar voren te brengen in alles wat ik doe. Het is maar dat dat even duidelijk is ;-))
Laatste berichten van Michaela Wierdsma (toon alles)
- Minder spullen: hoe ga je om met cadeautjes die je niet wilt? - 26 mei 2024
- Daar ben ik te leuk voor: Hoe het leven in een community vrijmoedig leven werd - 1 februari 2024
- Kritiek en de criticus in jezelf - 24 juli 2023
As zegt
Hier heb ik wel wat aan. En kan je denk ik ook op andere fronten gebruiken zulk soort vragen stellen helpen jezelf in de realiteit te zetten en uit je persoonlijk lijden.
Ik heb ook zoiets met het woord mee-leven.
Als je de betekenis letterlijk leest dan klopt dat niet helemaal met wat ik bedoel
Ik bedoel namelijk letterlijk mee-leven. Dus ook met de mooi en vreugdevolle dingen en niet alleen het lijden.
Aandacht voor en meegenieten met de ander.
MC zegt
Ik heb moeite met confrontaties. Hier heb je wel veel aan. Zeker als je een confrontatie aangaat met een negatief persoon.