Ester is duidelijk bij haar les in week twee. Als je geen levensdoel hebt in je leven, dan ben je van alles aan het aanpakken zonder richting. Er ontstaan obstakels die misschien helemaal geen obstakels zijn als jouw doel wel duidelijk is.
Week 2
Dus of je nu wilt afvallen, slimmer en meer ontspannen wilt werken, of lekkerder in je vel wilt zitten; je moet daarnaast een levensdoel te hebben! Er is dan een belangrijke motivatie om kleinere doelen en wensen te bereiken.
1. Doelen bepalen
Levensdoel klinkt best zwaar, maar ik begrijp wat Ester van Office-Rescue met deze stap bedoelt. Ik ben ook wel eens als een kip zonder kop aan het werk. Ik werk heel hard, doe alles mij gevraagd wordt, maar ik kom eerlijk gezegd niet echt een stap verder met wat ik eigenlijk zelf wil en wat goed voor mij is.
De eerste oefening helpt mij daarom om werkelijke levensdoel te bepalen. Ester stelt een aantal vragen. Het zijn echte doordenkertjes, zoals Wat wil je later nalaten (al dan niet materieel)?
Oef, dat is best confronterend. Want eigenlijk zou ik graag willen dat mijn gezin en familie later toch meer herinneringen aan mij heeft, dan “zij zat altijd te werken”.
De verschillende antwoorden en vragen kun je koppelen aan een thema. In mijn geval aandacht geven aan anderen. Maar het kan ook zijn dat meer met cultuur wilt doen, of gezond wilt leven.
Het kan natuurlijk ook zijn dat er allerlei verschillende doelen zijn. Dat heb ik ook wel, maar ik voel wel direct door deze vragen, dat er één levensdoel het belangrijkste is.
Vraag aan Ester
Toch ben ik benieuwd of ik helemaal begrepen heb. Daarom vraag ik voor de zekerheid aan Ester: “Kun je het verschil omschrijven tussen je levensdoel en kleinere doelen? En kun je op hetzelfde moment meerdere levensdoelen hebben, of zijn dat meer wensen?”
Ester reageert als volgt:
“Eigenlijk zijn kleine doelen allemaal onderdeel van één van je grotere levensdoelen.
Stel je levensdoelen zijn:
- Aandacht geven aan anderen
- Mijn kinderen de wereld laten zien
- Genieten van het leven met mijn gezin
- Persoonlijke groei
Dan kunnen kleine doelen zijn (bijv. jaar- of maandniveau (per doel één kleiner doel)):
- Klanten laten voelen dat we echte aandacht hebben
- Elk jaar vier keer naar een museum of iets cultureels doen
- In de vakanties ook écht niet werken – en veel wandelen met gezin
- Elk jaar één of twee leuke, interessante cursussen doen
En zelf nóg kleiner (per week/dag):
- Als ik een klant aan de telefoon heb, kijk ik niet tegelijkertijd naar mijn mail
- Samen een gerecht uit Ethiopië maken (of Rusland, Peru, IJsland…). Je hoeft niet eens de wereld af te reizen voor dit doel!
- Op internet half uur googelen naar de leukste vakanties met tieners.
- Oriënteren op cursussen meditatie.
Stephan Covey schrijft hier uitgebreid over. Dat je je levensdoelen eerst zo groot mogelijk maakt – en daarna super praktisch vertaald naar…. nu!
Hij zegt dat discipline zonder emotie ook niet werkt – je moet die discipline koppelen aan een emotioneel doel! En daarna een gewoonte maken. Dus als je elke week van jezelf een gerecht uit een ander deel van de wereld moet koken, tja, dan is de lol er snel van af. Maar als je je voorstelt dat je kinderen dan elk jaar uit 52 (!) landen een gerecht hebben geproefd, wordt het weer inspirerend áls dat naar je doelen leidt!
En je kunt zeker meerdere levensdelen hebben – meestal drie tot vijf echt verschillende ‘sferen’, smaken, gebieden.
En tja, één van je levensdoelen kan zijn: in rust genieten van tijd voor mezelf – terwijl een ander levensdoel is: met anderen intens samenwerken.
Het gaat om het balanceren van die levensdoelen, die het leven zo interessant en leuk maakt. Zoals je in een goed gerecht ook zoet, zuur en zout combineert.
Zelf weet je vaak heel goed waar je nu behoefte aan hebt, of waar je doorslaat in één doel. Nog zo’n leuke is: levensdoel 1 is financiële vrijheid – en de ander is: leven in luxe. Dan is je leven nooit saai ;-)”
2. Visualiseren in een dreamboard
Niet iedereen heeft hier iets mee, maar ik vind deze tweede opdracht van deze week een erg leuke opdracht. Mijn dromen visualiseren. En ik weet uit ervaring, het werkt!
Deze week had ik vrij weinig tijd, maar ik heb een online website gevonden, waarmee ik redelijk snel een dreamboard kon maken.
Je kunt hiervoor ook Pinterest gebruiken. Of eigen foto’s en afbeeldingen van internet printen en op een groot vel papier plakken. Of op een prikbord hangen. Ester heeft in deze les ook nog allerlei (snelle) tips, bijvoorbeeld dat je kaarten kunt kopen die jouw levensdoelen visualiseren.
Het bezig zijn met zo’n visionboard, maakt meteen ook duidelijk wat ik echt belangrijk vind. Meer dan als ik alleen iets opschrijf, of in mijn hoofd bedenk. Het wordt ineens concreet.
Stap 3
Ik ben wel heel benieuwd hoe Ester mijn persoonlijke doelen koppelt aan mijn werkdoel. Dat leren we in stap 3 waar zij meer gaat vertellen over werkdoelen en taken. Iedereen die meedoet krijgt deze mail vandaag nog in de bus, met de nieuwe “les”.
Doe je nog niet mee, maar wil je vanaf nu wel meedoen met deze challenge en de eerste stappen ook nog ontvangen? Meld je dan hier alsnog aan voor de gratis challenge Stap in de flow en leer ongewoon lekker werken.
Jenny
Laatste berichten van Jenny (toon alles)
- Sporten net na het eten, is dat gezond? - 9 oktober 2024
- Hoe eet je Chiazaad en waarom is het zo gezond? - 2 oktober 2024
- Waarom het zinloos is om calorieën te tellen en wat kun je wel doen? - 29 september 2024
Laat een reactie achter