Van de week hadden we nog wat over van onze zelfgemaakte pastasaus. Precies genoeg voor een pizza. Nu wil ik graag een gezonde variant, dus ik ben gaan experimenteren met een bodem van spelt. We vonden het allemaal erg lekker.
Het is wel iets anders dan een witte bloem pizza van de pizzeria. Je herkent de smaak van spelt.
Ingrediënten voor 2 pizzabodems
Of één grote pizza op de bakplaat.
- 250 gram speltbloem (of 125 gram speltbloem & 125 gram speltmeel
- 1/2 tl. (bakkers)zout
- 7 gram bakkersgist
- 2 eetlepels biologische olijfolie
- 1,25 dl lauwwarm water
Tips voor het beleg
Wij hadden dus een rode pastasaus over van tomaten, gehakt, paprika, courgette, aubergine en knoflook. Zodra deze groentes vrij klein gemaakt zijn is het erg lekker. Daarbij heb ik een paar plakjes mozzarella gedaan en zelf geraspte kaas.
Maar je kunt ook passata aanmaken met Italiaanse kruiden, een teentje knoflook en een klein beetje zout en peper. Dan kun je op de pizza lekker aan de slag met salami, tonijn, ananas. Waar je maar trek in hebt. Ik denk dat de menukaart van de pizzeria daar inspirerend genoeg voor is.
Bereiding
Mix eerst de droge ingrediënten goed door elkaar. Daarna de natte ingrediënten er door heen en dan alles mixen tot een mooi deeg/beslag. Dit zet je een half uurtje in de koelkast afgesloten met een doek of plastic. Verwarm de oven voor op 200 graden. Rol het deeg uit op de bakplaat.
Versier de bovenkant van de pizza en zet de pizza zo’n 20 minuten in de oven.
Een heerlijke basis om veel mee te variëren!
Zelf steenovenpizza bakken?
Ook leuk om thuis in de oven of op de bbq aan de slag te gaan om een echte lekkere steenovenpizza te maken. Dat kan met een speciale steen. Deze kun je gebruiken:
- in de oven
- op je fornuis
- op de barbecue
Kortom overal genieten van heerlijke zelfgemaakte pizza’s!
Bekijk deze pizzasteen bij fonq.nl
Vanessa
Laatste berichten van Vanessa (toon alles)
- Bijzonder recept: grapefruit Gazpacho - 16 oktober 2024
- Paar minuten adempauze op het werk vermindert stress - 6 oktober 2024
- Bosvruchten smoothie - 4 oktober 2024
Vanessa zegt
Hallo Mariska,
Ik weet niet precies hoe en wat, maar heb even op internet gezocht. Daar zag ik onderstaande:
De verhouding tussen droge gist en verse gist is ongeveer 1: 2,5. Met andere woorden, voor een recept waarin 25 gram verse gist moet worden toegevoegd, kan men deze vervangen voor 10 gram droge gist.
Graag horen we of het in deze verhouding goed werkt.
Succes!
Mariska zegt
Hallo,
Kan ik ook instant gist gebruiken? En weet je dan misschien hoeveel ik nodig heb?
Alvast dank!
Vanessa zegt
@jeroen, dank voro je oplettendheid. 1,25 ml. is zelfs wat lastig afmeten in een normale keuken 😉
Jeroen zegt
Is het niet 1.25 DL ipv ML lauwwarm water..?
Online Psychologenpraktijk Boom zegt
Dit klinkt erg goed. Ik ga het komende week een keer uitproberen!