Luisteren naar de trends voor 2015 is altijd erg interessant. Zeker als het gaat om de voedingstrends van 2015! Ik mocht bij een presentatie van Anneke Ammerlaan zijn. Deze sessie werd georganiseerd door La Place in de V&D nieuwe stijl van Leiden. Erg leuk en inspirerend!
Hieronder heb ik een paar van haar trends uitgewerkt, gevolgd door de richting die La Place uitgaat.
Voedingtrends voor 2015 volgens Anneke Ammerlaan
Allereerst is het goed om aan te geven dat duurzaamheid van voeding wordt steeds belangrijker. Dit is al enkele jaren een food trend en die ontwikkelt zich steeds verder. Zo hoeven we niet iedere dag meer vlees te eten, het draait om eco boven ego.
- Vegetarisch of clean eten; authentieke smaken, dus niet vegetarische producten gebruiken om de smaak van niet vegetarisch eten over te nemen. Voorheen was kaas vooral de vervanger van vlees. Dat is niet meer. Oosterse smaken, zoals Japan’s en Chinees, zullen veel meer in de keuken komen. Geen ‘rommel’ meer erover, maar clean eten.
- Veel meer paddestoelen; We hebben genoten van een heerlijke burger van oesterzwammen bij La Place. Anneke gaf aan zelfs krokante paddestoelen te hebben gegeten.
- Vrije keuze voor gluten-, lactose- of suikervrij eten; niet omdat er een intolerantie is, maar omdat mensen graag eten zonder deze ingrediënten. Het wordt een leefstijl (is het al aan het worden).
- Slow carb; langzame koolhydraten of te wel slow carb. Het is heel eenvoudig te onthouden, alles in een velletje. Van fruit in de schil, tot bonen of quinoa met een velletje er omheen.
- Goede spijsvertering; het boek De mooie voedselmachine is nog maar het startpunt. We willen ons goed voelen en eten zodat we ons zo blijven voelen.
- Levende groentes; dat klinkt heel spannend, maar vooral kiemgroente en zuurkool werden genoemd als levende voeding. Kefir en Komboecha (o.a. te vinden bij Healty Eats) komen hier ook om de hoek kijken. Deze groentes blijven doorgaan, zodra ze niet boven de 42 graden zijn verwarmd.
- Minder is meer; minder ingrediënten met meer smaak in z’n totaal. We gaan smaken herontdekken. Zo zullen we meer bittere smaken gaan eten. Een oude spreuk: Bitter in de mond, houdt het hart gezond. De spruitjes winnen al aan z’n populariteit.
- Minder superfoods; het eten van superfoods wordt minder. Het worden gewoon gezonde foods. Daarbij kennen we ze veel al en zijn ze al gewoner, zoals de zoete aardappel en quinoa.
- Bereiding is onderdeel van de smaak; zoals je best doen voor het kweken van groente in je eigen moestuin. Het meer je best doen voor een maaltijd hoort bij de nieuwe smaakbeleving.
- Lokaal eten; bij de boer in de buurt kun je goed eten halen. Dit zal de trend worden, boven biologisch (die kun je niet in de ogen kijken).
Ontwikkelingen bij La Place
La Place gaat steeds verder in het vinden van pure natuurlijke gerechten. Zo hadden ze heerlijke mooie vruchtendranken staan, die als alternatief worden verkocht voor frisdrank. Ze willen het uit het restaurant verwijderen.
Ze gaan ook ver in het hergebruik van ingrediënten (cradle-to-cradle). Zo hebben we dus een oesterzwammen burger gekregen, waarbij een mooi proces vooraf plaats vond. De koffieprut die overblijft in de restaurants worden opgehaald door de groenteboer en naar een lokale oesterzwammenkweker gebracht. Op die prut groeien de zwammen voor de heerlijke burgers.
Verder maken ze niets meer uit pakjes en zakjes, maar 100% natuurlijk. Er wordt geen gebruik gemaakt van onnatuurlijke kleur, geur en smaakstoffen. Alles wordt dagvers en huisgemaakt. Ze halen zoveel mogelijk uit de regio. De lokale trend zet hier dus ook door!
Vanessa
Laatste berichten van Vanessa (toon alles)
- Bijzonder recept: grapefruit Gazpacho - 16 oktober 2024
- Paar minuten adempauze op het werk vermindert stress - 6 oktober 2024
- Bosvruchten smoothie - 4 oktober 2024
Marvin Stroop zegt
Beste mensen,
Op dit moment ben ik bezig met een verdiepende opdracht voor school.
Het thema dat ik aan het onderzoeken ben is Gezond leven.
Zouden jullie mijn Enquête willen invullen. Hier help je me enorm mee;)
https://nl.surveymonkey.com/s/YMRM2YS
Bedankt alvast!.
Groet,
Marvin Stroop